《女朋友全家變咗隻蛋》(5)

886 回覆
1114 Like 3 Dislike
喺沅彤同泉叔仲訓到死死下嗰陣,我發現宋文德一早幫我哋收拾好張檯,仲洗埋碗筷,自己出咗去屋外吸煙。

我見自己啱啱訓醒,都諗住出去食下西北風,清醒下自己,順便同想佢傾下計。宋文德聽到開門就回頭望一望,見係我之後就繼續徑自吸煙。

外面真係有啲凍......

「隻眼點?」我雙手插袋,行過去。

「嗯?我隻眼可以點。」宋文德淡淡抿笑。

「你隻眼今朝血都流埋......」我知道,宋文德佢應該有啲嘢隱瞞緊我哋。

「細菌感染。」

「你係見到地獄。」我直接講出,之前佢同特別求導者講嘅事。

呢一口,佢吸得特別耐先回應我:「現實世界本來就係一個地獄,唔係?我哋從出世開始,就背負住死亡呢個詛咒。」

「......」

「政,你抬頭見到嘅依一片天空,係咩景象。」宋文德問。

「成個天都係星,做咩......」

宋文德嘅下一句,有啲震驚到我。

「我見到嘅,只係一片血紅。」
點解泉叔對徒弟(地牢兔子人)一啲留戀都冇?
話殺就殺,話晒都係自己嘅徒弟
可能因為佢覺得徒弟嘅靈魂仲係兔子人身上
但係徒弟控制唔到自己
就好似植物人一樣
Live咗
我諗咁多年嚟 泉叔已經深知嗰隻唔再係佢徙弟

永遠再無法再係
文徳下埸會唔會一樣
徒弟
Btw德B真係好型重洗埋碗
魔鬼先至會見到地獄
「血紅...?」我試圖參透依句。

宋文德將煙掉落地、踩熄:「自從望見井底紅光嗰日之後,我見到越嚟越多地獄嘅場景,我唔知可以點形容你聽。」

「......」

「但同時,我亦逐漸睇透到「真相」。」

「真相?」

「泉叔,係唔食正常食物吧?」

「......」

「只係食生雞蛋?」宋文德說。

我點頭。

「喺無選擇嘅情況下。」宋文德補充一句,之後望向我:「無論最後事情變到點都好,我哋要保護大家,明?」

「係...」
Live咗
沅彤會唔會係泉叔個女?
泉叔同宋文德應該會犧牲
我唔知點解宋文德要講得咁隱晦,但我相信佢有難言之忍。

到底佢隻眼見到啲咩,

可能係我呢世,都無辦法體會到。

或者人喺尋找真相嘅過程中,會忘記一件事。

就係背負真相,同樣沉重。

凌晨時份,我又見泉叔喺到食藥。

「又食藥啊?」我問。

「無人會想食,但我要靠呢啲藥去抑壓自己。」泉叔食完個邊爐之後,臉色好似好返些少,至少睇落有啲血氣:「可能啱啱食返啲熱熱哋嘅嘢,呢家比起晏就嗰陣已經精神唔少。」
約定的夢幻島?
所謂令一個世界先係真世界
阿政呢個世界只係兔子人養食物嘅世界
因為紅目可以將人變蛋 姐係烹飪方式
而蛋就係兔子人食物
姐係人類對於兔子人嚟講只係雞牛豬

利申鳩噏
聽日繼續補埋文!

聽朝要九點去拜年 慘到但為咗唔感染肺炎,準備叫親戚用FPS轉數俾我
唔好死啊
辛苦曬墨b好好休息
新年快樂
感謝大家支持 同埋新年快樂!

我有睇你哋每一個留言,同埋故事推測
我諗起來自深淵
想問泉叔追殺兔子人斬咗佢一隻手指比阿政嗰次係第一次飲血?定係本身就有飲開?
佢一直都有食開蛋
遲睡的it9有故睇
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞