計劃進修PhD/Research討論區 (8) 學海無涯 回頭是岸

1001 回覆
7 Like 0 Dislike

咩國家既人?

明顯mainland

Say
有無人可以講下undergrad既desertion可以點寫得好?

另外想問下文筆唔太好可以點改?你地會比錢人改定點?

可以係最後關頭比錢人check grammar ge, 同supervisor講你想寫到有journal既程度

睇你點為知寫得好,通常professor唔會expect ugrad dissertation 有 PhD level,所以基本上通順、make sense、畀人睇得出你有做過下research就可以。

至於文筆,如果太擔心可以俾錢人check grammar,收費同服務、時間、字數成正比。巴打加油!

其實唔係太離譜都冇乜所謂
大把prof都寫到1999咁

我UST有prof英文好垃圾 同佢email冇句岩grammar 咁廢都做到正prof

咩國家既人?

明顯mainland

少年你太年輕了,mainland全部都係咁讀個「n」字,好快你就會慣晒

咩國家既人?

明顯mainland

Say

咩國家既人?

明顯mainland

Say

咩國家既人?

明顯mainland

Say

有無人可以講下undergrad既desertion可以點寫得好?

可以係最後關頭比錢人check grammar ge, 同supervisor講你想寫到有journal既程度

睇你點為知寫得好,通常professor唔會expect ugrad dissertation 有 PhD level,所以基本上通順、make sense、畀人睇得出你有做過下research就可以。

至於文筆,如果太擔心可以俾錢人check grammar,收費同服務、時間、字數成正比。巴打加油!

我UST有prof英文好垃圾 同佢email冇句岩grammar 咁廢都做到正prof

咩國家既人?

明顯mainland

呢個都正常 粵語phonotactics會將unreleased stop([p̚] [t̚] [k̚])擺coda位置,所以香港人會讀咗個unreleased velar plosive [k̚] 嚟代替個voiced volar plosive [g]

但普通話冇plosive coda,所以佢哋要epenthesise(即係插入)一個vowel去將個 [g] 變成onset

咩國家既人?

明顯mainland

Say

呢個都正常 粵語phonotactics會將unreleased stop([p̚] [t̚] [k̚])擺coda位置,所以香港人會讀咗個unreleased velar plosive [k̚] 嚟代替個voiced volar plosive [g]

但普通話冇plosive coda,所以佢哋要epenthesise(即係插入)一個vowel去將個 [g] 變成onset

Ling大神

Sor,quote錯...

咩國家既人?

明顯mainland

兩間都fit你interest?
數下邊間啱做advisor嘅人多啲囉

不如你list下兩間嘅pros and cons/concern 大家俾下意見

我自己完全冇將qualifying exam放入揀PhD嘅consideration
如果School A都有興趣,純粹少啲,我會揀A 算係興趣同outcome拎個平衡

吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞