『薪火post』BNO 續期資訊(7) 強烈建議先睇DOC後問問題

1001 回覆
34 Like 2 Dislike

[b][size=5]因為台灣唔承認雙重國藉。第一次用特區護照入就以後只可以用特區護照入。剩低既朋友仲繼唔繼續行程?

其他外國護照好似真係唔得

其實如果你同佢講剪左
係可以轉第二本passport 入境
不過下次你就唔該用番轉左果本passport 入
如果唔係就真係自找麻煩 佢真係可以唔比你入

唔得, 我特區唔夠180日, 我帶都廢事帶

即使轉返有效既特區護照入境都出唔切台證, 要做落地

我走個陣有再三問多次台灣關員, 咁即係點

佢話總之match返你做入台證既資料,

例如用特區整台證, 一定要用返特區

關剪唔剪咩事 你諗緊乜

我都唔知點解佢話剪, 我估係想水下個關員話換左本新呱

不過都唔需要咁做
我咀嚼左好耐都係唔明 第4條對持BNO既人有咩影響

不過入台證寫住

除香港居民持有BNO護照及澳門居民持有1999年前取得之葡萄牙護照外,持有外國護照,不適用辦理本許可。

本條例所稱香港居民,指具有香港永久居留資格,且未持有英國國民(海外)護照 香港護照以外之旅行證照者。

有香港永久居留資格,且未持有BN(O)
(持BNO者不會符合此項)

OR

有香港永久居留資格,不持有任何外國護照
(持BNO者符合此項, 所以即使上面個項唔符合都得?)

咁分法會唔會好睇啲呀

1. 有香港永久居留權
2. 除BN(O)同特區護照外無其他外國護照

呢度只有兩個條件,符合哂嘅話就係香港居民。

不過入台證寫住

除香港居民持有BNO護照及澳門居民持有1999年前取得之葡萄牙護照外,持有外國護照,不適用辦理本許可。

無話有咩影響,總之你除咗BN(O)同特區護照外無其他護照,係台灣法律黎講你就係香港居民。

入台證嗰句嘢,你可以理解為

1. 持有外國護照者,不得申請入台證

理由:一旦持有外國護照,就唔再算係港澳關係條例定義嘅香港居民。

2. 除非嗰本護照係BN(O)。

理由:港澳關係條例第四條所指明持有BN(O)護照而又不持有其他外國護照者,依然為香港居民。

(澳門嗰句我就唔解啦,1999年前嘅葡國護照仲係度嘅都過哂期,一旦續期法理上呢啲澳門人以後都要用葡國護照出入台灣,無得用特區護照)

不過入台證寫住

無話有咩影響,總之你除咗BN(O)同特區護照外無其他護照,係台灣法律黎講你就係香港居民。

入台證嗰句嘢,你可以理解為

1. 持有外國護照者,不得申請入台證

理由:一旦持有外國護照,就唔再算係港澳關係條例定義嘅香港居民。

2. 除非嗰本護照係BN(O)。

理由:港澳關係條例第四條所指明持有BN(O)護照而又不持有其他外國護照者,依然為香港居民。

(澳門嗰句我就唔解啦,1999年前嘅葡國護照仲係度嘅都過哂期,一旦續期法理上呢啲澳門人以後都要用葡國護照出入台灣,無得用特區護照)

等我問下個朋友上次入台用葡國定特區先
日本返黎要比佢睇HKID

咩機場出關

我之前福岡返香港都要

那霸

出入境關員唔駛睇 臨走check in地勤嗰時要睇

日本人地勤?

通常國泰或華人地勤都唔會問
上面果班做乜鳩
講緊雙重國籍呀
我話剪左護照 即係話轉左國籍
講番同一本護照做乜鳩

話說上星期去台灣
我女朋友第一次用葡萄牙護照入境
咁個關員問佢之前有無用過其他國籍入台灣
佢就好誠實咁話用過特衰 (我覺得無問題嘅)
關員同佢講 你今次用左葡籍入以後無得用番特衰啦喎
又或者 今次做落地簽 下次都可以用番特衰
(特衰放左係寄倉 唔知點解可以無護照backup下幫佢做簽證)

最後用左葡籍入

PS:佢話點解唔比佢做簽證 下次黎台灣果陣葡國護照過期續番好麻煩 特衰10年期無咁煩
上面果班做乜鳩
講緊雙重國籍呀
講番同一本護照做乜鳩

話說上星期去台灣
我女朋友第一次用葡萄牙護照入境
咁個關員問佢之前有無用過其他國籍入台灣
佢就好誠實咁話用過特衰 (我覺得無問題嘅)
關員同佢講 你今次用左葡籍入以後無得用番特衰啦喎
又或者 今次做落地簽 下次都可以用番特衰
(特衰放左係寄倉 唔知點解可以無護照backup下幫佢做簽證)

最後用左葡籍入

PS:佢話點解唔比佢做簽證 下次黎台灣果陣葡國護照過期續番好麻煩 特衰10年期無咁煩

身在福中不知福

咩機場出關

我之前福岡返香港都要

那霸

日本人地勤

通常國泰或華人地勤都唔會問

上面果班做乜鳩
講緊雙重國籍呀
講番同一本護照做乜鳩

剪左護照唔代表轉左國籍喎

你就咁講剪左護照
正常都理解做續本新...剪舊果本
上面果班做乜鳩
講緊雙重國籍呀
講番同一本護照做乜鳩

你搞清楚
國籍 ≠ 護照
剪護照一般係 renew passport 嗰陣 passport office 做嘅嘢,咁剪護照點樣可以同轉國籍扯上任何關係?
仲有,退出一個國籍通常都係要成本 passport 交返俾政府,係唔會剪角俾返你
要證明轉咗國籍只可以用政府發出嘅國籍退出證晝/信件
上面果班做乜鳩
講緊雙重國籍呀
講番同一本護照做乜鳩

你搞清楚
國籍 ≠ 護照
剪護照一般係 renew passport 嗰陣 passport office 做嘅嘢,咁剪護照點樣可以同轉國籍扯上任何關係?
仲有,退出一個國籍通常都係要成本 passport 交返俾政府,係唔會剪角俾返你

如果我講得唔清楚 sorry
上面個topic 講緊轉雙重國籍
無啦啦講咩renew
上面果班做乜鳩
講緊雙重國籍呀
講番同一本護照做乜鳩

你搞清楚
國籍 ≠ 護照

無啦啦講咩renew

咩叫做轉雙重國籍
上面果班做乜鳩
講緊雙重國籍呀
講番同一本護照做乜鳩

你搞清楚
國籍 ≠ 護照

無啦啦講咩renew

咩叫做轉雙重國籍

雙重國籍
其實咁多位,
台灣係承認雙重國籍。
除非你去做中華民國政府高官/國軍將領先至要放棄外籍。

個地勤第一句就已經錯左,
所以之後嘅嘢全部都係錯。

另外,響中華民國入境條例入面,
港澳人士其實係當半個自己人。
而佢地係用你有冇外國護照( BNO除外)去區分。
你有,就係外國人。
你冇,就係港澳人。

如果你用過外籍護照之後又想用返特區or BNO都唔係唔得。
你只需要提交已經退出外籍的證明書比台灣當局(香港就比中華旅行社轉交),核准後就可以再次以港澳居民身份申請入台証
其實咁多位,
台灣係承認雙重國籍。
除非你去做中華民國政府高官/國軍將領先至要放棄外籍。

個地勤第一句就已經錯左,
所以之後嘅嘢全部都係錯。

另外,響中華民國入境條例入面,
港澳人士其實係當半個自己人。
而佢地係用你有冇外國護照( BNO除外)去區分。
你有,就係外國人。
你冇,就係港澳人。

如果你用過外籍護照之後又想用返特區or BNO都唔係唔得。
你只需要提交已經退出外籍的證明書比台灣當局(香港就比中華旅行社轉交),核准後就可以再次以港澳居民身份申請入台証

仲有,BNO同特區響台灣均示為香港護照,行事處理上並無分別先後。
你比邊本佢佢就用邊本
咁台灣用BNO有冇英國領事保護?
啱啱幫老婆續左BNO:
2/4 上網填表比錢
6/4 寄郵局空郵掛號,有副簽(過期超過十年),寄彩色影印廁板copy,郵費$46.1
8/4 郵件離開香港
10/4 HMPO 簽收,同日轉Process
11/4 變 dispatched (咁快?!)
13/4 收DHL SMS話18/4 收件
17/4 DHL 送到新BNO

下次旅行可以同老婆一齊用BNO, 佢唔駛再"共享中國人嘅榮耀"喇
咁台灣用BNO有冇英國領事保護?

有,英國駐臺北機構有去探過在獄中的BNO持有人

不過不清楚台灣當局的通報機制,
有需要協助時可能要BNO持有人主動提出

咩機場出關

我之前福岡返香港都要

那霸

我去過幾次日本已經係咁
那霸/中部/關西/廣島
走果時地勤會問你拎身份證睇
我估係肯定你有香港居留權

咩機場出關

我之前福岡返香港都要

那霸

我去過幾次日本已經係咁
那霸/中部/關西/廣島
走果時地勤會問你拎身份證睇
我估係肯定你有香港居留權

廣島上年去好似冇睇到?

今年年頭東京都出入境+走個時地勤都有睇
岩岩去完台灣返黎, 有少少分享

話說去過幾次台灣一路都係用特區護照入境

最近呢次去台灣想話用返BNO入,

一來特區都唔夠180日, 二來申請左BNO冇理由唔用

咁我照整台證啦, 照用返BNO做登記, 一路都冇問題.

然後去check in既時候, 個地勤同我講:

因為台灣唔承認雙重國藉。第一次用特區護照入就以後只可以用特區護照入。剩低既朋友仲繼唔繼續行程?

嘩屌個心嚇到離一離
後尾有個senior出黎話既然做到台證
就照上機去到個邊睇下點, 或者做落地簽證之類

=============================================

成程機都諗住會唔會簽證都做唔到比人遣返

到過關個陣, 個後生既關員真係hold住左我, 仲周圍問同事

後尾關員既senior到場話冇事, 特區入過之後用BNO入完全無問題, 只需要入台
證資料正確就可以

其他外國護照好似真係唔得

我前排都係去台灣 台灣真係比較特別少少 可能政治環境有關係 申請台證個陣會列明bno不為外國護照 列印台証就可以 我之前都用過廁板去台灣 無人出個聲 不過會check HKID
去台灣用特衰有樣野好

就係你如果係台灣唔見左特衰
打電話返入境署做個記錄就得
冇passport都出到境
( 因為台灣冇中國大使館 )

揸bno我諗就要去英國領事館搞
去台灣用特衰有樣野好

就係你如果係台灣唔見左特衰
打電話返入境署做個記錄就得
冇passport都出到境
( 因為台灣冇中國大使館 )

揸bno我諗就要去英國領事館搞

台灣冇英國領事館
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞