『薪火post』BNO 續期資訊(7) 強烈建議先睇DOC後問問題

1001 回覆
34 Like 2 Dislike
有冇人唔會再續特衰護照

除左去俄羅斯免簽證之外
諗唔到有乜理由續
基本上大路旅遊景點兩者免簽數目都差唔多
有冇人唔會再續特衰護照

除左去俄羅斯免簽證之外
諗唔到有乜理由續

2021年就過期
有冇人唔會再續特衰護照

有冇人唔會再續特衰護照

除左去俄羅斯免簽證之外
諗唔到有乜理由續

好似主要係多左俄羅斯 烏克蘭 外蒙 阿聯酋
坐EK如果有阿聯酋免簽係幾有用
有冇人唔會再續特衰護照

除左去俄羅斯免簽證之外
諗唔到有乜理由續

2021年就過期

傾緊白俄免簽嘛
印身份證雙面係 分開2張印 定 一張紙p到一齊?
一直有追POST~前年想續~但拖到今年先去續
首先多謝撰寫DOC既巴打 資料十分詳盡 萬分感謝
其次多謝係POST解答疑問既巴打
只要追下POST同跟住DOC步驟其實唔難

詳細講下我個CASE比其他巴打參考先:
過期10年 小學雞相 舊BNO係香港簽發 07年過期
寄o左出世紙 舊BNO 特區護照 信用卡月結單同銀行廣告信做地址證明
系統歸類我為:First British passport (or renewal of an Old Blue passport)
份FORM除個人資料外只填左父母出生日期同名
而家個樣同以前有DD唔同
佢要我副簽 特登唔簽 幫其他巴打試下

4/5 香港郵政寄出
4/7 希思羅機場
4/11 利物浦 轉埋 being processed
4/14 Dispatched
4/21 收到所有野

P.S 時序係咁上下 要返工無日日CHECK

順手講下影相同投寄
特區護照相同BNO 要求o既SIZE唔同 所以去影
你行入影相鋪大大聲話影BNO相 條友就知你咩料
不過我同佢講影英國護照相 佢打個突
問返我:係唔係BNO呀
老闆果然真香港人
又或者舊年好多人去續
拎完相之後 發現老闆剪到D相張張SIZE都有小小唔同
照記無事

投寄:
我買o左公文袋去郵局比錢
我個份空郵掛號$38.1
條友問返我:好多人寄去呢個地址喎 你整讀書D o野呀
一時反應唔o黎只好答係呀係呀

綜合以上兩個情況 睇黎過去一年好多人續BNO
已經道緊我D FD一齊續
各位巴打都快D續 我就係唔洗副簽既例子
最後再一次多謝整DOC同解答問題既巴打

佢要我副簽 特登唔簽
唔簽都批左你?
依家PREPARE緊D資料

係呀 張FORM有副簽欄 但我無簽~
萬一佢真係要求我副簽 就諗住搵BNO已過期o既朋友簽
因為我唔趕住用又想試下無副簽會點所以
但要自己承擔返風險

最多寄多次

之前都有巴打試過?
有冇人唔會再續特衰護照

除左去俄羅斯免簽證之外
諗唔到有乜理由續

2021年就過期

我本特衰過左期2年,但之後應該會續期當後備passport備用

冇所謂
有冇人唔會再續特衰護照

除左去俄羅斯免簽證之外
諗唔到有乜理由續

睇過翠如bb去烏克蘭
其實用廁板出到去有幾多人識
一scan code就出事

冇所謂

環保啲啦喂
有冇人唔會再續特衰護照

除左去俄羅斯免簽證之外
諗唔到有乜理由續

睇過翠如bb去烏克蘭

廁板去南美先大獲
有冇人唔會再續特衰護照

除左去俄羅斯免簽證之外
諗唔到有乜理由續

睇過翠如bb去烏克蘭

廁板去南美先大獲

之前J2套"50日背遊中美"都出過事
岩岩NRT入境,俾關員拎咗HKID嚟睇

中国 432,651 88,054
台湾 337,546 9,615
中国〔香港〕 136,180 1,075
中国〔その他〕 6,072 62
英国 19,708 1,666
英国〔香港〕 4,379 167
無国籍 70 14

中国〔その他〕 = 澳門?

日本:澳門?WFC

用葡國護照

但班澳門佬見到中國(其他)又會玻璃心

中國d公務員拎公務passport,可能係講佢地呢

包埋喺中國入面
(上年12月嘅數據)

特衰外交公用護照係咪得observation唔同

邊位人兄拎BNO由俄羅斯坐船去稚內入境
其他單丁友有郵輪有旅行團包機我明
但稚內 唔係唔寫遊記丫嗎
有冇人唔會再續特衰護照

除左去俄羅斯免簽證之外
諗唔到有乜理由續

仲有埃及
有冇人唔會再續特衰護照

除左去俄羅斯免簽證之外
諗唔到有乜理由續

仲有埃及

土耳其都好似係
有冇人唔會再續特衰護照

除左去俄羅斯免簽證之外
諗唔到有乜理由續

仲有埃及

土耳其都好似係

屌土耳其俾150蚊上網整EVISA就得啦,仲要有HONG KONG(BNO)揀,本人親身試過,完全冇問題
係咪成日有人覺得 passport 完全等於國籍?

有d人仲未明香港人被人強加國籍

血統論

咁而家其實係咪就算我係拎住 BNO
係中國同香港境內國藉填咩都係
係要填 China
利申: 淨係會寫 Hong Kong

血統論

係要填 China

其實除左正苦,無人會要求你填Chinese

血統論

係要填 China

我成日都填BNO架喎

血統論

係要填 China

我成日都填BNO架喎

British

日本:澳門?WFC

用葡國護照

但班澳門佬見到中國(其他)又會玻璃心

中國d公務員拎公務passport,可能係講佢地呢

包埋喺中國入面
(上年12月嘅數據)

特衰外交公用護照係咪得observation唔同

邊位人兄拎BNO由俄羅斯坐船去稚內入境
其他單丁友有郵輪有旅行團包機我明
但稚內 唔係唔寫遊記丫嗎

我都好想去樺太
有冇人唔會再續特衰護照

除左去俄羅斯免簽證之外
諗唔到有乜理由續

本來都唔諗住續特衰,偏偏早幾個月搭EK想趁轉機出去行下
見簽證費仲貴過特衰護照惟有照續
有冇人唔會再續特衰護照

除左去俄羅斯免簽證之外
諗唔到有乜理由續

本來都唔諗住續特衰,偏偏早幾個月搭EK想趁轉機出去行下
見簽證費仲貴過特衰護照惟有照續

身體卻很誠實
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞