[DSE 2020] 同學仔開始溫你嘅 數學 未? [2]

1001 回覆
7 Like 19 Dislike
係囉 所以如果抽得返做一科嘅話
課時上毫無疑問係要加返多啲嘢教

我地就話比較熟知jupas嘅information
但唔知個刻板印象會唔會仲流傳喺中三選科嘅中學生入面
況且有啲非數科都會輸蝕
(有時唔take M1/2去take其他科都未必真係關事
但係就係行政上計同唔計嘅分別...)

thats why我有信心抽得返做一科嘅話
應該係會多返唔少人讀
我本身諗變得做一科嘅話
4C2X果2X可以math phy
唔洗讀chem應該係好受歡迎嘅選擇
對數佬嚟講係
都係因為對呢啲人嚟講 math 比 chem workload 少又易拎高 grade
結果都係喺其他理科搶啲學生嚟讀 個餅無造大到
比起現時 m1m2 唔會消耗一個 X 嚟講
學生整體仲可能學少咗嘢

再講 如果因為咁少咗人讀chem都未必係一件好事
呢個就好價值觀同理念嘅問題
係因為通才vs專才我一定揀專才 所以先會覺得有得揀選修數係緊要啲
所以亦大致同意最先果位巴打講 強制所有人讀嘅math要淺, 選修嘅要深

少咗人讀chem 我反而會覺得係而家有太多唔適合讀chem嘅人焗住要揀chem
我識幾個朋友AL 係淨係pure applied/phy applied入U
相信中西史都係同一道理 果個我會覺得係一個比較美好嘅世界
d(p, q) is called the distance from p to q
理念上我係同意你架

我講緊嘅係現實上種種難處
就算真係開得成選修數學
結果都唔會多人讀
起碼唔會同 phy chem bio 同一個次元

就算當年 AL applied maths 都不過係一個小眾科目
每年大約都係得一千人左右報考
果科d mechanics
邊個教?
其實讀數教/本科數學系+pgde 會教唔到pure maths啲野咩
唔係都係啲新制數/理工科ug year1既野?
不過都係一個好問題黎既 新制咁易 我以前中學都有人教到1999
要轉返syllabus既話分分鐘要整個執業試
記得以前中學個阿sir pure好似都係得b
例如inequality?
大學好少話有一科專教呢樣嘢
依書直說就無咩問題嘅應該
不過可能有啲數學上嘅根底會易啲露餡
或者比人憑空抽問會做唔出
locus同3d trigo
有時間既可以做埋quadratic inequalities
locus 其實有好多都唔係好啱做
因為有parametrics?
利申少鋤ce冇咩印象
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞