《女朋友全家變咗隻蛋》(5)

886 回覆
1114 Like 3 Dislike
兩隻手都忙緊
我哋將饑餓的求導者綁入宿舍一間房入面,然後就喺門外思考應該點拷問。

「學泉叔咁,拔佢指甲?」我說。

「我落手。」沅彤又喺背囊到,拎咗啲工具出嚟。

係摺疊刀同細鉗,沅彤仲特登拎火機燒一燒啲工具,一副專業嘅樣。

「沅彤......你好似幾熟手。」我不禁好奇。

「泉叔琴晚教我。」

「又係教你?佢都無教過我依啲嘢。」

「唔緊要,你要唔要試下?」沅彤拎個細鉗俾我。

「我都係專心問問題。」

泉叔又會教沅彤咁多嘢。

「你可以開始。」沅彤戴上手套,將刀尖對準饑餓求導者嘅指甲縫中。

我收一收拾心情,凝重地盯住求導者:「其他人去咗邊。」

「我...我唔知......嘿!嘢食...我需要水同食物!!!」求導者張大嘴巴,露出乾裂、枯黃嘅舌頭。

「咔」沅彤開始郁手。

求導者應聲而叫,喉嚨深處喊出猶如海量嘅痛楚。

「講啊!」我亦一掌摑落佢塊臉上。
「呀呀呀啊啊啊嗄嘎嘎!!!!!」求導者痛到眼珠反白。

「我都預頭一、兩個鐘會問唔到啲咩,但我哋大把時間。」我喺間房踱步。

而沅彤就似個冷血殺手,一直喺幫求導者嘅指甲進行「手術」。

痛苦嘅叫聲持續咗近二十分鐘,求導者都幾乎無氣無力地哭叫,但佢依然一啲有用嘅訊息,都透露唔到出嚟。

「點解得你一個人喺到?」我試試轉用另一個方式,問。

「我...琴晚......出咗去...搵食物......到返上教育營......所有就唔見哂......」求導者左手掌五甲全脫,五隻指尖都插住一枝幼針。

「食物?搵咩食物,你哋求導者唔係只可以食一麥一米?」我蹲低身,問。

「我...我唔夠...道行......只...只有...精神力......最好嘅求導者......」求導者眼睛無神,飄忽不定:「先...先...先有呢個......定力...」

「講清楚啲。」

「我可以為紅神目付出一切!!但我真係無辦法忍受長久嘅饑餓......」求導者一直滲出口水,一直咁講。

「你流咩口水。」

「因為...我覺得......你會係...一塊,好香軟嘅肉。」依個求導者簡直餓到癲,隻眼一邊望住我,把口一邊嘴嚼緊:「應該...應該......好好食!!」
「沅彤,有冇帶嘢食?」我問。

「你可憐佢?」沅彤喺背囊拎出一條繽紛樂。

「有時唔係得拷問。」我將繽紛樂放喺求導者眼前,說:「要食一啖?」

「......」求導者望住眼前嘅繽紛樂,眼神好似震撼到講唔出嘢。

隨後,先慢慢咁點頭、

不斷點頭、

瘋狂地點頭!

「你認真回答我問題,呢條香滑細軟嘅繽紛樂,就屬於你。」我說。

「知...知...」

「重生會所有人,去哂邊?」

「唔...清楚...」

「點解你會出去搵食物。」

「我太餓...注射營養劑...食草......吸收遊離份子,已經滿足唔到我需求......我犯咗教義......我觸犯咗教條......」求導者越說越激動,幾乎鼻腔流涕:「我唔係一個純潔嘅求導者!!!!!」
「咁你哋求導者嘅職責係?」宋文德教會我事情嘅真相係唔可能直接得出,只能夠一步一步從旁推敲出。

既然信徒同求導者有階級之別,咁職業都一定有區分。

「為迎接紅神目降臨......」求導者稍為露出欣慰嘅表情。

「雖然我唔知你哋嗰個係真神,定係假神,但你哋掂到我女朋友......我都一定會報仇。」望住佢哋一個二個虔誠嘅樣,我就忍唔住憤怒。

至少,如果重生會唔存在,咁外父就唔會誤入歧途去搵八赤刀,間接令到全家變蛋。

「但我唔純潔......」求導者一秒前仲係好欣慰,下一秒就陷入瘋狂:「神將會拋棄我!!!」

「你唔係處男?」沅彤無故地拎出一把交剪。

「我...已...經,進食過...俗世......食物......靈魂唔夠...高上......」

我同沅彤對望一眼,都知道呢個係線索之一。

「你意思係,求導者受限制唔能夠進食其他食物?」

「為...為咗...除去六感......除去精神層面外嘅肉身......一切一切!我哋需要長期忍受饑餓、無盡嘅饑餓,直至儀式來臨嘅一刻......」

「你叫咩名。」

「我...唔記...得......」
「你以前係做咩,有冇家人。」

「唔記得...唔記得......我已經無哂一切嘅記憶......」求導者表情漸漸陷入絕望,不自覺地傻笑:「我哋全部嘅性...性命...都係為...紅...神目...而誕生。」

如果佢連以前作為「人」嘅記憶都失去哂,咁應該就係完完全全被洗咗腦。

我將繽紛樂斷開一小塊,拋入求導者個口:「沅彤。」

我向沅彤下達指示,就轉身離開。

佢應該明我講咩。

求導者不可置信地,輕輕細嚼嗰一細塊繽紛樂:「香...濃...幼......滑...好...好...味......嗚噫!」求導者想吞下去嗰陣,先發現吞唔到落食道。

因為,沅彤已經用索帶紮住佢頸喉嘅位置,令食管收縮,連氣都喘唔到一口。

「嗚...噫!噫噫...噫嗚嗚──」求導者發出難熬嘅無聲叫息。

為咗平靜佢,沅彤用隻手掩住求導者眼睛,得佢失去任何感官。等到求導者嘅掙扎減少,先一同離開房間。

「咳咳噫!!」求導者咳出嗰一細塊繽紛樂。

斷氣前,目光凝滯喺嗰塊朱古力上。
我哋返到宋文德所在嘅禮拜堂,只見佢靜靜咁坐咗長櫈上,閱讀緊一封又一封嘅信件。

「問到嘢?」宋文德聽到推門聲,就直接問答案。

「問唔出啲咩,佢應該係夜晚嗰陣,出咗去搵嘢食,唔知道重生會嘅人一早走哂。」我說。

「我呢到有事實證明咗,我哋做嘅事,已經觸動到「重生會」。」宋文德拎某封信件,交俾我哋睇:「呢啲係信徒寫俾主教嘅信,因為佢哋唔可以直視面對主教,所以只可以寫信去知會對方,咁啱俾我搵到禮拜堂放信嘅位置,睇嚟佢哋走得好急。」

致尊偉的主教:
近日,不斷有「重生會」成員失蹤,懷疑有外人入侵教會。失去聯絡者包括:鎖羅盆內村守夜人、母長,還有個別接受了任務的信徒。

直至昨日,連掌管財政的幹部成員亦消失不見,有鑑於事態嚴重,特此前來致信

「第一求導者」預視會內有教徒狼心不軌,不撤離的話,重生會將引致不可挽回的局面。

通往樂園之扉的儀式將至,請務必處理。

教育營導師上

「佢哋好快意識到危險,好謹慎。」宋文德喺我哋手上收返封信:「而且信中所講嘅「第一求導者」......好有可能,就係嗰個特別可以睇穿人嘅求導者。」

「有冇講哋去咗邊?」我說。
「無。啱啱上過重生會網站睇,佢哋連網站都關閉埋。」

突然,宋文德撳住太陽穴嘅位置,眼睛好似刺痛咁迫使佢合埋。

「文德?」沅彤留意到佢有異樣。

宋文德閉緊眼睛,眼角緩緩流出一滴血淚。

「無事......」當佢再次開眼,隻眼又好似發炎咁款。

忽然,外面傳嚟一陣腳步聲。

我靠近門邊去望,居然發現為數十人左右嘅信徒,返咗嚟教育營!佢哋手上拎住各式近身武器。

我可以大致猜出佢哋想點......

「已經護送咗主教同儀式必須嘅求導者離開,依家我哋守喺宜一到,等第一求導者所講嘅叛教者返嚟,佢哋一定會返嚟......」對眾教徒講嘢嘅,正正係嗰日替母長代上早課嘅教育營導師:「話唔定......佢哋趁我哋護送主教嘅空檔潛入咗,所有人依家搜索所有區域!」

「外面有十幾個信徒返咗嚟,準備搜索呢到。」我說。

要貿易咁出去都應該唔太可能,因為個導師企正喺中間,到時大叫一聲就千兵萬馬來相見。
三個人,打唔過個人,所以我哋企咗喺禮拜堂道門嘅左右兩邊打算伏擊,邊個一入嚟就偷襲佢。

無幾耐,有個拎鐵鎚嘅教徒行入嚟,喺佢仲未反應得切嘅時候,沅彤就拎塗上咗哥羅芳嘅白布掩住佢口鼻,我負責捉住下身,對方發唔到聲之餘,短短六、七就暈埋。事後,沅彤順手喺嗰名教徒頸上綁緊一條索帶,不出一會對方就臉色發紫,應該缺氧而死。

宋文德將佢條屍拖去一邊,等另一個受害者入嚟。下一個信徒照板煮碗咁殺害,我先慢慢意識到生命嘅脆弱,可能只在於一門之隔。

但對方都唔係蠢,見到連續兩個信徒入咗禮拜堂之後有入無出,就開始對入面感到疑惑。

「啱啱係咪有兩教友入咗去?」重生會導師接近禮拜堂門外,呼叫眾信徒:「全部人過嚟依到。」

好快,合共八條友就聚集到禮拜堂門外。

「去講台嗰邊。」宋文德突然指示我哋。

我哋見再躲藏一邊亦無謂,就一齊退到講台禮拜堂嘅位置,同外面嘅佢哋拉開一段距離。

「呯」一名信徒用力將門推開。

重生會導師一見我哋,就拍拍手笑道:「果然,果然,有老鼠混入咗「重生會」。」

「殺出去?」沅彤簡單問一句。

「我諗......都要。」我亦拎上八赤刀。

原本諗住只係用嚟殺兔嘅刀,恐怕今日要用嚟殺人。

但對方有八個人,我哋基本上無任何贏嘅可能。

「企正喺個圓光入面。」宋文德說。

我望一望地下,宋文德講嘅圓光應該就係陽光穿透禮拜堂嘅圓窗,再經過折射打落地面嘅圓形光狀。

「點解要咁做?」沅彤唔明。

「捉咗你哋之後,你哋會理解到痛楚嘅真理。」教育營導師呈現出詭異嘅笑容,揮手示意信徒上前襲擊我哋。

呢個時候,宋文德轉身扭一扭講台上掛住嘅橢圓形紅十字徽章,呢個係重生會嘅標誌!但呢一扭,居然令成座禮拜堂發出機關運作嘅聲音,然後我哋三個所企嘅位置,竟然慢慢下降......

「呢個係......」我愕然。

「多虧我隻眼......」宋文德有些苦澀咁淡淡一笑:「令我臨時發現到「真相」。」
一撳入嚟check就見到有文
文德要死了
直覺宋文德會悲劇收場
萬花筒寫輪眼
Live 口一
有排都未死
好精彩
好好睇
今晚仲有冇
加速
仲有冇
唔好死啊你
加速
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞