『薪火post』BNO 續期資訊(7) 強烈建議先睇DOC後問問題

1001 回覆
34 Like 2 Dislike
想問下有冇人拎bno申請過tier 5 既working holiday
之後有冇機轉到tier 2 甚至拎埋citizenship/ right of abode

http://blog.ulifestyle.com.hk/blogger/aquafish/2016/09/%E8%8B%B1%E5%9C%8Bworking-holiday%E7%94%B3%E8%AB%8B%E7%A8%8B%E5%BA%8F%EF%BC%8Daqua-fish/
想問下有冇人拎bno申請過tier 5 既working holiday
之後有冇機轉到tier 2 甚至拎埋citizenship/ right of abode

我前排研究得好辛苦之後得出嘅結論係...
放工再講

放工再講

好消息定壞消息
沖哥去咗東京
沖哥去咗東京

錯POST

放工再講

好消息定壞消息

- Tier 5 (Youth Mobility Scheme) visa 到期一定要走
- Tier 5 (YMS) 唔可以喺本土申請 Tier 2 (General) visa,同埋唔可以喺本土轉 (switch) 做 Tier 2 (General) (我嘅理解係指要出境再入境 activate 個 Tier 2 (General) visa)
- Tier 5 (YMS) 唔可以計入 5-year continuous residence (但係可以計入 10-year long residence,如果你有能力喺 Tier 5 (YMS) 完咗之後嘅 180日內入得返本土)

放工再講

好消息定壞消息

- Tier 5 (Youth Mobility Scheme) visa 到期一定要走
- Tier 5 (YMS) 唔可以喺本土申請 Tier 2 (General) visa,同埋唔可以喺本土轉 (switch) 做 Tier 2 (General) (我嘅理解係指要出境再入境 activate 個 Tier 2 (General) visa)
- Tier 5 (YMS) 唔可以計入 5-year continuous residence (但係可以計入 10-year long residence,如果你有能力喺 Tier 5 (YMS) 完咗之後嘅 180日內入得返本土)

Countersign個簽名出咗少少界 係咪一定唔得? 好難搵人

之前好似有巴打試過連自己個簽名都出界..最後都得
因為依家個簽名唔會印落passport
我諗countersign出少少應該冇乜問題...最緊要form同相個簽名一樣

如果唔得...你都可以搵返同一個人簽過
唔明點解你會話難搵人

因為係ex黎 真係乜人都搵唔到先膽粗粗搵佢

搵人幫手,你都要付出先得架
買免稅野叫佢唔好用釘書機日文點講

而家我好多頁一個個窿

點樣叫佢唔好釘

可以㗎咩

當然可以,佢想釘果陣我會指住叫佢用膠紙貼

Countersign個簽名出咗少少界 係咪一定唔得? 好難搵人

我諗countersign出少少應該冇乜問題...最緊要form同相個簽名一樣

唔明點解你會話難搵人

又食又簽

唔明點解你會話難搵人

又食又簽

舊香港人。

舊香港人。

真香港人
我係HX隻app買機票嗰陣 好似country & passport issuing country都係揀左GB
真心戇鳩 佢話要兩個都一樣
到底佢個country係解依家住緊嘅國家 定係country of origin?

廚叉係咁㗎啦

所以好後悔買左
不過好似係同長榮聯營台北航線
希望唔係真係搭HX

有得揀都唔揀廚叉 後悔了

HX幾錢?

我都買左EVA TAIPEI

都幾貴
14號晚機 18號早機返黎都要$2000
我係HX隻app買機票嗰陣 好似country & passport issuing country都係揀左GB
到底佢個country係解依家住緊嘅國家 定係country of origin?

廚叉係咁㗎啦

所以好後悔買左
希望唔係真係搭HX

HX幾錢?

都幾貴

你假期去嘛...一定貴啦

廚叉係咁㗎啦

所以好後悔買左
希望唔係真係搭HX

HX幾錢?

都幾貴

所以覺得出到黎做野真係慘
DHL 13號送到
睇過之前話可以改時間,係咪可以直接打比DHL話朝早送都得?佢sms冇寫幾點送
DHL 13號送到
睇過之前話可以改時間,係咪可以直接打比DHL話朝早送都得?佢sms冇寫幾點送
Sms條link得13號 3-6點,一改日子就18,19號
DHL 13號送到
Sms條link得13號 3-6點,一改日子就18,19號

已打電話solved

唔明點解你會話難搵人

又食又簽

我有請佢食飯架 尋日用 dhl寄咗希望快快手搞掂啦

廚叉係咁㗎啦

所以好後悔買左
希望唔係真係搭HX

HX幾錢?

都幾貴

所以覺得出到黎做野真係慘

有AL架嘛
終於到咗HMPO
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞