計劃進修PhD/Research討論區 (8) 學海無涯 回頭是岸

1001 回覆
7 Like 0 Dislike

問題係我gpa唔多好,如果無乜文我都唔知用咩說服人地
所以先流浪國外3年做ra

乜research仲要睇GPA咩?
巴打Post-doc緊?

我得master, 想報phd

有papers當然好過冇,亦視乎你個discipline的情況。
Econ計,你submit過top但reject, 如果有個好的report係讚下,
apply個陣我會寫"我好keen去pub,tho reject,但係都有positive的report"當係signal下。

我係psycho, 唔熟個discipline點玩

有冇submit過abstract去自己field嘅conference?
去conference吹下水聽下野好快就知個discipline嘅生態

exactly。睇下啲fresh phd個CV。
Econ報phd有一篇top field已經無限屈機。

psycho出文好似易好多

Psycho嘅話你有一篇IF過5應該已經夠屈

pure psy 得幾份過5
Referencing programme除左Endnote之外仲有乜野好介紹?

一直用開Endnote

我得master, 想報phd

有papers當然好過冇,亦視乎你個discipline的情況。
Econ計,你submit過top但reject, 如果有個好的report係讚下,
apply個陣我會寫"我好keen去pub,tho reject,但係都有positive的report"當係signal下。

我係psycho, 唔熟個discipline點玩

有冇submit過abstract去自己field嘅conference?
去conference吹下水聽下野好快就知個discipline嘅生態

exactly。睇下啲fresh phd個CV。
Econ報phd有一篇top field已經無限屈機。

psycho出文好似易好多

Psycho嘅話你有一篇IF過5應該已經夠屈

好似得2x本journals有5以上
Referencing programme除左Endnote之外仲有乜野好介紹?

一直用開Endnote

成日crash....

準備Postdoc揮手
乜postdoc都有scholarship咩

英美啲老細通常都唔會自己出錢請postdoc, 所以一係報scholarship一係報grant

學術界真係,連post doc都都要靠scholarship

學術界供過於求

吓點解我識親啲歐美老細都係攞自己grant請Postdoc
咁姐係以PhD graduate身分寫proposal投grant支持自己繼續Postdoc?點會中啊 巴打你寫緊?

如果你contact左個老細而佢又有興趣請你,你可以提出幫佢寫。
budget寫返請一個named postdoc,再落自己名

咁都得
咁唔通仲要等個grant批先有得去

準備Postdoc揮手

英美啲老細通常都唔會自己出錢請postdoc, 所以一係報scholarship一係報grant

學術界真係,連post doc都都要靠scholarship

學術界供過於求

咁姐係以PhD graduate身分寫proposal投grant支持自己繼續Postdoc?點會中啊 巴打你寫緊?

如果你contact左個老細而佢又有興趣請你,你可以提出幫佢寫。
budget寫返請一個named postdoc,再落自己名

咁都得

鬼佬啲grant好快俾你知道得唔得

一直用開Endnote

成日crash....

Bibtex

準備Postdoc揮手

學術界供過於求

咁都得

鬼佬啲grant好快俾你知道得唔得

assess過一個grant,佢地要求一個月交report

一直用開Endnote

成日crash....

個人之前用開endnote x7成日hang,x8好左……

btw, 做左幾次text mining同meta analysis
睇左幾千篇文,好辛苦既體驗

做meta-analysis係好痛苦嘅體驗

我做左3篇

岩岩我條team俾schizophrenia bulletin 個editor 話meta metaanalysis adds nothing new to the field

我自己就覺得meta analysis 就最好做少d
除非同你個 research topic 有關
trace track record 見你咩meta analysis 都做
而你又唔係method 人
都係唔係咁好

老世想做都冇辦法
btw, 越做得多meta, 真心覺得冇乜用, 好多bias, 個result又好sensitive
但出Q1/高IF文真係幾快

btw, 做到咁上下就會覺得, 都係只有double blind placebo RCT+objective measure先係最少bias, 但實在太花時間

之前啲study quality差就真係神仙都難救
但無可否認係出得快同IF高
有啲專收review嘅journal名不經傳但係IF都好高

樓上位巴打好啱,你track record全部係meta-analysis係會出事

邊d專收review? Cochrane review? Clinical psychology review?

巴打下個到你

做meta-analysis係好痛苦嘅體驗

我做左3篇

岩岩我條team俾schizophrenia bulletin 個editor 話meta metaanalysis adds nothing new to the field

trace track record 見你咩meta analysis 都做
都係唔係咁好

老世想做都冇辦法
btw, 越做得多meta, 真心覺得冇乜用, 好多bias, 個result又好sensitive

btw, 做到咁上下就會覺得, 都係只有double blind placebo RCT+objective measure先係最少bias, 但實在太花時間

樓上位巴打好啱,你track record全部係meta-analysis係會出事

邊d專收review? Cochrane review? Clinical psychology review?

journal 名有review字眼都係專收review
好多publisher 都有出
nature 都玩埋一份

我做左3篇

都係唔係咁好

老世想做都冇辦法

journal 名有review字眼都係專收review
好多publisher 都有出
nature 都玩埋一份

Academy of management review impact factor 成 7.3 , 幾時先出到而d文
http://www.sciencemag.org/careers/2017/04/phd-students-face-significant-mental-health-challenges

叔叔讀果時心理健康情況如何

冇咩問題。只係初初冇咩橋個陣會心煩。
後來開波做到一兩個project就冇野。
有幾個同學係中depressions,會唔見左人。
好返個啲要食藥。

巴打下個到你

巴打下個到你

巴打下個到你

巴打下個到你

Linguistics/日本JJ
G30 Interview 完了
以為一對一 點知變左1對4
Linguistics/日本JJ
G30 Interview 完了
以為一對一 點知變左1對4

日本大學院好少一對一
我in果陣都係一對四
一對十我都聽過

Btw, in成點

巴打下個到你

Uncle J 如果要pub QJE, 個quality同contribution 要去到點

巴打下個到你

Uncle J 如果要pub QJE, 個quality同contribution 要去到點

你問錯問題了。你最好係哈記。
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞