[DSE 2020] 同學仔開始溫你嘅 數學 未? [2]

1001 回覆
7 Like 19 Dislike
熔左先可以咁用
90年代有條CE MC出過呢隻,所以好有印象
咁啱我今年無報到
有啲因禍得福lol
屌今年退款既話唔再報
疊埋心水教書算
bi係咪少咗個資料? 計唔到
我計到60度
點計
ACB 60度嘅話
咁BCD就會120度
但BYC 90度...
sor原來寫錯左sin cos 應該係30度
let k be mid point of bd
ab=x and bc =sqrt3x
bk=ksin60=sqrt3x/2
sinacb=bk/bc=1/2
acb=30
不過做到後面好似有啲幾奇怪既result 唔知有冇錯
原來份卷寫漏左 cad=60唔怪得之
佢寫左係第二張紙到 我做完都唔記得左sorry
thanks試咗計唔知計得啱唔啱
a. (x + 1/2)^2 - 1/4
b. i. 30°, ii. (sqrt3)x/2 cm
c. i. as AN⟂BY, agree
ii. note that theta = DYC
DYC=theta=180°, 2D, so phi=180°
product=(-1)(-1)=1
DYC=theta=90°, product直接=0
so decrease from 1 to 0
d. 160
等等cii打錯
DYC=theta=180°, 2D, phi=90°
product=0
所以由0升到某個位再跌番去0
諗諗吓覺得好奇怪
當180°嗰陣 product係0
慢慢跌 個product就應該慢慢咁升
去到好近90° product就會max
一到90° product即刻跌落0

所以我明點解題目set 個range係咁
DYC唔會等於90°
但問題係你set DYC>90
我計唔到exactly個product係咩
咁就答唔到條題目

想問老屎忽 佢比幾條線你
要你in個面積
你地係咪都係畫左圖先
點解你地計得咁快
搵哂交點再分開黎in,加返哂absolute value咁樣會唔會快d,唔洗畫圖
但area唔係可以負數咩
加左absolute value
咪中伏
咁你目的唔是想搵area咩
3條線就梗係快,齋計點,圖都唔使畫
4條或以上就煩啲
屌你老母 勁撚到
我仲on99係到畫圖
我自己試下先
thanks
黎緊下年準備dse,有咩需要注意
你上年唔係5**左?
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞