計劃進修PhD/Research討論區 (8) 學海無涯 回頭是岸

1001 回覆
7 Like 0 Dislike
十年無用過R
啱啱用唻做computation plot張graph
搞左我兩個幾鐘

library(devtools)
install_github("ggbiplot", "vqv")

我用tikz
整到一pat屎咁
訓先 日日都四點訓
有冇人係中科院入面做過research?

HKU Math

我有個frd 間startup 請咗個princeton maths PhD 剩係睇個program generate 出嚟兩個地點之間條path 係唔係最optimized

travelling salesman problem啲friend

Yes. NP-complete problem!

有咩慘得過老細連NP Hard Complexity係乜都唔知
淨係叫我出OR paper比佢

大家有無呢個問題? 基本上我老細完全唔識我做既field 佢既功能就係得閒摔下我交數 寫paper幫佢交project UGC數

HKU Math

我有個frd 間startup 請咗個princeton maths PhD 剩係睇個program generate 出嚟兩個地點之間條path 係唔係最optimized

travelling salesman problem啲friend

有咩慘得過老細連NP Hard Complexity係乜都唔知

大家有無呢個問題? 基本上我老細完全唔識我做既field 佢既功能就係得閒摔下我交數 寫paper幫佢交project UGC數

HKU Math

我見中科院好好J,Nature index到FC同WFC都好高 唔計舔共既話應該唔錯?

FC: Fractional Count ( percentage of authurs from that institute divided by number of affiliated institutes)

WFC: Weighted Fractional Count (downweighted factors for Astronomy & Astrophysics)

用錯emoji

聽返黎係典型大陸作風,入面d人係又勁又chur,為左升官發財,competition好誇張(出paper同人事關係)。

我見中科院好好J,Nature index到FC同WFC都好高 唔計舔共既話應該唔錯?

FC: Fractional Count ( percentage of authurs from that institute divided by number of affiliated institutes)

WFC: Weighted Fractional Count (downweighted factors for Astronomy & Astrophysics)

用錯emoji

聽返黎係典型大陸作風,入面d人係又勁又chur,為左升官發財,competition好誇張(出paper同人事關係)。

大陸唔係不嬲成堆人chur高晒啲index架咩?係背後都唔知踩住幾多屍骸而上
想問如果明知舊老世係求其用template寫LOR for phd,但我RA做得最耐既track就係果度,咁是咪屎都要照lai?定唔好叫佢寫好啲
想問如果明知舊老世係求其用template寫LOR for phd,但我RA做得最耐既track就係果度,咁是咪屎都要照lai?定唔好叫佢寫好啲

試下問佢可唔可以你幫佢寫?

同佢講你好似好忙 不如我幫手啦

gre hell

我完全無理到就咁裸考

試下問佢可唔可以你幫佢寫?

同佢講你好似好忙 不如我幫手啦

應該寫完隊比佢簽就得,佢唔敢say no
自己寫啦唯有

又有飛機排名榜

cwur.org/2017/subjects.php

HKU 有兩個介別頭10
UST 有5個
CU得1個

Poly同City各有10個
又有飛機排名榜

http://cwur.org/2017/subjects.php

UST 有5個
CU得1個

cu就執
又有飛機排名榜

cwur.org/2017/subjects.php

UST 有5個
CU得1個

又有飛機排名榜

http://cwur.org/2017/subjects.php

UST 有5個
CU得1個

cu就執

又有飛機排名榜

UST 有5個
CU得1個

cu就執

新三大
又有飛機排名榜

UST 有5個
CU得1個

Ucl係behavioral咁多top
又有飛機排名榜

UST 有5個
CU得1個

Ucl係behavioral咁多top

Ucl好多科都直迫牛劍
十年無用過R
啱啱用唻做computation plot張graph
搞左我兩個幾鐘

library(devtools)
install_github("ggbiplot", "vqv")

我用tikz
整到一pat屎咁
訓先 日日都四點訓

可以搵我幫拖
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞