《女朋友全家變咗隻蛋》(5)

886 回覆
1114 Like 3 Dislike
我覺得最後可能得返主角一個
一路到宜家 主角都係靠其他人嘅幫助
一開始係泉叔 之後係宋文德 沅彤
可能打大boss要主角單挑
搞到我都好想食繽紛樂
諗起M
仲有沒有
好想繼續睇落去啊啊啊啊啊
接咗繽紛樂廣告?
我哋一直降落,而上面空缺嘅空口位,亦由其他石板補上關閉。

下降嘅感覺持續咗好幾十秒後,終於停咗。

納入我哋眼前嘅,係間裝潢豪華嘅房間。

「估唔到重生會仲有咁嘅地方......」我率先踏出去。

「你係點知道個標誌扭到?」沅彤問宋文德。

「你知道暫時安全就得。」宋文德都跟上我腳步。

呢個房間雖然裝修得豪華而莊嚴,但係擺放嘅物品傢俱唔多,中間只有一個小小嘅三溫暖浴池、同上面禮拜堂一樣嘅講台、同掛住幾件黑色求導袍喺隔離,除此之外間房就無咩特別之處。

「私人浴室?咁識嘆。」沅彤行入未注水嘅浴池中。

我同宋文德好自然咁,行去講台前面睇上面放住打開嘅一本書,名字叫做《洗髓儀式》。

「權斷之室,樂園之匙

破蛋重生,換予純潔

不吃喝煙火,不悲樂人間

洗淨記憶,追求悟道

四十四者,成十四者」

「呢到成段,都好似同佢哋口中嘅重生儀式有關。」宋文德推測。

「我哋依嫁點,喺到等?」沅彤坐喺浴池。

「叫泉叔幫手,佢俾咗部對講機你?」我叫沅彤。

沅彤恍惚記起,拎出對講機:「喂...喂...」

「喂?」泉叔把聲,喺密封嘅室內特別響亮。

「泉叔我哋被困啊!」沅彤講重點。

「對面幾多人?」

「七、八到。」

「嗰個宋文德標記嘅位置啱嫁?啱我就即刻趕過嚟喇。」

「啱,但你唔好太衝動,配合我哋先行動。」沅彤回覆。

「得喇得喇。」泉叔咁有信心、歷練嘅聲音,令沅彤放心咗少少。
F5
live
快啲啦墨墨BB
墨B快D la
之後嘅時間,我哋就喺呢間名為「權斷之室」嘅地方等待。

宋文德話過,其實只要喺講台扭一扭「重生會」標誌就可以返上去禮拜堂,但咁做就一定會俾敵人伏擊。

所以,可以做嘅只有等待。

「啱啱嗰個求導者,有強調過自己唔再純潔,因為食咗嘢。」我坐喺宋文德隔離:「而且佢都有講,已經唔記得自己以前任何嘅記憶。」

佢拎住本書,一直深入思考:「我諗,依到的確係重生儀式嘅場所,但係重生儀式,又係咪真係單純一個儀式......」

「你意思係?」

「如果只係基督教咁浸一浸水,就當洗完禮,咁重生會又係唔係咁?因為所有求導者你有眼見,全部都唔係正常人,咁表示個儀式有機會令到一個人產生改變,當然,只係我嘅假設。」

話就話假設,但宋文德可以諗到咁,已經好勁。

無幾耐,可以隱約聽到樓上頻頻發出敲打聲,班信徒應該開始試圖用硬物突破。
聽日繼續!今日都出咗唔少

然後想跟在醫院工作的朋友講,有得參加工會罷工真係罷,命仔要緊

鐘意記得睇正評,我會大動力出快啲

my ig:maksyut20030164

my fb:墨說
墨巴好嘢
要等到聽日好漫長
新fans
墨巴辛苦曬
支持你
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞