《女朋友全家變咗隻蛋》(5)

886 回覆
1114 Like 3 Dislike
可能政要殺埋我
我都係
訓前一讀
我想要文睇左先捨得去瞓
墨B幾時出文
等文中
等文中 睇完先訓!
泉叔行去鐵籠隔離嘅一部機器前,簡單撳咗一個制,血液就開始從兔子人背脊上流到導管,再流入一個大器皿之中。

成個抽血過程緩慢而平靜,兔子人神態都無乜起伏,好似冬眠一樣。

「同第一次見佢嗰陣唔同,嗰陣佢好似想殺咗我。」唔知點解,知道呢隻兔子人背後嘅故事之後,我有啲於心不忍。

「可能......佢以為你入闖咗呢間屋。」泉叔苦苦一笑。

血液源源不絕流向器皿期間,我同泉叔分享起重生會教育營入面嘅事。

「咁睇嚟你有一班幾好嘅拍檔。」泉叔拍我膊頭,微笑:「上次個民俗學家,加多個古董鋪太子女,哈哈哈,呢個組合都幾好。」

「係,泉叔,你餓唔餓?你應該冇點食嘢。」雖然只係短短幾日,但就係莫名成為咗同伴,並且好相信佢哋。

「餓啊,叫佢哋買兩打生雞蛋上嚟?」

「生...生雞蛋......?」

「一飲咗兔血,對復活蛋就好似要吸毒咁上癮......」泉叔搖搖頭,嘴角有啲苦澀:「食咩都好似垃圾咁......得生雞蛋,先可以當係代替品咁頂下癮,但其實都唔係頂好多......」
Nice
兩倍兩倍
兩倍
泉叔咁講一講,我又望去輸送緊去器皿嘅血液。

睇嚟飲一瓶,之後嘅影響真係好大。

連泉叔都要食生雞蛋,去呃自己個腦係食緊「復活蛋」。

泉叔見我若有所思,好似知我諗緊咩咁:「阿政,如非必要都唔好用,就算用,都搵我去用,我唔想你下半世食咩山珍海味,都會變到好似食緊發霉海綿咁。」

「咁我叫佢哋買幾打雞蛋上嚟。」

我發咗個地址俾沅彤佢哋,叫佢哋求其買啲嘢上嚟食下,最緊要有生雞蛋就得,最後發送埋自己位置,等佢哋知路。

良久,機器終於停動。

代表抽血嘅容量,已經達到上效。

泉叔睇一睇器皿中嘅血液,再望一望隔離籠裡嘅兔子人。

「喂,你可以解脫啦。」泉叔輕輕一踢個鐵籠,蹲喺佢前面。

「......」兔子人殘破嘅眼皮,好似稍為睜開咗一點點。

而污糟嘅兔耳,亦對聲音有少少反應,輕輕咁郁一郁。

「佢都攰。」泉叔點點頭,轉身望住我:「政,俾唔俾到一個痛快佢,呢把刀。」
冇啦!!?
想睇殺兔仔人
但泉叔唔係一直都係咁食蛋?
呢樣係飲血之前?
咁佢即係仲其他未講嘅原因令佢食咁多蛋?
泉叔睇怕都會黑化
「我唔知,但我盡能力。」我都係第一次真正用依把刀。

我不自禁咁緊握住八赤刀,可能仁慈嘅殺害,係最悲痛。

「我會對準佢,心臟。」我行上前。

「好......」泉叔嘅視線定定咁望住兔子人。

我深一口大呼吸,將刀尖貼喺鐵籠前,做好準備就會一刀刺入去......

「嗖!」

沉重之極,又快速靜止嘅一聲。

八赤刀刃完全刺入兔子人心臟。

「蓬~!!!」

一秒間,青藍色嘅火焰從傷口位置湧出偏佈兔子人全身!

十秒、

二十秒、

三十秒、

兔子人被彷彿嚟自地獄嘅業火,吞噬住全身。

直至燃燒殆盡。
有種悲痛
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞