[DSE 2020] 同學仔開始溫你嘅 數學 未? [2]

1001 回覆
7 Like 19 Dislike
呢堆題目有一半明顯係hi大左
但係用GS將循環小數化分數有咩問題
Last two digits = 72 is divisible by 4
So the amount is divisible by 4
Thus, I agree. (7M)
x10 x100 etc. 再相減燒咗條尾
咪同GS sum條式個原理一樣
你以為無用到 其實已經算係用咗
都係玩野題,所以下次寫 divisible by 7先
divisible by 7 你估就無 divisibility test 咩
太多學生上堂話K教授教用GS神技
我都知原理係一樣 但中四人仔洗唔洗咁樣
令到佢哋覺得自己真係曉飛
你估個個好似你咁勁咩
K教授上堂點教我唔知
我以前學完GS 發覺同以往處理循環小數嘅方法原來係有關係嘅
新學嘅知識同舊有嘅知識之間建立到關連
有種叮一聲嘅感覺
發明嗰個就勁啫
我都係學返嚟

https://youtu.be/yi-s-TTpLxY
無記錯嘅話好似2至9嘅divisibility test都有齊
你會識得relate到 但佢哋唔識
只係覺得學咗啲同齡人唔識嘅嘢就好勁
唔會諗concept之間嘅coherence
佢哋嘅滿足感來自做題目時用到啲神技
而唔係來自發現concept之間嘅關係
我只係唔太鍾意呢種自大
啱呀
所以唔該啲大佬出題目就畫得出腸啲
唔好俾空間考生用既定規範以外嘅方法囉

btw 數學比賽一樣有課程 只不過個範例大得多咁解啫
啱呀 所以我都覺18年最後嗰條唔錯
你識舊制嗰條formula係可以秒
但佢偏偏加hence ban咗條formula

有啲人真係跟足syllabus讀
唔識條formula未聽過一啲都唔出奇
你周身刀咪mc卷先盡情發揮囉
(不過嗰年mc都唔發揮得幾多)
話說網上嗰個好似惡搞
真正eaa藍書marking冇呢句
但買卷嗰啲 我見到用嗰條式都全部0分
eaa is the boss follow the rule

繼續面積

講緊呢隻?
自己諗
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞