石原里美/石原聰美(8)灰姑娘藥劑師4月放送開始

1001 回覆
32 Like 5 Dislike
高嶺之花 桃同直人打鼓嘅神社(第2集) -- 諏方神社

第2日最後嘅目的地
學桃咁行條階段上神社
中間轉彎位就係經典回眸一笑嘅地方
上到神社黑媽媽其實睇得唔係好清楚
又即刻上網睇返果集對比下
影返啲類似畫面就走人了

另外由西日暮里站行過嚟經過果條隧道疑似係左目偵探EYE第5集開頭瞳經過嘅地下駐輪場

不過呢啲地下駐輪場日本大把, 返嚟睇返果集嘅片段都證實唔到
當行咗條差唔多樣嘅算了
巴打真係好勁
勁 記得到咁多劇情
靚係幾靚嘅
但夜媽媽得1個人行咁靜嘅神社都咪話唔驚
有人經過果陣又會怕佢係壞人/問你喺度做乜
都唔係咁自在架咋
講真夜媽媽一個人行呢啲隧道都咪話唔驚
尤其係日本夜晚咁鬼靜

加返張經典gif先

本來今次同fd去淨係預咗得1日自己行
點知突然又多咗1日
變咗可以去到更多拍攝地
都算幾滿足
可能要儲返一兩套劇有多啲值得去嘅地方先再出動了

今次去覺得Satomi嘅代言明顯少咗
真係要去到東京METRO或者化妝品嘅架先見到佢個樣
最後果晚飲返罐酒賀下
唔太苦易入口但我唔好酒飲咗兩三啖就丟咗了
我試過好多次自己一個夜媽媽喺日本行去啲好靜/偏僻嘅地方
其實都幾淆, 出咗事真係未必有人知
好彩暫時未出過咩大事, 大家真係自己衡量下先好做

啲拍攝地我睇呢2個網搵返嚟, 好齊全
http://loca.ash.jp/cast/ishrsatm.htm
http://location.la.coocan.jp/new.html

另外可以google search
日文劇名+ロケ地
中文劇名+拍攝地

咁樣應該搵到大部分明顯嘅拍攝地
Thanks 巴打
兩個網都好詳盡
Heaven: 1
高嶺之花: 5
Unnatural: 2
校閱女孩: 13
朝5晚9: 10
Dear Sister: 13
失戀巧克力職人: 12
RMPW: 12
Bull Doctor: 4
小田霧響子: 5
逃亡律師: 9
左目偵探EYE: 9
VOICE: 13
PUZZLE: 1
新娘與爸爸: 6
護士小葵: 11
H2: 5
寵物情人: 4

沉睡的森林: 3
Lucky 7 SP: 1

Total: 139

呢個數唔係最準
有啲地方2套劇都取過景, 我有時計1有時計2
有啲地方極近可以話喺同一度, 我有時計1有時計2
有啲地方我去旅行果陣去過, 之後先知有劇拍過都無計
有啲地方我去完都唔肯定係咪就係果個位都照計
同埋有啲地方其實好濕碎唔係咩重要場景/Satomi無戲份
所以個數字睇下就算啦

暫時最遺憾就係未去過WATER BOY 2嘅拍攝地
不過套劇主要喺靜岡縣拍, 仲要好多鄉村景, 交通唔慌方便
要去真係要慢慢籌備下, 終極大佬嚟, 希望搵個夏天去得成配合返套劇嘅感覺
其實香港有冇得賣 我好想試飲
https://sp.fnn.jp/posts/00050237HDK/202003311705_ktn_HDK
12年前,即2008年,石原訪問了本田婆婆,以拍攝紀錄片。之後,繼續進行交流,例如寄送新年賀卡。2015年,石原私下訪問了本多婆婆,兩人七年來第一次再次見面。

石原:
戰爭的經驗,我聽說十日了很多。“ 我不知道什麼可以做”。幾年後,我去了長崎,親自去看本多婆婆。當時拍攝的照片,彩色紙,信​​件等都是“ 珍藏 ” ,婆婆說: “ 高興我還活著 ”……鼓勵讓我的心更加明亮,當時下定了決心

好有心
天呀,里美真係太好,點解唔早啲識到你
我覺得我錯過咗好多
仲要係人地po出黎先知有依回事
石原
里美心地真心好,當幾年前個個窩蜂玩冰桶挑戰呃like,有幾多人到今時今日仲有關心/支持漸凍人症,但里美就近幾年仲有支持,仲要人哋唔post出嚟真係都未必知道,真係好低調

香港又真係無見過有得賣,反而神泡就有
知唔知香港邊度買到呢隻SUNTORY啤酒?
https://lih.kg/1870886
Thanks 巴打
五月喺日本一齊飲
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞