[DSE 2020] 同學仔開始溫你嘅 數學 未? [2]

1001 回覆
7 Like 19 Dislike
又無獎嘅
咩係 power theorem ..
呢條有tangent 出現咩?
溫幾多冇用 啱幾多先實際
求解
join line BM
Consider AMD BMN>u know BMP
同高三角形>你知BFN
ABE and ACD similar>know DE
DBG and GCE similar>ans
想含
x^2 - 4x 會 pass through origin, 唔洗試

從考試角度睇, 盲目追求好 elegant, 好簡潔既方法, 唔係好事

嘗試有一個以上既方法解決 MC 問題
即使自己完全唔識做條題目, 嘗試判斷邊個答案係合理, 就算要撞, 至少機會率都高 d
If it works, then it works.
喺明知自己識嘅情況下去搵答案
同喺明知自己唔識嘅情況之下去排除一啲唔合理嘅選項
係兩回事
應該分開討論 不宜混為一談
你藝高人膽大, 用任何方法計都無問題

計得快, 好世界
時間有剩, 咪 check 第三次卷

有 d 學生, 可能緊張, 又或者唔夠訓
做得前面, 就無時間剩做後面

有 shortcut 就用 shortcut, 無 shortcut 就硬食
考 MC, 答案啱就得, 又唔係出學術論文
有兩粒點㗎嘛
「西」淨兩個option咪去試埋第二點
我正常第一attempt都會用返代點方法
Check卷先用point slope form
Check第二次再諗有無其他方法,可能completing squares咁
其實從來無人講過要出學術論文囉
點解就嚟考都唔見有多啲dse雞問數
Ain’t nobody got time for that
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞