《女朋友全家變咗隻蛋》(5)

886 回覆
1114 Like 3 Dislike
墨B 再唔出嚟,我叫重生會捉你
墨b, 出文啦
仲有好多朱古力選擇既 check左先買唔好咁懶啦
有文未?
大家揀N95冷靜啲,唔好一味搶曬醫用

https://lih.kg/1846382

墨bbbbb
信唔信我用攞你命三千
文呀
樓豬變咗蛋?
變咗豬樓蛋
八點左右出
墨巴 仲有個半鐘 我會等你
墨B話今日要八點呀
Miss u 墨巴
邊個時區
「文德?」沅彤留意到佢有異樣。

宋文德閉緊眼晴,眼角緩緩流出一滴血淚。

「屌!文呢?....樓主」當佢再次開眼,隻眼又好似發炎咁款。
我哋將重生會導師上綁,押出去禮拜堂外面,諗住帶佢入去宿舍間房拷問,刻意俾佢睇上一個被拷問嘅求導者慘死嘅相貌,

「仲有後山好似未睇?之後個重生會嗰個父長一直守住呢到,唔俾人入去。」我無意想起。

「我都正想去嗰到睇睇。」宋文德說。

「唔...唔得呀!!!」點不知,重生會導師聽完後好大反應。

「唔咩得。」沅彤輕力摑佢一把。

「入面係神使聖地!!!凡俗之人不得......啊!!!」仲未講完,沅彤又向佢下腹毆打一拳。

「無睇錯人。」泉叔輕笑一聲,滿意咁點頭。

「佢咁講得,入面真係有啲嘢。」我望往後山方向。

「唔好!!真係唔好!!!」重生會導師情緒甚為激動。

「趁太陽未落山之前,最好去睇睇。」我建議。

宋文德點頭,認同我講法:「分兩隊,一隊人去拷問,另一隊入去睇睇後山有咩。」

如是者,我哋根據所長分開兩隊人。

有盤問技巧嘅宋文德,就同有拷問技巧嘅沅彤一隊,去逼問重生會導師。

而有獵兔技巧嘅泉叔,就同有八赤刀嘅我一隊,去後山睇下個所謂聖地係咩地方。

我哋兩隊都各拎一部無線電對講機,方便有咩事可以即時聯絡大家。

「依家四點半左右,我哋最遲六點返到嚟。」泉叔對一對錶。

之後,大家就各自出發。
通往後山嘅路,其實只係俾一條簡單嘅鐵鏈封住,只要跨腳一過就可以,只係當時有個牛高馬大嘅父長看守,我哋先唔敢靠近。

上山期間,陰雲漸漸密佈,天空落起毛毛雨。

呢個月份,個天最鐘意落嘅就係依種綿綿嘅細雨。

濃郁嘅森林土壤味,亦隨雨水漸漸散發於空氣之中。

「係大自然嘅氣味。」泉叔深深吸一口,眉目些少皺起。

「做咩泉叔?」我留意到佢表情。

「好似......混雜咗其他氣味。」泉叔說。

「前面?」

「嗯。」泉叔望住地面上濕潤嘅泥漿,說:「我呢啲老獵戶個鼻好靈,唔屬於自然界嘅嘢散發氣味,好易分辨得到。」

呢條上後山嘅路約莫要行十分鐘,因為地型一直係上斜,都需要啲腳力。

可能濕氣太重嘅關係,周邊嘅山草木林都開始產生迷濛嘅白霧,

「仆街。」泉叔突然停低,一臉凝重。

「咩事!?」我即刻舉刀,提防周圍。
「再咁行落去我會唔會風濕。」

「......」

呢啲係咪泉叔式幽默?

好快,我哋就行到山路嘅最盡頭,再行前就會入到一個不明嘅山洞入面。

「我哋都係得一個選擇。」望住眼前嘅山洞,我咁樣講。

泉叔首先喺山洞外面聞一聞,神色有少少嚴峻:「入面有......有靈魂嘅氣味。」

「即係復活蛋?」

泉叔默言不語,只係點頭表示。

佢拎起手電筒向洞內一照,係個好深入嘅山洞。

「但殘存嘅氣味好微......」泉叔仲係眉目深鎖,唔敢鬆懈:「應該係我之前飲嘅兔血,效力已經過咗。」

「正常飲一瓶兔血,效力幾時會過?」

「半日之內。但我呢啲長期服用者,只要距離近,喺唔飲用兔血嘅情況下都仲可以聞到少少氣味。」泉叔又為獵槍上膛:「阿政,準備好。」
「知道。」我提刀入洞。

越行越入,我哋逐漸發現呢到有生物活動嘅痕跡。

包括,地上有睇怕已經乾咗嘅黏液同蛋殼,而呢啲黏液都係以紅色為主。除此之外,鞋、背囊、行山拐杖、眼鏡等等。

「係兔子穴,唔洗問。」泉叔堅定咁講。

「你以前有冇遇過?」

「我年輕同老豆一齊獵兔嗰陣遇過......」泉叔連聲量都慢慢收細:「入面係個修羅場。」

山洞內行到最盡頭,就要跳落一個兩米高左右嘅位置先可以繼續向洞內前進。

「咁你哋嗰陣喺兔子穴入面見到啲咩?」我跳落去,續問。

「死屍,大部份都係行山嘅失蹤者。」泉叔跟住落嚟,說:「身上當然有受襲擊嘅傷痕,但佢哋大部份嘅屍體都係完整,咁表示佢哋純粹遭到惡意殺害。」

我個心寒咗一寒,咁係因為聽到泉叔咁講之餘,距離洞穴外大自然嘅聲音亦漸漸收細,耳邊聽到嘅大多係洞內空穴嘅回音,同深處不明嘅流水聲。

「咁你覺得,佢哋點解俾兔人殺?」
「兔子人只會吸食靈魂狀態下嘅人類,如果佢哋單純咁殘殺對方,咁可能代表......嗰啲人誤闖咗佢哋地盤,佢哋為咗保護食糧,而將人殺死。」

「咁即係......呢到有機會可以搵到Chloe!?」

「唔肯定,兔子穴唔係得一個。」

我都知......

兔子人唔係得一隻。

行到去應該係最入嘅位置,嚟到一個比較空曠嘅洞內,我哋照到有個水池。嚴格上嚟講,唔可以稱為水池,而係叫「血池」,因為成個池都係血紅色,而且發出陣陣嘅濃烈味道。

泉叔行近血池,伸水往池內一摸,持續凝視住個池好幾十秒......

「泉叔?」我叫住佢。

「嗄...!」泉叔突然向後一坐,好似掙脫咗啲咩咁:「好龐大嘅靈魂數量喺入面,我差少少把持唔住......」

「你啱啱想......」

泉叔吞一吞喉,向後退:「阿政,我應該入唔到嗰池下面,但你可以,血池下面應該收藏咗好多復活蛋......」

我慎重咁盯住血池,接下泉叔交俾我嘅事。

愎慢、細步、輕力咁行入血池,由淺層慢慢行到入深層。似水非水,似血非血嘅池中液體,逐漸由我腳腕、慢慢沾濕到大腿、再到腰間,越係行去池中央,就越係深入。

到最後要以游泳嘅姿態潛入池底,否則只會一直停留喺池面。

「細路,你驚出事嘅話,可以上返嚟。」泉叔提醒我。

一諗到Chloe可能就被兔子人收藏喺池底,我無辦法白白咁退後。

於是我深深吸一口氣,

就低頭往下潛。
之後阿政爬返上嚟就變咗隻兔仔
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞