計劃進修PhD/Research討論區 (8) 學海無涯 回頭是岸

1001 回覆
7 Like 0 Dislike
問個on9問題 大家save paper pdf既filename係點
我仲係成日9改就算

Dark behavior_v2 v3 v4 v5_sent v6_second

i mean download人地d paper

Author-title-journal short form

Author-year-journal short form

Mendeley 會自動改file 名

endnote都可以
有無巴打有經驗試過份manuscript review得一個reviewer???

我仲要懷疑係個editor自己做埋

最後係點?
我咁岩有一份係一個reviewer & minor revision

Editor自己做埋既話會寫明
我之前掟去omega
Editor自己寫左一大堆commenst reject
同一份manuscript掟另一份top journal就四個reviewers都minor

最後accept with minor revision.

近排幾份紙啲editor都落左好多comments
有啲叫你改句式,有啲直頭講左啲唔係好關事嘅野

四個都minor即係已accept

咁好既?睇到每個reviewer比咩decision

有啲journal有
BMJ直頭係open review添

三大當時算唔算短視

數學既突破好多時都係睇一個天才,多於好多個努力既普通人 一個咁prominent既神童竟然唔破格取錄

大學啲regulation係定俾已成年嘅學生,以三大呢啲咁 rigid嘅團體點都唔會為一個學生改regulation
所以從管理層角度出發唔收都係正常

科大而家就有收 不過聽講都起碼係高中

通常最細都會有1415歲,科大中大都有唔少呢d case

其實比錢請天才黎出文,先至合乎risk management。 收天才做學生,佢未必會留係自己間U。好似BU咁,佢invest左咁多落神童到,但神童點都唔會返BU出文掛

大學啲regulation係定俾已成年嘅學生,以三大呢啲咁 rigid嘅團體點都唔會為一個學生改regulation

其實比錢請天才黎出文,先至合乎risk management。 收天才做學生,佢未必會留係自己間U。好似BU咁,佢invest左咁多落神童到,但神童點都唔會返BU出文掛

過多幾年,BU可以重金禮聘請佢返嚟做full Prof, 為母校出一分力

唔排除佢對母校好有感情既。所以投資係學生,其實就係投資佢對母校develop感情(學術環境、prof同student的關係、甚至校園環境都係因素),等遲下容易d請返黎。唔係既話,重金禮聘其他天才都有同樣效果

個Maths佬咪又係去咗UST

買紙

黎緊 德國LMU psychology果邊我.都有skype interview

巴打佢同你傾啲咩?

冇self intro
一黎就問why choosing this program/ have I ever been to NAGOYA?
主要問我undergrad thesis and master research plan同 想邊個做supervisor
話我似係一個objective writer
問我會唔會想試下subjective and critical d 咁寫野
個日本女prof 有問我點樣學日文
問我如果拎唔到scholarship 會唔會黎唔到讀

咁你點答?
Btw, 你本身識唔識日文

識 考左N3同N2

淨係考左N4

我得N3

有無巴打有經驗試過份manuscript review得一個reviewer???

我仲要懷疑係個editor自己做埋

最後係點?
我咁岩有一份係一個reviewer & minor revision

Editor自己做埋既話會寫明
我之前掟去omega
Editor自己寫左一大堆commenst reject
同一份manuscript掟另一份top journal就四個reviewers都minor

最後accept with minor revision.

近排幾份紙啲editor都落左好多comments
有啲叫你改句式,有啲直頭講左啲唔係好關事嘅野

四個都minor即係已accept

咁好既?睇到每個reviewer比咩decision

有啲journal有
BMJ直頭係open review添

我諗起review JAD d文,成日去check下到底邊個pk寫啲文咁垃圾

巴打佢同你傾啲咩?

冇self intro
一黎就問why choosing this program/ have I ever been to NAGOYA?
主要問我undergrad thesis and master research plan同 想邊個做supervisor
問我會唔會想試下subjective and critical d 咁寫野

咁你點答?

識 考左N3同N2

淨係考左N4

我得N3

識番個日本囡囡仲實際啦
http://itre.cis.upenn.edu/~myl/languagelog/archives/001998.html

碌碌下llog舊文,見到篇提及過幾個Moyashi巴睇嘅人

Not offend
我睇完篇文,個作者對上世紀cultural field有好深成見
講到係cargo cult
Structuralism唔係ling獨有,個concept唔完全係ling develop出黎
Marxism唯物辯證都relevant to structure, 你唔通講karl marx係cargo cult?

評論一個theory要睇埋時代背景
就算依家唔再流行都唔代表冇價值,依家用緊嘅theory係base on them
今日唔會有人仲exactly quote marx, 但唔會有人質疑marx思想史上嘅地位

其實佢純粹係respond緊另外一篇嘢,嗰篇嘢將Derrida嗰班人嘅思想歸咎於psychoanalysis、marxism同ling,所以佢想劃清界線,講明佢哋嘅思想唔關我哋事咁解姐 又唔係真係話覺得structuralism完全係由ling創立

marx我真係唔識,不過感覺好似啲人講親佢都係拎嚟做pseudoscience嘅example 所以如果有人話佢哋cargo cult我覺得都未必好surprise

其實個作者對ling嘅貢獻好大,係佢首先提出metrical theory,apply到落好多個語言嘅stress system,又係係ling運用quantitative同computational技術嘅先鋒之一,所以佢純粹想defend番自己有份建立嘅field都可以理解嘅

咁無可否認,barthes果幾個係有影響力
仲流唔流行係另一回事,佢地的確將ling concept帶入cultural
但我睇在眼裡,有種敗家仔在外出左名
唔抵得要踩兩腳咁

冇self intro

咁你點答?

識 考左N3同N2

淨係考左N4

我得N3

識番個日本囡囡仲實際啦

咁你點答?

識 考左N3同N2

淨係考左N4

我得N3

識番個日本囡囡仲實際啦

Why not both

做咩咁問?

識 考左N3同N2

淨係考左N4

我得N3

識番個日本囡囡仲實際啦

做咩咁問?

淨係考左N4

我得N3

識番個日本囡囡仲實際啦

寫日文論文
btw, 我做meta果陣睇過啲日文psychi paper, 好難睇

做咩咁問?

做咩咁問?

做咩咁問?

做咩咁問?

做咩咁問?

我得N3

識番個日本囡囡仲實際啦

寫日文論文
btw, 我做meta果陣睇過啲日文psychi paper, 好難睇

日本人好撚鍾意自己做d term出黎
一係就唔知邊到搵個德文音譯

我得N3

識番個日本囡囡仲實際啦

寫日文論文

有D jargon 連查translation都冇
要搵番相關paper有日英對照版ge而又有果d字眼ge先明

識番個日本囡囡仲實際啦

寫日文論文

有D jargon 連查translation都冇
要搵番相關paper有日英對照版ge而又有果d字眼ge先明
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞