『薪火post』BNO 續期資訊(7) 強烈建議先睇DOC後問問題

1001 回覆
34 Like 2 Dislike
買免稅野叫佢唔好用釘書機日文點講

而家我好多頁一個個窿

點樣叫佢唔好釘

可以㗎咩

用膠紙得唔得

ho cchi ki su wa tsu ka na ku te mo i i de su ka

而家我好多頁一個個窿

點樣叫佢唔好釘

可以㗎咩

用膠紙得唔得

ho cchi ki su wa tsu ka na ku te mo i i de su ka

好似係

男人老狗駛唔駛咁煩呀。

唔想整爛本嘢啫

我本 bno 用左兩次已經有好多個釘窿,基本上我同女友買野退稅都用我本 passport 去做,起返 d 釘我又唔覺得本 passport 有幾咁肉酸。

男人老狗駛唔駛咁煩呀。

唔想整爛本嘢啫

我本 bno 用左兩次已經有好多個釘窿,基本上我同女友買野退稅都用我本 passport 去做,起返 d 釘我又唔覺得本 passport 有幾咁肉酸。

我自己都覺得冇乜野
我起翻粒釘果陣係反去背頁,整翻直個釘尾先 唔知咁形容明唔明
想問下屋企人可唔可以副簽?

同埋小童轉大人過期係咪都要副簽?

我過期十年,小六轉大人都唔駛。
其實有線攝製隊去烏克蘭都被當地移民局誤認特衰護照做支那護照,通宵扣查

我記得黃翠如試過 揸特衰護照畀人當支那護照

https://www.youtube.com/watch?v=tHgunriTgRI&feature=youtu.be&t=2m53s

盡信書不如無書,我用BNO由里加(Riga)飛入基輔(Kiev),機場入境,都唔需要簽證。格魯吉亞都係咁,IATA都唔係百份百準確。

國碼同BC 一樣,東歐可能都攪錯﹙基本上係英國本土/日本/台灣/泰國/泡彩先見BNO 多。﹙廁所板係CHN 架 ﹚
一啲都唔誇,我仲好記得俾人搜身果次係2004年8月DMK機場。果次只不過係轉機,因為行李唔可以直接CHECK IN返香港,所以要入境再出境,點知咁就出事。

廁板護照唔止出入境俾人當中國護照辦,係外國開銀行戶口一樣麻煩。試過係北歐想開INTERNET BANKING,所有雜費轉賬一個戶口攪妥,但銀行話唔係所有國籍都准開INTERNET BANKING,開頭佢見我亞洲面孔,本護照背面又係紅色,未坐低就已經斬釘截鐵話唔得,我問佢點解唔得,佢未解釋之前又望吓我本護照,終於見到係英國護照。唔到我唔信,面口唔同晒,即刻話可以開。呢個世界就係咁現實。

經典野黎喎

係咪特登反轉本嘢嫁

白人都係仆街,強國又係紅色。
已睇doc, 想再confirm
1.如果我連埋hksar passport 寄係咪唔使交彩印副本?

2.hkid印正反雙面standard係點?
正反兩面要印係同一頁 or 雙面影印(前面正面,後面反面)

thanks

你未來兩個月唔出阜未張本廁所板寄去囉。

點解可以撕爛 有冇圖

幾大力先做到

點解可以撕爛

爛到要換
成頁爛晒?

我本係唔小心濕左,好彩無甩色﹙上網見人成杯橙汁倒落去都仲用到,未俾人截﹚

我要寄倉 啲地勤係咪會幫我搞登機證

你online check in左就得,唔好哂時間去自助印登機證,佢會話有錯誤叫你去櫃檯

你係櫃檯寄艙佢會印埋登機證俾你架啦

我見到HX 係有UK 就揀UK

我見唔到喎揀咗England會唔會出事

啱啱問咗冇事

係冇UK/British,得England括弧英國 點解咁奇怪

我懷疑國籍要揀返香港先可以自助印到登機證

我要寄倉 啲地勤係咪會幫我搞登機證

你online check in左就得,唔好哂時間去自助印登機證,佢會話有錯誤叫你去櫃檯

你係櫃檯寄艙佢會印埋登機證俾你架啦

我見到HX 係有UK 就揀UK

我見唔到喎揀咗England會唔會出事

啱啱問咗冇事

係冇UK/British,得England括弧英國 點解咁奇怪

我懷疑國籍要揀返香港先可以自助印到登機證

揾地勤幫手 如果係真 屌爆佢
Countersign個簽名出咗少少界 係咪一定唔得? 好難搵人
如蘇格蘭獨立,bno跟英定蘇? bno邊個埋單

個人認為,蘇獨後英國 passport 會繼續叫 British passport, BNO 照係英國 passport 其中一種。
如果英國人想要蘇格蘭 passport , 會以出生地/同蘇格蘭之聯繫 (例如阿爺係蘇格蘭出世 / 一個人證明自己喺蘇格蘭做野若干年) 來做登記。
Countersign個簽名出咗少少界 係咪一定唔得? 好難搵人

之前好似有巴打試過連自己個簽名都出界..最後都得
因為依家個簽名唔會印落passport
我諗countersign出少少應該冇乜問題...最緊要form同相個簽名一樣

如果唔得...你都可以搵返同一個人簽過
唔明點解你會話難搵人

我諗countersign出少少應該冇乜問題...最緊要form同相個簽名一樣

唔明點解你會話難搵人

我係舊版要簽係application form到....

簽個時出左界 之後佢印簽名落本BNO到冇左少少

唔明點解你會話難搵人

因為係ex黎 真係乜人都搵唔到先膽粗粗搵佢

唔明點解你會話難搵人

因為係ex黎 真係乜人都搵唔到先膽粗粗搵佢

我係HX隻app買機票嗰陣 好似country & passport issuing country都係揀左GB
真心戇鳩 佢話要兩個都一樣
到底佢個country係解依家住緊嘅國家 定係country of origin?
我係HX隻app買機票嗰陣 好似country & passport issuing country都係揀左GB
到底佢個country係解依家住緊嘅國家 定係country of origin?

廚叉係咁㗎啦

廚叉係咁㗎啦

所以好後悔買左
不過好似係同長榮聯營台北航線
希望唔係真係搭HX

廚叉係咁㗎啦

所以好後悔買左
希望唔係真係搭HX

淨係app係咁??上網買又唔見要填喎

廚叉係咁㗎啦

所以好後悔買左
希望唔係真係搭HX

有得揀都唔揀廚叉 後悔了

廚叉係咁㗎啦

所以好後悔買左
希望唔係真係搭HX

有得揀都唔揀廚叉 後悔了

HX幾錢?

我都買左EVA TAIPEI
想問下有冇人拎bno申請過tier 5 既working holiday
之後有冇機轉到tier 2 甚至拎埋citizenship/ right of abode
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞