《女朋友全家變咗隻蛋》(5)

886 回覆
1114 Like 3 Dislike
泉叔應該百感交集
今晚仲有冇
我等埋先訓
泉叔食熟蛋喎之前
兩倍文
又話兩倍
我既為依把刀喜,亦為依隻兔悲。

喜嘅,係因為「八赤刀」真係對兔子人有用。

悲嘅,係因為依隻兔子人,係個曾經同我好相似嘅人。

「走吧。」泉叔頭也不回,離開地下室。

無耐,沅彤同宋文德佢兩個拎住一袋二袋嚟咗,兩人同泉叔簡單打個招呼後,就開始忙食嘢嘅事。

因為,佢哋買嘅係打邊爐材料。

「你哋要嘅生雞蛋。」沅彤兩打雞蛋擺上檯。

「你要生食定熟食?」我問泉叔。

佢要熟嘅,就唯有搵水淥一淥。

「最好就生啦,嗰陣喺你面前食熟蛋都不過係唔想嚇親你。」泉叔說。
新post留名先
飲左兔仔血會對沙門氏菌免疫?
特別求導者 張健聲
諗起佢啲笑聲
可能泉叔食開日本蛋?
Amazon仁叔
有文!
祝大家新年快樂身體健康
咁夜都仲有
個f5 就快爛
仲有無
喺沅彤同宋文德喺廚房處理食材嗰陣,我行咗講去同佢哋講一件事。

「我啱啱用咗八赤刀。」

呢件事對於佢兩個嚟講,好似好震驚,事關佢哋一個洗緊菜,一個切緊菜,聽到我咁講之後都停低咗。

我講埋落去:「拎泉叔地下室隻兔子人嚟試,斬落佢哋嗰身之後,係會有藍色嘅火焰出嚟......」

「係業火。」兩個異口同聲咁講。

即係同《異鄉人》日誌講嘅一樣,八赤刀會用地獄嘅業火吞噬邪物。

「應該等埋我哋先用。」沅彤說。

「嗰隻兔子人多留一秒喺世界,就多一秒傷心。」我淡淡咁講完,就去雪櫃拎枝啤酒飲。

火鍋好快就準備好,不外乎都係嗰啲食物,乜乜肥牛之類。

我哋一直以嚟辛苦咁耐,就將呢日當係放鬆下。

我哋四人坐喺圓檯前乾杯,就開始又飲又食。

雖然沅彤同泉叔第一日見大家,但可能彼此都出自同一個鄉下,所以幾啱嘴型,泉叔當正佢係個女咁,係咁講啲有趣小故事,人生大道理佢聽。
至於宋文德就靜得多,佢食嘢應該好少講嘢。我發現佢食嘢係有個好變態嘅習慣,就係特別鐘意落玫瑰鹽,完全唔知咩口味嚟。

沅彤睇落係個沉靜清寡嘅女仔,但佢可以無聲無色咁飲完一罐又一罐啤酒,塊臉最多只會有少少白裡透紅,而唔會表露出醉意。

泉叔就唔洗多講,長期服用兔血嘅下場,就係把口食咩都似垃圾,但佢為咗熱鬧下個場面,令到成個氣氛無咁詭異,都無喺大家面前食生雞蛋。

如果唔係好好咁抖落嚟,或者我一世都唔會知佢哋係有呢一面。

飽餐一頓後,我哋四個都攰到伏喺張檯訓,畢竟大家都飲咗酒。

沅彤喺模糊之間用手機自拍一齊打邊爐嘅相,然後就即攰到訓低。

去到臨近十一、二點,大家先慢慢酒醒,之後落嚟我哋要面對嘅,就係艱難嘅命運。

要再次殺入去「重生會」。

唔同嘅係,我真係會帶埋八赤刀。
Live
Lm
今晚仲有無
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞