[DSE 2020] 同學仔開始溫你嘅 數學 未? [2]

1001 回覆
7 Like 19 Dislike
佢個"line"係咪imply咗straight line
利申中文讀數廢柴
bi) 340/81
bii)option2:740/243 i.e option1
line係指線 唔一定只係直線
點解D唔啱應該好似樓上講劃唔到曲線
CE AL DSE 入面
我都仲未見過 line 唔係指直線嘅例子

不過如果你係講緊 non-Euclidean geometry 入面嘅 line 嘅話
我無嘢講
【13/3 下午部分 Zoom lesson 😎】#由朝到晚撐住你💪🏻
溫馨提示:基本上全部課堂都設有錄影~同學唔洗擔心miss左,可以事後在我地Youtube channel重溫返課堂片段呀😉😉 有時部分課堂或者未必方便錄影,我地都會出返果一堂既雞精notes畀大家🥰特殊情況除外)

4⃣ #中文 #卷一 #Paper1
日期:3月13日(五)晚上
時間:7:00pm- 9:30pm
🔔主題:①文本細讀技巧(錢鐘書《談教訓》非考核段落)
②從細讀到答題(錢鐘書《談教訓》考核段落,2019)
🟥YouTube 轉播🈶(只限聲音)

5⃣ #ICT #資訊及通訊科技
時間:8:30pm- 10:30pm
🔔主題:2019 past paper + 電腦網絡+協定+互聯網應用
🟥YouTube 轉播🈶(只限聲音)
▶同學上堂之前可以做定 2019 past paper

6⃣ #Econ #經濟
時間:9:30pm- 11:00pm
🔔主題:money and banking 貨幣與銀行(清concept,做pastpaper)
🟥YouTube 轉播🈶
-------------------------------------
💮讀書時讀書,休息時休息。大家忙溫書嘅同時,記得都要俾自己放鬆下😉😉加油!💪🏻💪🏻😘💮
#2020DSE #DSE #DSE雞精聯盟
===========================
快啲follow晒我地嘅social media💻📱得到第一時間嘅資訊啦🌟
💙Facebook: DSE雞精聯盟2020
💜Instagram: @dsealliance2020
💚Telegram(channel): https://t.me/dsefighting
💛YouTube: DSE雞精聯盟2020
個問題係euclidean geometry成日好強調where ACD is a straight line
如果line就淨係指直線 咁加個straight字托咩
所以我本身先覺得考評局係會避開呢類玩定義嘅題目

btw第一下諗起係line integral
你又好似講得啱
不過如果line可以唔係直線嘅話
即係 curved line 呢個字都 make sense
呢個講法非常唔自然
agger
parabola係咪line

要先定義何謂line
a) 應該純粹講L3 L4 intersect at A' (?)
b) object distance=image distance
c) 寫翻條tangent 嘅equation (y=mx+c), 然後solve simultaneous equations
用tangent properties黎做好似都得
不過表達上好似會有問題
做多次最尾幾條
例如2019 q19
放你份答卷上嚟等大家分析下
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞