計劃進修PhD/Research討論區 (8) 學海無涯 回頭是岸

1001 回覆
7 Like 0 Dislike
UST Maths空降咗個Prof做PDE好似好勁
有冇數學人留意過佢

李棟?
有冇數學人留意過佢

李棟?

http://itre.cis.upenn.edu/~myl/languagelog/archives/001998.html

碌碌下llog舊文,見到篇提及過幾個Moyashi巴睇嘅人

Not offend
我睇完篇文,個作者對上世紀cultural field有好深成見
講到係cargo cult
Structuralism唔係ling獨有,個concept唔完全係ling develop出黎
Marxism唯物辯證都relevant to structure, 你唔通講karl marx係cargo cult?

評論一個theory要睇埋時代背景
就算依家唔再流行都唔代表冇價值,依家用緊嘅theory係base on them
今日唔會有人仲exactly quote marx, 但唔會有人質疑marx思想史上嘅地位

其實好多自命現代、trendy既人會咁諗都唔出其
Linguistics/日本JJ
G30 Interview 完了
以為一對一 點知變左1對4

黎緊 德國LMU psychology果邊我.都有skype interview

巴打佢同你傾啲咩?

冇self intro
一黎就問why choosing this program/ have I ever been to NAGOYA?
主要問我undergrad thesis and master research plan同 想邊個做supervisor
話我似係一個objective writer
問我會唔會想試下subjective and critical d 咁寫野
個日本女prof 有問我點樣學日文
問我如果拎唔到scholarship 會唔會黎唔到讀
http://itre.cis.upenn.edu/~myl/languagelog/archives/001998.html

Not offend
我睇完篇文,個作者對上世紀cultural field有好深成見
Structuralism唔係ling獨有,個concept唔完全係ling develop出黎
Marxism唯物辯證都relevant to structure, 你唔通講karl marx係cargo cult?

就算依家唔再流行都唔代表冇價值,依家用緊嘅theory係base on them
今日唔會有人仲exactly quote marx, 但唔會有人質疑marx思想史上嘅地位

依家做soci or cultural都唔會再搵universal theory
其實大家都知自己係柒柒下
用大量嘅時間精力去解釋好少嘅事,而十年唔夠又可能唔同晒
與其去搵真理,不如講係搵alternative view to the world
呢個本身都係critical theory嘅approach

黎緊 德國LMU psychology果邊我.都有skype interview

巴打佢同你傾啲咩?

冇self intro
一黎就問why choosing this program/ have I ever been to NAGOYA?
主要問我undergrad thesis and master research plan同 想邊個做supervisor
問我會唔會想試下subjective and critical d 咁寫野

咁你點答?
Btw, 你本身識唔識日文

巴打佢同你傾啲咩?

冇self intro

咁你點答?

識 考左N3同N2

Derrida真係邊度都係過街老鼠

我覺得去到一個位,有爭議性係代表你真勁
如果你做嘅野冇價值,唔係比人批評,係wfc
有人批評自己嘅work, 證明有批評嘅價值
我都想有人圍屌自己

戴返頭盔,其實我都唔係幾睇得明佢寫d野
不過講親後結構都有佢個名出現

咁有未必嘅 evolution同phrenology當年都好有爭議性,但一個最後發現係堅勁,另一個就得個吉 相比起引人注意,我比較重視自己做嘅嘢係啱唔啱 不過可能我都係太細個先會咁諗

同埋如果比我揀,我寧願自己死後啲嘢比人推翻晒,都好過有爭議性 有爭議性即係科目入面冇共識,某程度上即係冇發展

發展得最好嗰啲科目,好似physics,雖然relativity、quantum mechanics、standard model呢啲嘢一開始唔係個個接受,但好快就會有共識,知道邊啲theory係啱邊啲係錯 反而發展步伐慢、唔成熟嘅學科先會好多爭議... 文科社科大多數就係咁

Derrida真係邊度都係過街老鼠

我覺得去到一個位,有爭議性係代表你真勁
如果你做嘅野冇價值,唔係比人批評,係wfc
有人批評自己嘅work, 證明有批評嘅價值
我都想有人圍屌自己

戴返頭盔,其實我都唔係幾睇得明佢寫d野
不過講親後結構都有佢個名出現

咁有未必嘅 evolution同phrenology當年都好有爭議性,但一個最後發現係堅勁,另一個就得個吉 相比起引人注意,我比較重視自己做嘅嘢係啱唔啱 不過可能我都係太細個先會咁諗

同埋如果比我揀,我寧願自己死後啲嘢比人推翻晒,都好過有爭議性 有爭議性即係科目入面冇共識,某程度上即係冇發展

發展得最好嗰啲科目,好似physics,雖然relativity、quantum mechanics、standard model呢啲嘢一開始唔係個個接受,但好快就會有共識,知道邊啲theory係啱邊啲係錯 反而發展步伐慢、唔成熟嘅學科先會好多爭議... 文科社科大多數就係咁

Agree!
有冇交學費信用卡推介

Not offend

其實佢純粹係respond緊另外一篇嘢,嗰篇嘢將Derrida嗰班人嘅思想歸咎於psychoanalysis、marxism同ling,所以佢想劃清界線,講明佢哋嘅思想唔關我哋事咁解姐 又唔係真係話覺得structuralism完全係由ling創立

marx我真係唔識,不過感覺好似啲人講親佢都係拎嚟做pseudoscience嘅example 所以如果有人話佢哋cargo cult我覺得都未必好surprise

其實個作者對ling嘅貢獻好大,係佢首先提出metrical theory,apply到落好多個語言嘅stress system,又係係ling運用quantitative同computational技術嘅先鋒之一,所以佢純粹想defend番自己有份建立嘅field都可以理解嘅

Not offend

依家做soci or cultural都唔會再搵universal theory
其實大家都知自己係柒柒下
用大量嘅時間精力去解釋好少嘅事,而十年唔夠又可能唔同晒
與其去搵真理,不如講係搵alternative view to the world
呢個本身都係critical theory嘅approach

有冇數學人留意過佢

李棟?

有冇數學人留意過佢

李棟?

有冇數學人留意過佢

李棟?

有冇數學人留意過佢

李棟?

巴打佢同你傾啲咩?

冇self intro

咁你點答?

識 考左N3同N2

淨係考左N4

巴打佢同你傾啲咩?

冇self intro

咁你點答?

識 考左N3同N2

淨係考左N4

我得N3
有冇數學人留意過佢

李棟?

佢真係天才,18歲UCLA AP
想讀msc再轉phd

如果想係讀msc時同報phd前,pub到份paper係手,有咩要準備?

你想係sci paper定咩都得?定要Q1Q2?

btw, 巴打咩field
想讀msc再轉phd

如果想係讀msc時同報phd前,pub到份paper係手,有咩要準備?

讀soci sci既起碼預差唔多一年用黎pub同review 要有人帶
有冇數學人留意過佢

李棟?

佢真係天才,18歲UCLA AP

班友成日睇唔起bu, 而家仲有咩好講
想讀msc再轉phd

仲報緊
有兩個fields,睇下拎到邊個offer
Cognitive Neuroscience/Psychology
Computational Neuroscience

搵到個prof有興趣一齊做最實際,但我諗學adam巴打話齋,點都要預一年以上,除非你有經驗,或只係pub conference paper
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞