計劃進修PhD/Research討論區 (8) 學海無涯 回頭是岸

1001 回覆
7 Like 0 Dislike
原本諗住玩下第個field
“if you have no chemistry experimental experience, there isn't much you can do experimentally in my lab and having you there would be a safety hazard“
點知冇做實驗既經驗就比人狠狠咁拒絕左

做lab慘過食屎

冇計,唔識深既理論咪得lab/data analysis
我都係想探索下姐

好在文科lab冇乜hazard 最多小朋友賴屎
“if you have no chemistry experimental experience, there isn't much you can do experimentally in my lab and having you there would be a safety hazard“

做lab慘過食屎

我都係想探索下姐

小朋友賴屎?
more

D PHD結果婚生左仔?

做lab慘過食屎

我都係想探索下姐

亦代表我哋budget少好多,同埋好多時自己一個
undergrad想學嘢 想問下你地pub到journal咁又點 係咪會有錢收

pub到冇錢收
pub唔到冇得撈

升職要素

你當打機升level咁
愈多pub就愈高level
Pub係top journal到就會解放成就
升lv同解成就都冇錢拎
但你唔升,隻game就唔使繼續玩落去

打機打得神級,會有好多人邀請你分享心得,出書,演講,寫專欄之類,咁你就有錢收卡啦

收過邀請, $5,000講一場個半鐘。

undergrad想學嘢 想問下你地pub到journal咁又點 係咪會有錢收

pub到冇錢收
pub唔到冇得撈

升職要素

你當打機升level咁
升lv同解成就都冇錢拎

打機打得神級,會有好多人邀請你分享心得,出書,演講,寫專欄之類,咁你就有錢收卡啦

最後accept with minor revision.

近排幾份紙啲editor都落左好多comments
有啲叫你改句式,有啲直頭講左啲唔係好關事嘅野

四個都minor即係已accept

咁好既?睇到每個reviewer比咩decision

Engineering既journal
第一句都係有寫reviewer decision

psychi好少, 只睇有editor decision
有時明明見到d reviewers寫冇咩問題, 小問題, 但都比個editor reject

即使reviewers啲comments有幾正面都好,editor都未必真係想收,有時會繼續搵reviewer搵到有人插你份野就順水推舟reject你
試過有次有7個reviewers

7個

根本睇editor口味
老實講,我寧願佢直接講佢想要啲咩同篇文有咩唔岩佢心水好過

乜都reviewer accept

Editor最後都say not架咩?

最後accept with minor revision.

近排幾份紙啲editor都落左好多comments
有啲叫你改句式,有啲直頭講左啲唔係好關事嘅野

四個都minor即係已accept

咁好既?睇到每個reviewer比咩decision

Engineering既journal
第一句都係有寫reviewer decision

psychi好少, 只睇有editor decision
有時明明見到d reviewers寫冇咩問題, 小問題, 但都比個editor reject

即使reviewers啲comments有幾正面都好,editor都未必真係想收,有時會繼續搵reviewer搵到有人插你份野就順水推舟reject你
試過有次有7個reviewers

7個

根本睇editor口味
老實講,我寧願佢直接講佢想要啲咩同篇文有咩唔岩佢心水好過

乜都reviewer accept

Editor最後都say not架咩?

Editor最大

黎緊 德國LMU psychology果邊我.都有skype interview

巴打佢同你傾啲咩?

冇self intro
一黎就問why choosing this program/ have I ever been to NAGOYA?
主要問我undergrad thesis and master research plan同 想邊個做supervisor
話我似係一個objective writer
問我會唔會想試下subjective and critical d 咁寫野
個日本女prof 有問我點樣學日文
問我如果拎唔到scholarship 會唔會黎唔到讀

咁你點答?
Btw, 你本身識唔識日文

識 考左N3同N2

淨係考左N4

我得N3

N1好難

pub到冇錢收
pub唔到冇得撈

升職要素

你當打機升level咁
升lv同解成就都冇錢拎

幫過某政府部門講talk,淨係得感謝狀一張

pub到冇錢收
pub唔到冇得撈

明白咁平時教undergrad嗰啲professor係咪都要煩呢樣嘢?定係佢定已經上晒岸唔使煩pub journal

95%教授都要pub文
餘下5%係等退休或者呃緊飯食

明白了

有D associate prof 做左好多年, 多數就一係醉心教書, 一係就做緊冗員

咁都要好高技巧先可以咁樣都唔被炒

pub到冇錢收
pub唔到冇得撈

明白咁平時教undergrad嗰啲professor係咪都要煩呢樣嘢?定係佢定已經上晒岸唔使煩pub journal

95%教授都要pub文

明白了

有D associate prof 做左好多年, 多數就一係醉心教書, 一係就做緊冗員

Tenure左咪冇事囉

做lab慘過食屎

我都係想探索下姐

science 啲 lab 一定唔可以喺香港做

fyp訂隻野三個月都未到
等得嚟我都走人

pub到冇錢收
pub唔到冇得撈

95%教授都要pub文

明白了

Tenure左咪冇事囉

係咪至少要associate prof先tenure到,AP無?

pub到冇錢收
pub唔到冇得撈

95%教授都要pub文

明白了

Tenure左咪冇事囉

係咪至少要associate prof先tenure到,AP無?

係,因為AP六年內上唔到Asso Prof嘅大部份會消失左
唉屌 ucla啱啱reject左我
離做雙失唔夠兩個月

明白了

Tenure左咪冇事囉

會去左邊

再做過其他u AP/唔知做咩

Tenure左咪冇事囉

會去左邊

再做過其他u AP/唔知做咩

不過上得tt大部分都真係tenure 到嘅...

明白了

Tenure左咪冇事囉

會去左邊

去乞食

明白了

Tenure左咪冇事囉

會去左邊

去乞食

有D會去第二間U再做六年AP
唉屌 ucla啱啱reject左我
離做雙失唔夠兩個月

你淨係報UCLA?
#lov水深分錄錚溫金斜體e#,負櫅

明白了

Tenure左咪冇事囉

會去左邊

去乞食

有D會去第二間U再做六年AP

都係上唔到就...
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞