計劃進修PhD/Research討論區 (8) 學海無涯 回頭是岸

1001 回覆
7 Like 0 Dislike
問個on9問題 大家save paper pdf既filename係點
我仲係成日9改就算
UST Maths空降咗個Prof做PDE好似好勁
有冇數學人留意過佢

李棟?

佢真係天才,18歲UCLA AP

有冇數學人留意過佢

李棟?

班友成日睇唔起bu, 而家仲有咩好講

想讀msc再轉phd

如果想係讀msc時同報phd前,pub到份paper係手,有咩要準備?

你想係sci paper定咩都得?定要Q1Q2?

btw, 巴打咩field

仲報緊
有兩個fields,睇下拎到邊個offer
Cognitive Neuroscience/Psychology
Computational Neuroscience

搵到個prof有興趣一齊做最實際,但我諗學adam巴打話齋,點都要預一年以上,除非你有經驗,或只係pub conference paper

因為例如我而家 寫完份paper 我會好難assess到份paper quality究竟係A A- B 我要請教前人既經驗去投適合既journal 同改到個quality fit targeted journal
問個on9問題 大家save paper pdf既filename係點
我仲係成日9改就算

Dark behavior_v2 v3 v4 v5_sent v6_second
我仲係成日9改就算

Dark behavior_v2 v3 v4 v5_sent v6_second

i mean download人地d paper
我仲係成日9改就算

Author-title-journal short form
我仲係成日9改就算

通常用project名,journal名,加日期
我仲係成日9改就算

Author-title-journal short form

Author-year-journal short form
有冇數學人留意過佢

李棟?

三大當時算唔算短視

數學既突破好多時都係睇一個天才,多於好多個努力既普通人 一個咁prominent既神童竟然唔破格取錄

大學啲regulation係定俾已成年嘅學生,以三大呢啲咁 rigid嘅團體點都唔會為一個學生改regulation
所以從管理層角度出發唔收都係正常

三大當時算唔算短視

數學既突破好多時都係睇一個天才,多於好多個努力既普通人 一個咁prominent既神童竟然唔破格取錄

大學啲regulation係定俾已成年嘅學生,以三大呢啲咁 rigid嘅團體點都唔會為一個學生改regulation

科大而家就有收 不過聽講都起碼係高中

三大當時算唔算短視

通常最細都會有1415歲,科大中大都有唔少呢d case
我仲係成日9改就算

Author-year-journal short form

全部入晒endnote等佢自動改名 (e.g. author year title) 唔洗煩

三大當時算唔算短視

我仲係成日9改就算

dont_cut_down_forests.pdf

其實我成日都唔改,最後要上jstor之類揾返個id再ctrl+j
ETH Vs MIT Master
MIT要成一百萬,但嗰名
要讀就要借,學生政府有無得借到

三大當時算唔算短視

其實比錢請天才黎出文,先至合乎risk management。 收天才做學生,佢未必會留係自己間U。好似BU咁,佢invest左咁多落神童到,但神童點都唔會返BU出文掛

過多幾年,BU可以重金禮聘請佢返嚟做full Prof, 為母校出一分力

真係Chisinlo 連MIT都慘遭毒手

好想讀,可惜無錢 借左都唔知幾時先還到 諗下算

真係Chisinlo 連MIT都慘遭毒手

好想讀,可惜無錢 借左都唔知幾時先還到 諗下算

讀phd時申請破產, 讀完出番黎無債一身輕
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞