計劃進修PhD/Research討論區 (8) 學海無涯 回頭是岸

1001 回覆
7 Like 0 Dislike
呢度有無postdoc 分享吓經驗

報緊postdoc scholarship

[quote]

咁就係自爆喇

[/]quote][member
好返好耐
係仲有d痛 [/member]
[quote]

咁就係自爆喇

好返好耐

你quote好啲啦

咁就係自爆喇

好返好耐

你quote好啲啦

對唔住
呢度有無postdoc 分享吓經驗

報緊postdoc scholarship

報左幾個,有美帝有大英
新手想問funding...

Oxford畀左dphil in politics offer, 但睇個款唔會有departmental funding, external funding又要五月尾先有結果。

如果無funding, 想問下政府有無loan可以申請?已經連續兩年有offer無funding, 但今年個potential supervisor係個field入面地位好高所以無論如何都想take個offer。

求請教。
話時話,大家點睇產學合作? industry research collaboration

好想知如果個phd proposal寫呢類野會唔會比人ignore

新手想問funding...

Oxford畀左dphil in politics offer, 但睇個款唔會有departmental funding, external funding又要五月尾先有結果。

如果無funding, 想問下政府有無loan可以申請?已經連續兩年有offer無funding, 但今年個potential supervisor係個field入面地位好高所以無論如何都想take個offer。

求請教。

巴打好勁
終於申請到AC

PhD in international relations

依家做緊data collection (quali撚),想問有無人做開中國研究? 如果想揾中國海軍嘅primary resources有冇咩idea

利申:普通窮苦學生無門路去揾軍方資料要揾alternatives
終於申請到AC

PhD in international relations

依家做緊data collection (quali撚),想問有無人做開中國研究? 如果想揾中國海軍嘅primary resources有冇咩idea

利申:普通窮苦學生無門路去揾軍方資料要揾alternatives

你好
入黨係其中一個方法
終於申請到AC

us U?
你試下問下d mainland prof 有無方法,或者透過大陸啲大學去揾有可能會有(如果你識人
話時話,大家點睇產學合作? industry research collaboration

好想知如果個phd proposal寫呢類野會唔會比人ignore

可能要com同balance番個output對industy 同 academia

香港好buy
終於申請到AC

us U?
你試下問下d mainland prof 有無方法,或者透過大陸啲大學去揾有可能會有(如果你識人

重點係要識人,仲要識人都未必會肯幫你,但首先係小弟乜人都唔識....
再加上我未知自己exactly想要乜(或者咁講出面有咩資料我都未知),點搵人幫...?

個問題困擾左小弟幾個月,老細仲話要搵D Mainland experts做interview,完全唔知點開頭...

依㗎短期目標係搵一D冇咁敏感而且公開嘅文件/資料,但問題又係唔識點開頭
港大傳擬肢解數學系 恐影響高階研究
04月06日(四) 00:30

港大理學院數學系及其他主修科的發展,引起各界關注。(朱先儒攝)
香港大學理學院繼早前擬取消天文學及數學/物理主修後,再傳出院方正研究是否取消數學系獨立運作,將數學系拆成數個單元與精算、物理學系合併。消息引發舊生質疑,本身是理學院畢業生的前天文台台長林超英批評,若數學系不保,將影響高階數學研究,他已去信港大校長馬斐森,要求徹查學院取消兩個主修科是否越權。港大指取消數學系的說法無根據,惟林指校方玩語言藝術。

有理學院學生透露收到最少三名校方人員消息,指理學院正研究學院內不同學系的長遠發展,考慮方案包括取消數學系,而數學系三位聲望較高的教授將在兩三年內退休,學院趁機拆散學系,據指,拆散學系後學生仍可主修數學科。不過,事件已引起學生不滿,要求學院解釋。

林超英亦稱,他從大學較高層人士亦得知學院曾考慮是否取消數學系,反指港大回覆「取消數學系的說法並無根據」是語言藝術,「港大冇話之前係咪有討論過,亦冇承諾將來唔會取消數學系,話冇根據只係因為依家未正式取消。」他會密切留意事態發展。

林認為,到任不足一年的理學院院長Matthew Evans視辦學如商業經營,以學生數目作指標會嚴重破壞理科教育的完整性,以及徹底毀滅港大綜合性質大學的基本精神,斥對方無學術胸懷,「只有CEO炒起短期業績嘅心態。」若學生及校友不採取捍衞行動,數年後院長離任,港大卻要面對失去學術靈魂的亂局。

林已去信馬斐森,批評理學院未經理學院委員會或教務委員會討論,就決定取消主修科,指事件屬越權,並會誤導已在大學聯招JUPAS填報志願申請入學的學生,要求馬斐森徹查及否決相關決定。

港大發言人回應指,對於網上流傳取消數學系並沒有事實根據,數學是科學的根本,理學院重申數學的重要性,亦認同其與培養人才及發展科研環環緊扣。大學歡迎校友和大學持份者就理學院的發展提供意見,學院除會定期聘請外國專家評核課程外,亦會廣納教職員及不同持份者的意見。

http://hk.on.cc/hk/bkn/cnt/news/20170406/bkn-20170406003024748-0406_00822_001.html

可能要com同balance番個output對industy 同 academia

啲prof鐘唔鐘意呢種plan架呢?
聽過有prof話商品化果part無咩幫助
終於申請到AC

us U?

要預有應酬,我識得人想拎data同幹部食飯,個幹部隊佢飲左一大堆老翻烈酒,佢最後飲到入院仲要畀人笑唔飲得

香港好buy

more
every field? 定特定既field?
想知psycho buy唔buy

啲prof鐘唔鐘意呢種plan架呢?
聽過有prof話商品化果part無咩幫助

其實好睇個field同industry本身嘅關係。
Industry好多時要即食,但唔係個個field都有即食嘅research
終於申請到AC

us U?

要預有應酬,我識得人想拎data同幹部食飯,個幹部隊佢飲左一大堆老翻烈酒,佢最後飲到入院仲要畀人笑唔飲得

最慘係而樣
有篇 投左3個月
而家awaiting EIC decision
唔知代表咩
定係咩都有可能
終於申請到AC

us U?

點解我老細講到好似好易咁
佢仲要係外國人嚟
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞