『薪火post』BNO 續期資訊(7) 強烈建議先睇DOC後問問題

1001 回覆
34 Like 2 Dislike
成功到手
上黎些牙下個case,感謝各位巴打

2.28 郵局空郵掛號寄出$38.5 (declaration, countersign, 兩張相,mpf信做地址證明,身份證影印本,舊BNO,廁板正本)

3.6 郵局tracking 顯示已簽收

3.8 Status轉為information received

3.9 收到HMPO email 話有兩個問題
(第一:我寄去本BNO 97-02唔係最新嗰本,仲有一本03-08,叫我補寄返比佢。第二,我身份證個名有英文名但廁板無,叫我去幫廁板加返英文名再submit過 )

3.10 廢事搵本03-08 BNO,完全無印象有呢本,所以email send左LS01 form比佢,同一封email send左個聲明(內容係說明身分證有英文名原因,無論邊個名都係我本人黎嘅,同埋本廁板都寄左比佢,而家好難改名,我會係完左application 收返本廁板之後去改返名。)

3.10 佢唔受我個解釋,話會寄返本廁板比我去改名

3.13 佢話廁板寄出

3.17 未收到,email問佢tracking no, 先知佢寫錯地址DHL hold住左我個件

3.22 去幫廁板改名,去到灣仔成條隊都唔撚識講廣東話 加深左我攞返本bno嘅動力

4.6 拎改名後的廁板,scan全本,email比佢

4.7 HMPO寄出

4.13

本BNO 係2003年11月簽發
要副簽

我本 97 前簽發,上年八月續,需副簽但我 skip 左佢都批。

97 前
廢柴細膽唔敢偷雞呀

其實佢彈返轉頭比我要本身係2張相入面簽副簽比佢定可以額外再 send 張比佢?

你信我,除非你舊𠴱本係 bb 仔或整容整到彎左,如果唔係 skip 左副簽部份應該冇問題。
副署人資格其中一頃係
articled clerk of a limited company ,咁呢個係咪一般公司文員都可以?
成功到手

2.28 郵局空郵掛號寄出$38.5 (declaration, countersign, 兩張相,mpf信做地址證明,身份證影印本,舊BNO,廁板正本)

3.8 Status轉為information received

(第一:我寄去本BNO 97-02唔係最新嗰本,仲有一本03-08,叫我補寄返比佢。第二,我身份證個名有英文名但廁板無,叫我去幫廁板加返英文名再submit過 )

3.10 廢事搵本03-08 BNO,完全無印象有呢本,所以email send左LS01 form比佢,同一封email send左個聲明(內容係說明身分證有英文名原因,無論邊個名都係我本人黎嘅,同埋本廁板都寄左比佢,而家好難改名,我會係完左application 收返本廁板之後去改返名。)

3.13 佢話廁板寄出

3.17 未收到,email問佢tracking no, 先知佢寫錯地址DHL hold住左我個件

3.22 去幫廁板改名,去到灣仔成條隊都唔撚識講廣東話 加深左我攞返本bno嘅動力

4.7 HMPO寄出

4.13

重點 3.22

成功到手

3.13 佢話廁板寄出

4.7 HMPO寄出

4.13

重點 3.22

成功到手

3.13 佢話廁板寄出

4.7 HMPO寄出

4.13

恭喜巴打!
以後去旅行用 BNO 唔洗畀人當係鬼蟈人
副署人資格其中一頃係
articled clerk of a limited company ,咁呢個係咪一般公司文員都可以?

Articled clerk = Trainee solicitor =見習律師。
本BNO 係2003年11月簽發
要副簽

我本 97 前簽發,上年八月續,需副簽但我 skip 左佢都批。

97 前
廢柴細膽唔敢偷雞呀

其實佢彈返轉頭比我要本身係2張相入面簽副簽比佢定可以額外再 send 張比佢?

你要額外再畀多一張相佢,嗰張相要有新副署人嘅聲明同簽署,同埋嗰張相要同你之前畀佢嗰兩張一樣。如果你手上無哂畀佢嗰兩張相同嘅相,咁你就要畀多張同你新簽嘅一樣但背面無填嘢嘅佢。
分享我自己renew BNO:
4月3日 用speedpost寄
4月5日 HMPO收到+processing
4月8日 Dispatched
4月11日 DHL SMS 係英國寄緊去香港
4月13日 BNO+其他文件一齊送到屋企

自己寄左嘅文件:
身分證+特區護照全彩色副本
地址證明(學校信+強積金信正本)(寄兩封以防萬一)
岀世紙正本+副本
舊BNO(過期10年+細個樣)
兩張相
有副簽
(事後所有正本都寄回)

效率好快
澳門 機場 check in刷唔到我 bno passport
要人手入資料
仲要比人睇黎睇去
效率真係好快,我嗰時整左兩個星期都唔洗

我嗰時寄左
身分證副本
特區護照副本
岀世紙副本
地址證明(稅單副本)
舊BNO正本(bb樣)
兩張灰底嘅相(背後有副簽,副簽者係持有BNO嘅sales)
護士牌副本(呢個係我額外send嘅)
澳門 機場 check in刷唔到我 bno passport
要人手入資料
仲要比人睇黎睇去

專登過大海飛?
入境係咪都係用BNO??
效率真係好快,我嗰時整左兩個星期都唔洗

我嗰時寄左
身分證副本
特區護照副本
岀世紙副本
地址證明(稅單副本)
舊BNO正本(bb樣)
兩張灰底嘅相(背後有副簽,副簽者係持有BNO嘅sales)
護士牌副本(呢個係我額外send嘅)

早知果時搏唔副簽

橫掂都係要寄多次
要人手入資料
仲要比人睇黎睇去

專登過大海飛?

以前試過貪平過澳門飛,不過果陣係用特衰

個機場果陣幾乎係乜都冇咁嘅款
得間OK便利店有野食,有Wifi同電腦上網但慢到幾乎上唔到
要人手入資料
仲要比人睇黎睇去

專登過大海飛?

坐air Asia 去芭堤雅
得澳門有直航
出入澳門用身份證
過泰國關30秒搞掂
一句無問過我
要人手入資料
仲要比人睇黎睇去

專登過大海飛?

以前試過貪平過澳門飛,不過果陣係用特衰

個機場果陣幾乎係乜都冇咁嘅款
得間OK便利店有野食,有Wifi同電腦上網但慢到幾乎上唔到

而家都係百無

今日用bno 澳門去芭堤雅記錄
廁板拜拜

廁板拜拜

好想用BNO入澳門

廁板拜拜

下次記得blur咗個PNR先post 上黎
有冇巴打用BNO搭過Aeroflot去歐洲轉機?
想問下如果轉機要等過夜(過12點am但唔過24小時)洗唔洗簽證

廁板拜拜

好想用BNO入澳門

其實可以

如果係入黎搭飛機走嘅話,用特衰都得
點解想用 BNO 入澳門
又唔係有印,又唔會對你入境嗰陣嘅國籍有影響嘅
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞