[DSE 2020] 同學仔開始溫你嘅 數學 未? [2]

1001 回覆
7 Like 19 Dislike
complex我個時會上youtube睇啲add on片
我可能係全港最好學嘅學生
唔好俾syllabus限制自己
我之睇herman yeung學AL complex
我之前好撐佢
依家變左佢頭號hater
herman yeung 不了
成日覺得我以前咁撐佢
好撚柒

我仲突登買佢啲note 冇用過嘅 只係想支持下
已成為人生其中一件都幾後悔嘅事
我就無買過 宜家都唔睇
dse雞 但都認同應該要有complex arg同de moivres theorem個啲
依家個complex no既課程真心係唔嗲唔吊咁
乜有人睇 ... ?
起碼講吓complex同locus嘅關係
有咩關係
真心求教
|z-(a+bi)|=r
下一步就 put z=x+yi
之後咪同 rectangular coordinate system 一樣
見唔到引入 complex number 會發生咩特別嘅事
通常係計rotation方便咗
另一個方法計 唔駛用cogeom
當然宜家啲學生只係計個答案就算
唔會諗alternative method
依家數學教育有問題
文科話數學難,理科話數學易
所以中學數學應該分兩批
一批應該簡單過依家core
另一批(選修)難過al pure math
我嘅意思係
如果每次第一步都係put z=x+yi
之後就將所有嘢變返做rectangular coordinate system
咁呢個所謂嘅complex number都不過係換湯唔換藥

當然 真正嘅complex number可以有多啲意義嘅
都啱
要變返一個選修科 簡直講到口水都乾埋
到底利物浦奪冠先定數學變返有選修科先
都係年經講法啦
依家m1 m2都係得好少人讀
變做選修可以有幾吸引呢?

喺DSE嘅制度下 大多數學生都只會讀2至3個選修
理科嚟講本身已經有 phy chem bio
有啲仲可能會搭下 econ bafs
如果整多科數(選修) 仲話要難過 AL Pure 嘅話
應該會得返啲數神級嘅人去讀
結果可能得返一千幾百人讀
難過al pure math
到時咪變左做我串老屎忽而唔係老屎忽串我

現實係班老屎忽會去考埋一份
然後高分過我
唔係就係因為依家係半科
所以行政上空唔到當做一科選修時間出嚟咩
所以要分班 有M1/M2果啲Core要教快啲
所以令到人唔敢揀

同時半科又有啲degree programme唔計一個X, 讀左又無著數
變返一個選修唔係可以解決呢啲問題
從而吸引返人讀咩

至於加難要視乎實際操作 不過理論上要易過pure
計讀嘅年數嘅話
喺考試主導嘅風氣下
學生都重視如何考試拎多幾分 多過學啲嘢
所以佢哋揀科嘅準則都係睇下邊科 workload 少又易拎高 grade
如果整多科數(選修)
又難又多嘢學嘅話 正常人真係唔會報
個課程設計得幾好都無用
現實就係咁
授課時間我大致上認同
m1 m2 嘅課時基本上要喺 CP 嘅課時擠出教

jupas嗰度其實未必完全係咁
畢竟DSE都玩咗咁多年
有好多對數底有要求嘅programme都已經對m1m2有返啲重視
有部分甚至當佢係一個X 咁計
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞