沈陣營第三百一十二期 - 有牛自遠方來,必誅之!

1001 回覆
4 Like 1 Dislike
純粹info,我就唔知佢講乜㗎喇,專科嘢

Pathological findings of COVID-19 associated with acute respiratory distress syndrome

https://www.thelancet.com/journals/lanres/article/PIIS2213-2600(20)30076-X/fulltext
今時今日四舊半食西餐,好平啦。
一般冇八舊水都唔掂
我食唔起fine din, 大鳩樂焗豬已經好奢侈
有冇邊間黃店高質must eat
好耐冇食過大家樂焗豬
好想食
果間斷gram 稱牛扒?
外電引述消息人士透露,美國政府正考慮修改監管規定,阻止台積電等企業向華為提供晶片。

目前台積電是華為旗下海思半導體主要晶片供應商。

美國當局計劃修改《外國直接產品規則》,規定部分基於美國技術或軟件生產的外國產品,需要受美國監管。根據正在起草的草案,美國政府將強制使用美國晶片製造設備的外國廠商,需先取得美國許可才能供貨予華為,這個做法將大舉擴大出口管制許可權,有可能引起美國全球盟友不滿。

美國商務部拒絕對草案作出評論。其中一名發言人說,美國考慮許可申請時有必要持謹慎態度。美國仍對華為有很大疑慮。

華為未有評論有關報道。台積電發言人就說,不答覆假設性問題,亦不會不評論個別客戶。

光大證券指出,中國並無只採用中國生產設備的生產線,如果失去美國設備,中國將很難生產出任何晶片組。
扒,灣仔HYATT 幾好而且唔太貴.
me too
其中一間啦,西營盤啲有間燒味都OK架
ho rich
大家咁話
算死得好喇 起碼唔係犬決 高射炮
犬決陣間o的狗感染埋就仆街
犬決埋啲狗
篇嘢純粹檢視活體樣本,睇返 COVID-19 點樣引起 ARDS(急性呼吸窘迫綜合症),簡單講就係纖維化嘅過程

篇嘢話佢哋研究引伸出,建議醫生對嚴重患者用藥,考慮適時適量運用皮質醇,並用呼吸機,去防止肺水腫、纖維化

另外就係見到 COVID-19 病發時會有淋巴球缺乏症,免疫力低,有可能係病況嚴重、致死嘅原因,但冇進一步從病理角度探研當中嘅關係,imply 點處理
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞