《女朋友全家變咗隻蛋》(5)

886 回覆
1114 Like 3 Dislike
好緊湊啊Live
Live
Live
「你......喺到睇緊真相吧......哈哈哈哈......」冇出聲一陣嘅導師,突然對宋文德乾笑。

「......」宋文德無回答佢。

「第一求導者想睇穿一個人時,都會咁做嘻嘿嘿......」導師又說。

「要唔要我教訓下佢?」沅彤瞧向宋文德。

宋文德搖頭。

過咗一陣,泉叔拎咗兩大個缸東西返嚟。

個樣類似古代嘅酒罈,用嚟釀酒嗰種。

罈子表面貼住一張字,寫住「靈」字。

蓋面用一條粗繩紮住,睇落密不透風。

「去廚房嘢食就搵唔到,酒就好似有幾樽咁。」泉叔敲一敲蓋面,研究緊點開:「但我貼住個缸都已經聞到陣陣香味,估唔到呢啲鬼地方都有靚酒......」

料不知,導師見到泉叔拎嘅嘢後,態度再次變得激動:「你無資格飲用!!!」
裏面係復活蛋液?
LM
好有屍魂曲Feel
唔通宋文德遲啲會變陣
「關你撚事啊?」泉叔想走過去打佢。

「只有要達至最高精神層面嘅求導者先有資格飲用......!!」導師又無意講出一個線索。

「嗰陣我偽裝成求導者,夜晚都好似有幹部嘅信徒派咗一杯我飲,但我怕入面落咗藥,偷偷倒走咗。」宋文德憶述 。

「你太浪費靈水......」導師似乎對任何不如佢意嘅事,都會怒罵一番:「求導者只能吸收一水一麥,一米一麻,靈水唔到你哋呢堆垃圾喺到嘻嘻哈哈咁暢飲!」

「靈咩水?睇過。」沅彤粗暴而簡單咁,將個蓋塞拔開。

一陣濃濃嘅鮮腥味,從裡面飄出。

「同我哋喺兔子穴血池聞到嘅差唔多......」我同泉叔講。
「你冇資格停咗個故佢!!!」
快啲打
阿政準備變免喪屍
蛋汁
好緊張呀
政會唔會屍變
係宋文德....
「係靈魂嘅氣味......」泉叔往罈裡面一望,說:「仲混合咗彼岸花。」

「靈水?點解我哋無資格飲。」宋文德反問。

「靈水係為捨棄肉身,追求精神純粹嘅求導者而設!用神母嘅血、彼岸花、濃縮嘅靈魂釀製而成,可以維持肉身生命需求,而又不需沾染俗世嘅雜質......」導師交代出。

「神母嘅血......即係話,後山洞穴嗰隻兔子人嘅血有份釀製呢缸嘢!?」我察覺關聯。

「哈哈哈哈!!!係神母嘅恩賜!!」

彼岸花我清楚係咩,代表「死亡」嘅一種花。

「咁濃縮嘅靈魂。」我拎出復活蛋,說:「你係指依樣?」

「靈魂蛋?咁當然嘿嘿嘿......」導師橫視我哋眾人,說:「所以你哋明白自己幾咁配唔上飲「靈水」未?」

「垃圾!」我一腳踢開嗰缸靈水。

「叮咔──」

少量嘅靈水,被灑出地上,導師隨即露出我哋暴殄天物嘅樣子,佢伸出咗舌頭拼命想要舔乾淨地上嘅靈水。

「俾我...俾我呀!俾我啊!!!」導師神情瘋狂。
要變兔仔
live jor!!!
加油!
「我大概明白哂。」宋文德沉思咗陣,打返開對眼。

「明白咩?」

「求導者至所以唔食嘢都維持到生命,係因為「靈水」嘅緣故。靈水係混合咗諸多一類濃縮嘅靈魂、彼岸花同一隻兔子人嘅血,總之呢三樣合埋就會變成一種可以維持精神同靈魂飽滿嘅液體飲料,但肉身亦因為求導者規條嘅限制,佢哋唔可以食外來食物沾污肉身,所以得不到營養嘅滿足,從而每個求導者睇落都係皮膚枯黃蒼白,瘦骨嶙峋,睇落都死亡離不遠咁。」

我哋每個人都靜靜咁聽宋文德推測嘅解釋。

宋文德拎出權斷之室拎嚟嘅一本書:「至於禮拜堂下面間權斷之室,本《洗髓儀式》提及過,破蛋係代表「重生」嚟換取純潔,之後就唔可以吃喝煙火,唔可以悲樂人間,代表唔能夠混雜多餘嘅情緒同食塵俗嘅食物,「洗淨記憶,追求悟道」呢一句應該就係表示會洗脫求導者嘅記憶,等佢哋一心一念咁追求悟道,即係最高精神。」

「簡單啲嚟講,即係求導者曾經都係復活蛋咁?但係進行「洗髓儀式」之後,就洗去咗從前嘅記憶同身份,成為純粹嘅求導者。」我試圖消化。

「係,至於最後一句「四十四者,成十四者」我仲未諗到。」宋文德又再陷入苦思。

不久,傳嚟導師嘅一陣怪笑:「哈...哈哈哈......哈哈哈哈厲害......難怪第一求導者,叮囑我一定要將你殺死......」

重生會導師盯住宋文德。
我接受唔到
Live
「即係嗰啲求導者,係個擁有精神意識,但肉身腐壞嘅人類。」泉叔點起根煙,說:「同行屍走肉差唔多,係有自己意志咁解。」

「咁按照「洗髓儀式」所講,係有方法將復活蛋變返成人類?」我說。

「有,但佢哋會因此失去記憶。」宋文德說。

「都總好過無!」看似見到希望嘅我,拍一拍大腿。

「但問題係,個「洗髓儀式」實際上點運作......」沅彤講出重點。

要點樣將一隻復活蛋變返做人類?

唱佢首《紅神目詠歌》?

將復活蛋浸喺靈水之中?

定係......

有一啲外來嘅方法。
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞