《女朋友全家變咗隻蛋》(5)

886 回覆
1114 Like 3 Dislike
車上,我哋無咩點講嘢,可能心情點都有少少凝重,即使今日風和日麗。

「沅彤,我把槍入好子彈未?」泉叔破靜。

「未。」

「幫我入滿哂佢。」

沅彤拎咗泉叔把槍,望一望槍匣:「入面仲有兩粒銀彈。」

「拎出嚟,換銅彈入去,啲銀彈珍貴好多。」泉叔交代。

「你同沅彤都幾好傾。」坐喺副座嘅我,將鼠盤放喺大脾上面。

泉叔輕笑:「係?可能呢個細路女同我一樣口直心快,政,差唔多可以放血。」

聽泉叔咁講,我就拎出一瓶兔子血,慢慢咁倒入鼠盤之中。入面嘅小老鼠波比,亦開始貪婪地飲血,直至全身皮毛悚立。

果然,波比向住嘅方向,同講嘅位置幾乎宋文德相同。

「差唔多可以落車。」宋文德提醒。
可以ge 你唔介意毒撚巴就ok
波比go
小波比
波比
臨落車前,泉叔開咗首《Come and get Your Love》緩和一下緊張嘅氣氛。

不得不說,真係有啲用嘅。

「以前我後生嗰陣,拎住部隨身聽獵兔。」泉叔講起往事。

「一槍打爛咗兔人隻門牙啊嘛?好勁,但琴晚已經聽你講咗好多次。」我知沅彤內心一臉厭棄,但無呈現喺臉上。

「拎住。」泉叔將無線電對講機俾咗沅彤。

「點用......」沅彤打量住部嘢。

「亂撳就用到嫁啦。」

到咗宋文德指定嘅地點後,泉叔就停咗嫁車。

重生會嘅教育營經宋文德多次推測,佢估應該係喺一個叫香港地名叫「狐狸叫」嘅地方。嗰到算係郊野公園內比較深入嘅地方,附近都無咩民宅之類。

一路上,小波比都對靈魂嘅反應好狂熱,我交俾沅彤去睇,因為佢隻手比較得閒。
泉叔教埋香港人啦
Live左
又live咗
Lm
「隻老鼠一直向住西北位置跑......」沅彤望實鼠盤。

「咁應該同估計嘅差唔多。」宋文德拎住張地圖帶路。

一路上其實都好平安,至少無乜危險嘅先兆,但直到行咗大約三份之一左右,我哋見到有一個黑袍人,喺不遠處嘅林路上。

「見唔見到......」我叫停佢兩個。

「嗰個人係求導者。」宋文德都見到,嗰條友大約就喺十米以外。

「佢做緊乜......」沅彤盯住佢嘅一舉一動,並感到困惑。

嗰個求導者,好似喺草叢搵緊啲咩。

直到,有隻蝴蝶喺佢身邊飛過。

求導者目光注視喺蝴蝶身上,其後慢慢將手伸過去,蝴蝶亦不偏不移咁停喺求導者嘅手指上,張開咗翅膀。

佢有一雙美麗嘅水藍色翅膀。

可惜嘅係,下一秒,佢就被一道黑暗完全覆蓋住,然後全身被牙齒輾裂撕咬而死。

個求導者,將隻蝴蝶食咗落肚。
Live
屌你 依加收你錢老奉出比你睇? 唔gur既話乜撚都唔出都仲得呀
老漢推po
呢一個小小嘅慘烈場面,令我哋稍為瞇咗眼。

「我完全明白佢感受。」宋文德卻說。

「吓?」我唔明。

「喺入面嘅求導者,唔會被分配食物,每日只有一麥一麻提供,咁樣等同無嘢食一樣。」宋文德說。

「咁你嗰兩日點捱過嚟......」

「去廚房偷嘢食。」宋文德望住我,續說:「至於其他求導者,點樣可以唔餓死,就值得深究。」

「嗰個求導者好似未食夠。」沅彤目光仍然徘徊喺對面。

個求導者撳住肚皮,一面難受咁行返上山。
Live了
「跟住佢定點?」我問。

「照原定計劃,去教育營入面。」宋文德決定。

就係咁,我哋行多約莫兩粒鐘左右,就到咗教育營。

同一個地方,但係另一番景象。

成個教育營短短一晚間,好似唔同咗。

「係咪我錯覺,點解入面好似一個人都無咁......」我嘅直覺。

「入去睇睇。」

我哋無避忌,從正門直入。

果然,教育營入面好似唔見哂人咁......

「入宿舍睇下。」宋文德交代。

我同沅彤兩個行入去,入面都係無人。

十間房,十間房都係空嘅。

「正常呢個鐘數應該有信徒行嚟行去......」

COME AND GET YOUR LOVE
有人知道佢地會嚟?
對於教育營內異常詭異嘅情況,我哋都大感奇怪。

之後,我哋又搵埋禮堂,都係空無一人。

「咁嘅話,」我對住沅彤,講:「睇睇講台下嘅暗格。」

嗰個位,係我同沅彤收埋「重生會會計師條屍」嘅位置。

「會唔會好臭......」沅彤說。

「咁要......開咗先知!」我一手將小暗門打開,一陣濃烈而噁心嘅屍臭味立即傳出。

「哇......頂......」沅彤即刻掩住手鼻。

「條屍無處理,我諗應該無人發現佢死咗?」我將暗門閂返好。

「但會有人發現佢唔見咗。」宋文德一語道破。
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞