[DSE 2020] 同學仔開始溫你嘅 數學 未? [2]

1001 回覆
7 Like 19 Dislike
印象中dse pp只係做左我第一次炒左嘅2018
(係屋企做比想像中輕鬆
其他年份好似做左killer題就算

prob個題就做左幾次(同一日
然後呃自己已經識 廢時煩啦

BTW我記得好似都係就考先做pp
之前都係做mock同出去考mock
數學底極差,想問有咩方法可以俾我呢個垃圾上2
想知各位對dse既第19條有咩睇法
retake既一年 覺得自己處理algebra既能力係有進步到 但都係同孖星有距離
但處理第19條都係好唔consistent
如果我只係求一粒星 我係咪應該將佢既priority擺得後啲?
第19題佔分最多
通常都會跨課題
平時可以諗下喺non-foundation嘅課題入面有邊啲可以cross-over
同埋真係最難嘅都係得一part
唔使太悲觀嘅
覺得自己最弱都係cogeom既題型 其次係probi
希望今年唔會連續第四年出cogeom
放係最後個題既話 我諗我有能力搞掂既應該得3d
正常 3D 其實好難出到十幾分
除非有新嘅玩法
其實咁樣數數下
今年好似就得返asgs probi同偏向係送分既linear prog係大熱門
上年都順手考埋transformation了
個(a)好多餘
(a)考嘅嘢(c)都要用得到
我諗係出題條友 想砌到dse格式咁
第一part2d 之後考3d
(b)咪已經係2D囉

無人做數
寫得唔好
(a)(ii) 講明個size係假如嘅情況
呢個假如應該唔可以傳落去(b)
另外
個(b)好似都幾無聊
個solution其實想點
計下擺得落幾多個三角形
單數就trapezium 雙數就parallelogram
不過我第一次做個陣都寫唔出條式
好無聊咩其實我覺得幾fun先擺上黎 sor
不過呢個做法好似唔係課程入面任何一個課題嘅內容
嚴格嚟講係out-c
你咁pro其實你有冇自己出過卷
有興趣試下認真
ching做補習
佢係神秘人
識左佢咁耐都唔知
應該要等到痴咗好多條線先會做呢啲花大量時間純粹自high嘅行為
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞