[DSE 2020] 同學仔開始溫你嘅 數學 未? [2]

1001 回覆
7 Like 19 Dislike
呢條dse出就真係
part a 幾好玩 除咗本身有條GS
仲有arithmetico-geometric series
要識得將條AGS乘2再兩式相減
變番一條GS 唔知算唔算outsyl
或者d咗佢都得
不過core走去d數...
A part 都係兩溝
2+1=3
4+2=6
8+3=11
16+4=20
兩條general form合拼,不過唔知asgs兩溝算唔算out c
混合版好似真係out c
不過我個時真係走左去學
如果比多啲guide我覺得可以
例如by expressing the difference of successive terms in the form of r^a+bd, where a b d r are positive integers
find t(n)

真係好鬼無聊
要考我覺得考得 唔算outsyl
始終佢冇白紙黑字講唔比兩溝
係佢敢唔敢咁考啫
陣間個個真係屌到佢開花
今晚再玩過啦
我好撚悶
想請教一下各位巴絲睇片好似冇乜用 就算睇完做pp好似另一回事 點搞好 只求2 就咁操pp唔理其他嘢會唔會唔穩陣
操pp之餘,都要mark低做錯嘅題目,咁先叫學到嘢
你睇完片,有冇思考過concept點樣嚟
你睇完答案,有冇思考過點解要咁做
個人覺得齋睇片一定唔得
一定要自己攞支筆
跟住做跟住寫 (唔好當煲劇咁hea)
到時睇嘅係你寫出嚟嘅嘢
另外你明唔代表寫出嚟會有分
所以: 睇片ok 記得一路寫

操pp係非常之啱嘅事
數學呢科相對上比較穩定
年年份卷差唔多
落力操pp係會有回報
但小心唔好死操
1. 錯嘅題目要狠狠咁打交叉
唔好自己改番當無事
2. 錯嘅題目要寫落本錯題簿
每條要寫題目, 錯嘅答案, 正確答案
之後臨考就不斷刨本錯題簿

另外記住認清自己溫書嘅方向
如果求2 即係大概4成到
基本上你完全唔駛去理section B
所有non-foundation都skip得
log, probi, asgs, trigo, 配方, 等等
你做卷溫書只需要處理section A
咁section A都好多topic吓
我建議你focus喺初中嘢 最簡單
指數, 轉主項, 因式分解, 估算,
座標, 百分比, 體積, 等等
呢啲年年必出同埋完全唔會玩嘢
只要你平時識到時都肯定識
目標係要操到呢啲topic啱哂
section A1滿分咁濟 咁就收得工

加油呀
巴打邊年Dse
dse要識呢條式?
梗係有啦 次次諗完先去其他 只係一面對pp覺得好似同睇嗰陣時唔一樣 困難咗
做咩咁問
17年條3D考過一次
好奇only
好感動巴打打咁多俾我知我依家仲未操pp 睇片速學下 但就係睇完之後 求其抽一年做下 好似唔係好識巴打可唔可以俾個方向我 等我都知道點做
當打機咁
由SP, PP, 12, 13, etc一卡卡上
同埋幾日完成一個topic
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞