《女朋友全家變咗隻蛋》(5)

886 回覆
1114 Like 3 Dislike
Live
Lm
「我獵人察覺危險嘅本能話我知,要走。」

「但走咗,我哋就唔會知係咩嚟,更加可能唔知道、錯失好多事情。」我莫名地執著。

「政?」

一諗到Chloe,我再無後退嘅理由。

「面對畏懼,最好就係面對畏懼嘅本身......」我握實住八赤刀。

「呯!」洞穴內嘅生物撞破石壁現身。

一隻連住蟲身嘅兔子人,可以咁形容。

佢失去咗軀干,變成好似一條蛇咁移動,佢本身嘅兔頭都經已模糊扭曲都唔係嗰一回事,簡單嚟講......

就係一隻畸形嘅怪物。

「唔好問我,我都係第一次見......」決定留低陪我嘅泉叔都感到愕然。

「嘶嘶嘶!!!」畸形兔子人尖銳地叫咗一聲,就以S形方式衝向我哋。

我同泉叔都同時伏低,避開咗佢呢一下。
Live!
Live!!!
好似睇緊IT咁
呢隻兔人係當初食咗玉嗰一隻?
見到隻兔人唔死唔知點解諗起病港開頭隻病腦
當我用刀斬向蟲身嗰陣,業火同樣起效喺佢身上燃燒。

但任我斬佢蟲身幾多下,都好似無辦法整停到佢。

兔子人佢一直就以暴動嘅身姿盤纏住我哋,更刻意更撞向我袋口嘅復活蛋,一隻當場即刻碎裂。

「阿政!斬佢個頭,任何獵物都係!」泉叔提醒我。

「但佢係咁郁!」說時遲,那時快,佢又用嗰對崩裂嘅門牙一嘢咬落我小腿上。

「呯!」泉叔好似早就睇穿呢一下咁,即時用槍射落佢個頭打走佢。

「嘶嘶!!」趁兔子人僵硬嘅呢一下,泉叔不顧一切咁上前撲過去,捉住佢一雙耳朵。

「斬佢啊!」泉叔向我大喊。

我向佢蟲體連接兔頭嘅位置一斬!斷裂之後,再向佢頭顱一插,今次確保佢死乾死淨,先正真正停手。

「嗄......」

我望住蟲身與頭顱被燒成灰,先真正停低手。
Live咗
追到live
抖好氣,我先問:「兔子人識突變......?」

泉叔思疑一陣:「我覺得係呢隻特別唔同,宜幾十年嚟我第一次見咁嘅情況。」

「咁又係......」我瞧向被破壞嘅兔子穴,說:「重生會選擇喺呢個兔子穴隔離紮營,應該都有目的。」

「唔好諗咁多喇,返去報平安先。」泉叔扶起我。

「碎咗隻蛋......」我摸一摸袋口,係濕黏嘅液體。

「救到已經有賺,唔洗自責。」

「啊......」我捉住泉叔隻手想企嗰下,先發現隻腳痛到企唔到。

「做咩?咬到你舊傷口?」泉叔指當日嗰個捕獸器。

「係......」真係痛到入骨。

「捉實我背脊啊。」泉叔背起我。

「唔該......」
頂 而家見到泉叔就代入咗陳雲落去
咬到會唔會有事架
又彼岸花又斬頭
睇黎墨B都好鍾意鬼滅
返到去教育營嘅後,我哋喺宿舍走廊遇見宋文德。只見佢休閒咁望住雨、食緊煙,而另一邊廂嘅房間入面,就不斷傳出重生會導師慘烈嘅叫聲。

我哋將後山遇到嘅事都一一話佢知,似乎掀起咗佢嘅興趣,整熄枝煙就返去房入面繼續盤問。

一推開門,就見到沅彤用細針挑緊導師嘅手筋,細針一接觸到導師肌肉嘅神經線,導師就會叫到個肺要甩出嚟咁,全身不停不停咁顫。

「你到底玩咗幾耐......」見沅彤咁專心,於是我咁樣問。

「由我哋分開到宜家。」沅彤答得一面正經。

「你講嘅母體,好似死咗。」一入去,宋文德就淋咗杯冷水落導師身上。

「你無可能殺死母體......絕對無可能......」導師喃喃咁唸。

我拎出證據佢睇:「呢兩隻復活蛋,就係證明。」

佢見我拎咗證據之後,面色由原本渾渾噩噩嘅怔然,變成呆若木雞。

「你...你...你......你...」佢淨係,吐出到呢個字。

睇嚟我同泉叔夾手殺咗,好不得了嘅事物。
泉叔係空戰風格?
墨巴好準時!!!
母體似入左呀政到
破戒憎第三條血
「你!你哋殺咗神母絕對會有報應......」導師睜大咗眼睛,微絲血管都激動到破裂。

「叫佢做「神母」?就知你哋係拜祭兔子人嘅垃圾。」面對將怪物當神拜嘅人,除咗身體虐待,詆毀應該係個最好嘅方法:「你嘅神母成條蟲咁,俾我親手用刀將個頭斬落嚟。」

「會有報應呀!!!!」導師向我大喝,口水都飛到我臉上。

「報你老母。」沅彤又喺佢隻手唔知做啲咩,令導師痛不欲生。

「啊呀呀呀!!!!!」

「神母對你好重要?你好尊敬佢?」宋文德叫停我哋嘅精神同物理攻擊。

「嗚...佢...佢係...養育所有......求導者嘅神母......」導師講講下流淚。

「難道對你嚟講,佢嘅地位比主教更高吧?」宋文德續問。

「佢係......主教嘅母親,所以你哋全部都會有報應,已經無人會原諒你哋,「重生會」唔再會坐視不理。」導師講得斬釘截鐵:「聽唔聽到外面行雷......?天喺到哭泣,地喺到哀號,你哋會為你嘅行為......感到後悔...」

「佢講到似層層咁。」沅彤說。
Live
「主教嘅母親?」我同宋文德相視。

難道,當初我唔可以直視主教嘅原因,係因為佢真係一隻兔子人?但如果係咁,佢把聲、佢雙手,又點解咁似人?

「你哋餓未?」泉叔問。

「唔餓。」我同宋文德異口同聲。

「少少。」沅彤答。

「我睇下附近有冇嘢食。」泉叔離開宿舍。

喺沅彤幫我包紮傷心期間,宋文德只係一路直視住重生會導師,唔知係咪想俾啲威懾對方,但最奇怪嘅係,我留意宋文德望望下對眼竟然流出血液......

無錯,佢對眼又留血。

不過,佢好似唔想俾我哋發現,

仲見怪不怪咁,隨手抹一抹就繼續凝視。
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞