[DSE 2020] 同學仔開始溫你嘅 數學 未? [2]

1001 回覆
7 Like 19 Dislike
好個人架喎 睇你咩課題弱啲
例如我自己coordinate geom好廢 就會入四心 圓切線方程個啲
有個進化版嘅二次方程
可以出到irrational root個surd form
仲出埋vertex同discriminant
個人覺得唔錯
四心好用
我會鐘意入d背唔到/難記既公式
聯立包唔包圓形先 圓形直線intersection必入喎
話說dse syllabus入面其實係有無教intercept theorem
定係得mid-point theorem
🌊The Flow陪你考DSE2020:ReVision DSE溫習室📚開始喇!

誠邀各位DSE fighters 💪🏽有需要的話就過嚟備戰。呢度夠安靜🤫,🔌尿袋/ 電話差電位📲,消毒用品隨時自助清潔,有支裝水供應💦,樓下一樓有餐廳🍽,仲好近觀塘地鐵站。如果大家係屋企溫書好辛苦,相信呢度幫到你。🤜🏼🤛🏼

📅開放日期:
💕2020年3月20-21日(星期五至六)(試行運作)

記住!3月22日(日)係唔開!記住!3月22日(日)係唔開!記住!3月22日係唔開!(日)

💕2020年3月23日(星期一)至2020年5月2日(星期六)
公眾假期除外

🕦開放時間:
⌚星期一至六:
上午10:00至晚上8:00(下午1:30-2:30午膳)
⌚星期日:下午2:00至晚上8:00
**請準時入場,遲到30mins或提早離開者,將由後備籌號補上
**最遲入場時間為晚上6:00

💒開放地點:
觀潮浸信會五樓小禮堂 觀塘翠屏道11號(港鐵站D1出口)

📋登記方法及限額:
🍄ReVision Room 試行運作期間,每日上限26人。登記後,將會收到籌號或後備籌號,先後次序以google 表格結果而定。

🍄如滿額可考慮到一樓嗎哪餐廳溫習,如有空位,會通知後備籌考生當天可以使用ReVision Room。

✒Google 表格於3月19日晚上11:15以下地方發佈,請立即Follow/ 加入:
💡The Flow IG :
https://www.instagram.com/theflow.space
💡東九龍DSEfighters戰地支援站:
https://t.me/dsefighterssupportchat
兩個都有
但係就無equal ratio theorem
唔知想點
其實好好用如果每次都要prove similar triangle好似on99咁
所以咪話唔知想點
唔係3個都有咩
中三教嘅
定cut左?
equal ratio好似係舊制中三既野
屌 係咩
原來我中三咁撚勤力

我有個印象係個時有一題玩佢嘅
但我唔係好識做
諗左好耐
唔知係咪書有寫埋 就順便學埋
https://youtu.be/5__JFBncHAA

教授講數好易明
根本成日都係咁 個syllabus一岩一忽
不如cut咗euclidean geometry
教深啲algebra 上到大學有用好多囉
全力支持中學教group ring field
老鬼 起碼complex唔好只教加減乘除
班dse成日話自己讀過complex
cut euclidean geometry
教euler geometry
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞