『薪火post』BNO 續期資訊(7) 強烈建議先睇DOC後問問題

1001 回覆
34 Like 2 Dislike
啱啱Dispatched咗啦 今次係幫兩老續
齊資料 只係冇副簽

全家已續
啱啱Dispatched咗啦 今次係幫兩老續
齊資料 只係冇副簽

全家已續

恭喜哂巴打父母
其實跟足page1教學續,根本唔會有問題
除非好似sam巴呢d咁複雜既case
呢到d巴打都好樂意解答同幫手

但有d垃圾真係睇都唔睇教學
要人老撚鳳幫你

寄足一年住址證明, 係咪最經典

上面都好撚經典
寫信

仲有寄兩張唔同既相

Sorry 唔好bin c plz

bin c 其實正路諗唔係bin你
係俾未續既人追post用
睇多幾次有前人柒
等佢唔好再柒

續一本護照咁簡單,只係跟住指引去做,英文睇唔明,英領事館同巴打都出埋中文指引,都會攪到錯晒。我有種感覺,連簡單英文都不會嘅BNO申請人,就好似唔識講廣東話/英文嘅新香港人去攞廁板用一樣。已經手到拿來嘅事,仲要人餵埋入口? 真係勁肉酸。

我覺得各位巴絲唔應該對果啲伸手黨縱容,可以係指引搵到答案嘅問題一律唔答。反正佢地做錯,交漏文件,HMPO都唔會吞咗佢地申請費,就由得佢地撞吓板,有心申請嘅,無論難度幾高始終都會申請到。況且申請英國護照,簡單英文都不會,難聽啲講都幾羞家,莫講話攞住BNO去英國定居,就連出國旅行嘅能力都成疑問。

其實續本護照洗乜諗到咁複雜,漏咗文件人地自然會叫你補,咪再寄過囉,續嗰陣都唔係趕住用臨出門前先續架啦,問三問四doc又唔睇清楚就衝出嚟。我住外國,填完form搵埋副簽,HMPO要求要當地公證處證明係我本人同時又要申請香港入境處改名cert,仲麻煩過一般續領,係搞耐d,但跟足程序又咪續到,唔通又喺度日呻夜呻。

要人老撚鳳幫你

SOR囉 因為第一頁寫過去一年內的住址證明,我係DOC就SKIP在依PART冇詳睇,之後睇番聲明寫一張先知

依樣根本就唔係睇唔睇 doc 嘅問題,而係連基本 common sense 都冇囉

巴打幾多歲
拎得BNO都至少廿歲啦
正常都申請過唔少野架
冇理由咁簡單既野都會誤解到

我當左申請GRANT LOAN要SEND哂1年D紀錄俾佢
終於到手

要人老撚鳳幫你

SOR囉 因為第一頁寫過去一年內的住址證明,我係DOC就SKIP在依PART冇詳睇,之後睇番聲明寫一張先知

依樣根本就唔係睇唔睇 doc 嘅問題,而係連基本 common sense 都冇囉

巴打幾多歲
拎得BNO都至少廿歲啦
正常都申請過唔少野架

一年地址證明 定 一年銀行紀錄呀?

要人老撚鳳幫你

巴打幾多歲
拎得BNO都至少廿歲啦
正常都申請過唔少野架

一年地址證明 定 一年銀行紀錄呀?

佢要我BOTH好撚煩
終於到手

想買呢set
http://www.royalmint.com/shop/d/d17coll
終於到手

想買呢set
http://www.royalmint.com/shop/d/d17coll

係好靚
但太多幣唔識分 又唔係好知意思 加上貴

都係平平地女王幣算喇
終於到手

想買呢set

係好靚

都係平平地女王幣算喇

幾錢想入手 英國邊度有現貨 皇家郵政局有冇
終於到手

想買呢set

係好靚

都係平平地女王幣算喇

幾錢想入手 英國邊度有現貨 皇家郵政局有冇

我係香港訂 英國唔清楚
琴日收琴舊bno
唔知25號前收唔收到新bno呢
諗住25號旅行用
琴日收琴舊bno
諗住25號旅行用

應該好快
琴日收琴舊bno
諗住25號旅行用

聽日應該會收到啦
除非 HMPO 寄漏咗
今日轉左dispatched 喇 好開心

流程:
20/4 send speedpost
24/4 簽收 同轉being processed
28/4 dispatched

Sd左 聲明書,相兩張,舊BNO,無過期廁板,糧單(住址證明),身份證正反面copy,出世紙copy,解釋無副署既原因既打印信
Declaration form有副簽欄但無簽
打左張紙+自己簽名解釋話真係搵唔到合適副簽人

估唔到咁快批,收到declaration form之後4日就dispatched 好興奮啊

睇嚟我都要同我老母用呢一招
今日轉左dispatched 喇 好開心

流程:
20/4 send speedpost
24/4 簽收 同轉being processed
28/4 dispatched

Sd左 聲明書,相兩張,舊BNO,無過期廁板,糧單(住址證明),身份證正反面copy,出世紙copy,解釋無副署既原因既打印信
Declaration form有副簽欄但無簽
打左張紙+自己簽名解釋話真係搵唔到合適副簽人

估唔到咁快批,收到declaration form之後4日就dispatched 好興奮啊

睇嚟我都要同我老母用呢一招

一個人申請再加埋時間配合 例如唔係撞正禮拜六日公眾假期咪快囉
如果你兩個人一齊申請 寄到去又撞正公眾假期 咪又係要等
寫信根本唔關事 你有冇寫信你都係冇副簽㗎啦 佢做嘅手續咪又係一樣,只係你心理上好啲 咁解
如果你有錢用埋dhl 又夾好曬時間一個禮拜都唔使

言論純屬個人意見,並不代表本台立場
琴日收琴舊bno
諗住25號旅行用

聽日應該會收到啦
除非 HMPO 寄漏咗

咁快
琴日收琴舊bno
諗住25號旅行用

聽日應該會收到啦
除非 HMPO 寄漏咗

咁快

其實有無話黎supporting document先定新bno先架 ?
琴日收琴舊bno
諗住25號旅行用

聽日應該會收到啦
除非 HMPO 寄漏咗

咁快

其實有無話黎supporting document先定新bno先架 ?

冇 有時係一齊嚟
btw 聽日收到新bno 可能又要send 番過去
已經 email 定去HMPO問定點做
Town 發現填錯左地區 黎啦恥笑我啦

填左咩

填左咩

18區其中1區

填左咩

18區其中1區

其實唔洗,你每次入境都帶埋出世紙再解釋俾佢聽都ok

填左咩

18區其中1區

kwai chung?
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞