[DSE 2020] 同學仔開始溫你嘅 數學 未? [2]

1001 回覆
7 Like 19 Dislike
第一條諗到個alternative soln
QPR = STR (ext. angle, cyclic quad.)
Let it be x and let SR = y.
tanx = 4/(7+y) and tanx = y/2
Thus, y = 1, x = 26.6.
https://en.wikipedia.org/wiki/Power_of_a_point
想問係咪講緊哩個page最下面個2個?
可以更快
中間嗰條都係唔係幾明,可唔可以寫full step
y=mx+c係講緊幅y-x graph
咁依家y軸個variable係(-sqrty)
條式就變左(-sqrty)=mx+c
睇幅graph 可以得出m=1/2 y-intercept=-2
所以條式就係(-sqrty)=x/2-2
兩邊一齊square 就係 (-sqrty)^2=(x/2-2)^2
左手邊等於y 右手邊expand完就係option d
未必係最快 但應該係最易明既方法
請出招
代 (4,0) => Answer (D)
又係喎
不過要check埋自己一定啱就要代埋(0,-2)
㩒兩次其實又唔係真係快好多既
如果樓上話唔識 我會覺得正正經經學一次點做好啲
代 (4,0) 只係呢條 -6 做到
搵一個可以排除三個option嘅point可能仲慢過正常咁做
即係其實係睇下佢本身y軸同x軸係咩
再代入去y=mx+c就可以?
無錯
係咪覺得其實好簡單呢
vertical intercept 有 d 伏, 所以試 horizontal intercept (4,0)

A, C 係全加號, 唔洗試
B 試少少已經唔 work, 剩 (D) ,全個過程, 唔洗 10 秒

唔洗局限一定要正規咁計 MC
如果opt b係x^2-4x呢
個人覺得方法既consistency都好重要
其實樓主有條片有教
不過係 log 嘅題目
我認為無需要追求極速
又唔係越快越高分
做得晒+check到卷就夠
追求識做已經好好
快哩啲嘢留比老屎忽啦
check到卷就perfect
識做嘅多數唔會錯
而就我兩次考嘅經驗
唔識做嘅多數比多10分鐘 你都係唔識做(平時唔知啦 但考試好難冷靜諗)
希望大家到時可以Stay cool
我下年應該會再考多次
讀完個vector/matrix course (自己完全唔想掂哩兩個
等個course幫我溫完書再去考

呢3題可以點做
第1題
留意番BEG嘅高 : DFG嘅高係3 : 4
設BEG嘅面積做x
5a•7b/2=78+x (考慮BAD) ...(1)
3a•3b/2=x (考慮BEG) ...(2)
由(2)得a•b=2x/9
代入(1)可得x=27 (B)

第2題
留意番有兩對相似三角形
ACD ~ ABE, AC/AB=AD/AE
Sub數後得BD=4
ECG ~ DBG, EC/DB=GC/GB
Sub數後得GC=16.5 (D)

第3題

答案係A
俾你截咗糊添
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞