計劃進修PhD/Research討論區 (8) 學海無涯 回頭是岸

1001 回覆
7 Like 0 Dislike

姐係咩都有可能

陪你等,我有篇等緊reports。

姐係等reviewer reports?

btw, 如果呢篇得左,我就真係信心大增apply phd

係等reviwers
冇關係架,篇野可能係subject to 你master的訓練。
Reports有用就算reject都可以further improve。
我睇返我master個陣啲文尤如垃圾。

問題係我gpa唔多好,如果無乜文我都唔知用咩說服人地
所以先流浪國外3年做ra

乜research仲要睇GPA咩?
巴打Post-doc緊?

會架,gpa某程度反映到學習能力

我識得一個中大ap,佢interview果時比人指住佢undergrad其中一個course,問「點解你拎咁低grade」

咁又仆街啲,ug都抽
港大傳擬肢解數學系 恐影響高階研究

新手想問funding...

Oxford畀左dphil in politics offer, 但睇個款唔會有departmental funding, external funding又要五月尾先有結果。

如果無funding, 想問下政府有無loan可以申請?已經連續兩年有offer無funding, 但今年個potential supervisor係個field入面地位好高所以無論如何都想take個offer。

求請教。

巴打好勁

你有oxford offer應該可以試下申請政府或者乜乜紀念基金果啲海外升學獎學金
有個叫尤乜乜夫人

我之前問過,佢今年唔知點解停一年
呢度有無postdoc 分享吓經驗

報緊postdoc scholarship

報左幾個,有美帝有大英

準備Postdoc揮手
乜postdoc都有scholarship咩

搭單問postdoc(雖然有排都未)
其實postdoc好?1 year position?定全時間谷publication好D?(假設無財政煩惱)

報左幾個,有美帝有大英

準備Postdoc揮手

Easter邊個打算放假
乜有假放嘅咩

報左幾個,有美帝有大英

準備Postdoc揮手

英美啲老細通常都唔會自己出錢請postdoc, 所以一係報scholarship一係報grant

乜有假放嘅咩

乜有假放架咩

乜有假放嘅咩

乜有假放架咩

on call 無限小時

報左幾個,有美帝有大英

準備Postdoc揮手

搭單問postdoc(雖然有排都未)
其實postdoc好?1 year position?定全時間谷publication好D?(假設無財政煩惱)

[理想mode] 跟據小弟啲supervisor所講postdoc係一段俾你去review一下自己嘅research profile 嘅時間, 睇下自己距離一個AP仲差啲乜野。
即係如果你PhD grad嘅時候冇乜紙就chur返幾張紙,冇用PI名義報grant就點都要報返個,冇乜collaborators就build up 下network咁

有篇 投左3個月
而家awaiting EIC decision
唔知代表咩
定係咩都有可能

editorial internal committee傾緊,應該唔似reject

報左幾個,有美帝有大英

準備Postdoc揮手

英美啲老細通常都唔會自己出錢請postdoc, 所以一係報scholarship一係報grant

即係report返左去chief editor,
editor會一邊睇youtube一邊決定你的命運。

姐係咩都有可能

係等reviwers
冇關係架,篇野可能係subject to 你master的訓練。
Reports有用就算reject都可以further improve。

我得master, 想報phd

我啲GPA係垃圾中嘅垃圾

初初報PhD嗰陣俾間U彈左我落MPhil
之後出多幾張紙就有另一間U收我讀PhD

你有紙就冇人會理你GPA

報左幾個,有美帝有大英

準備Postdoc揮手

Grant仲要睇埋你啲collaborators有幾勁,冇network真係難過登天

即係report返左去chief editor,
editor會一邊睇youtube一邊決定你的命運。

姐係咩都有可能

係等reviwers

我得master, 想報phd

我啲GPA係垃圾中嘅垃圾

初初報PhD嗰陣俾間U彈左我落MPhil
之後出多幾張紙就有另一間U收我讀PhD

你有紙就冇人會理你GPA

巴打係咩field? 你報phd果陣拎住好多紙? 我暫時得兩張咋
btw, 呢度d巴打個個都話自己gpa低, 點知都有3.4以上
我master 3.3都冇

報左幾個,有美帝有大英

準備Postdoc揮手

Grant仲要睇埋你啲collaborators有幾勁,冇network真係難過登天

吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞