沈陣營第三百一十二期 - 有牛自遠方來,必誅之!

1001 回覆
4 Like 1 Dislike
包機都慳番
其實船舶喺港口,船上話事權係歸政府定船長?如果係歸船長嘅,代表船公司利益,未必會配合、編排足夠人手去做嚴密隔離檢疫,即係政府有政府講,我有我做
所以唔會埋到岸 架船要獨立了
btw
香港個隻好似都有份搵香港人上去睇?
之前有講日本個隻有個官跟足世衛指示上船,但佢自己都中招
照咁睇應該都係under 左政府

咁即係成個日本都係碌葛咁用生命值硬接
學野

有冇人睇得明哩兩條友講乜

[醫學撚入]有個病毒專家寫咗水蛇春去講武漢肺炎係中國實驗室產品,然後另一專家又寫長文反駁
https://lih.kg/1881227
問題就在於係咪「接管咗」隻船,定只係搵十幾個人上船指揮,然後主要都係搵船員做嘢;照計普通船員唔會有足夠 knowledge、能力去做隔離檢疫工作,仲硬生生要搵命搏?

上面話《船員手冊》叫洗手後先用酒精噴手係有影響,咁即係有搵船員幫手啦;我係船員又落唔到船嘅真係話撚知你,死咗邊個賠保險?送餐我都亂咁送啦,放房門地下就走人啦,最緊要快搞掂,零接觸,唔上身嘅姐,但唔同嘅非正統做法咪就有可能影響 infection control 囉

郵輪冷氣系統又係另一個問題 🤦‍♂️
如何接管檢疫呢方面又冇新聞講, 定係收埋唔俾報
只係話中左個位只係中間協調負責溝通, 文書工作, 冇正面接觸患者

船員手冊仲有一個可能, 即好似個D墮海資訊咁, 係公家SHARE都睇到
而叫你勤洗手呢一版教學就正如個教授講, 個教學係錯
住客同船員都認真咁跟個錯既教學做, 形同白做

台灣
指揮中心宣布鑽石公主號是疫區。從疫區回來的人都要被隔離。
疫區是指大規模發生社區傳染,無法控制社區傳播的地區。

台灣都唔信日本檢疫工作, 睇怕怇地都覺得係閪多過like
無人知!!聽日因航班crew都唔會隔離
https://lih.kg/1885411
因爆
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞