[DSE 2020] 同學仔開始溫你嘅 數學 未? [2]

1001 回覆
7 Like 19 Dislike
所以我果條先寫全數冇次方,但係下次可能要除11,13之類既數
136 cm
3 sig fig 6.10 cm^2
partb計錯 應該係7225/1104
仲想話你錯添
邊有咁易 諗諗吓覺得唔對路
之後check多一次 啲開方約撚晒 正到
做咗好多條 等我出吓題
幾年前出嘅mock卷
啲分係比較孤寒 唔好理
自己出架 無流出過
ching做補習
私補 唔係大型
得閒就諗題目訓練吓個腦
估考試想做乜唔係考生嘅責任
我同K字頭果個人無交集 但都鍾意研究非正統方法

一條題目如果無寫明方法
又比人用想定以外嘅方法做到嘅話
根本係出題果個人嘅責任 輸咗無得怨

不過呢類技巧long question應該都買少見少
MC嘅話應該仲有
我好有印象以前喺中學圖書館睇過一本年代久遠啲紙黃晒嘅英文書 教人用計數機
第一頁就講 「會考數學MC卷有8成嘅題目都可以淨係用計數機做 唔洗直接運算....」
(x+1)^2020
=x(x+1)^2019+(x+1)^2019
=x(x+1)^2019+x(x+1)^2018+(x+1)^2018
=x(x+1)^2019+x(x+1)^2018+...+x(x+1)^2+(x+1)^2
=x(x+1)^2019+...+x(x+1)^2+x(x+1)+1
類似 不過我心目中係用GS Sum
但係如果咁做嘅話 就無引入polynomial嘅必要
因為類似嘅技巧可以直接用落數字度

7^2020
=6*7^2019+7^2019
=6*7^2019+6*7^2018+7^2018
=6*7^2019+6*7^2018+...+6*7^2+6*7+7
=6*7^2019+6*7^2018+...+6*7^2+6*7+6+1
=6(7^2019+7^2018+...+7^2+7+1)+1
我仲以為呢個就係你心目中好19嘅方法 因為都幾19
見你講完又懶的寫出嚟就諗住幫你寫埋
我咪話我心目中係用GS Sum囉
可以寫少幾行

7^2020
=(7^2020-1)+1
=(7-1)(7^2019+7^2018+...+1)+1
=6(7^2019+7^2018+...+1)+1
好熱鬧
不嬲好熱鬧
係你唔知去左邊
一直都在
不過見大家傾得咁投契咪繼續研究online lesson
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞