[本地足球] 2019/20 港超聯、亞冠、亞協及香港隊世盃外討論區 (59)

1001 回覆
6 Like 1 Dislike
港超聯 愉園救星黎培基:希望球迷認得我
01月19日(日) 16:36

「中銀人壽香港超級聯賽」周日(19日)在斧山道運動場上演「護級大戰」,由愉園迎戰佳聯元朗。愉園雖然被佳聯元朗中場米基爾射入12碼先開紀錄,但「快活谷」憑藉後備奇兵黎培基射入罰球,追成平手完場,搶回關鍵1分。

於70分鐘登場並於83分鐘射入罰球的18歲中場黎培基表示:「自己今年第一年踢職業都未入過波,好開心第一個入球係罰球,仲要係咁重要嘅護級大戰!呢一球無論對自己定係球隊都好重要,希望可以憑我嘅表現令到球迷認得我!」他更透露上周的「預備組聯賽」有助自己重拾「射門鞋」:「本身自己都有參與罰球練習,但係平時唔係射呢個位,上星期三喺預備組聯賽有個罰球喺差唔多嘅位置,嗰日射遠柱入咗,攞番啲感覺,所以今場都想試吓,好開心可以入到!」

這記罰球,對最近獲選入「2020鼠年賀歲盃」港隊名單的「培基」來說,更是別有意義:「自己都有睇網上留言,有人話今次賀歲盃嘅香港隊連B隊都不如,但係我想證明自己係靠表現入選,而唔係靠關係!」能夠在職業生涯首季入選「大港腳」,「培基」感激球會、教練團給予機會:「因為如果冇得出場,代表隊未必有名,自己喺操練都有啲懶,希望可以改到。總結頭半季,除咗第一場對傑志有啲怯場之後,整體都滿意自己表現。」至於愉園主教練鮑家耀則寄語「培基」:「開心去踢賀歲盃,逗吓利是!」
球罰球靚到
佢今次又做乜
培基今日好好波,18歲就入港超首球好可惜今日冇入場睇到
繼續俾心機呀希望你河水盃都會有好表現
今場係「牛仔」趙少維喺借用期內最後一場比賽,感謝佢喺呢段時間為球隊作出之貢獻,祝福佢回歸和富大埔之後事事順利、大放光芒!

#hvaafootball #thankyou
天份佢D俾波同死球處理都唔錯
不嬲嗌屌你老母
立神絕對好睇過場波
佢今次又做乜
不斷嗌屌你老母
同banner呀伯開波精彩d
真係溝通到
Toby唔係話ok咩
其實個阿伯咩料,見佢初頭R av堅吹水,之後就嚟料
如果唔係近兩場對蓄失左12球榜尾就係721隊啦
可以學蘇超搞爭標組護級組
上星期新聞,可能得左呢

記者 黎永淦)

往年亞洲足協要求入籍球員要曾代表港隊,或過一年冷卻期才算具備「本地球員」資格,如今條例已有變,唐道碧及麥保美因而得益,不過會方至昨日尚未能確定亞洲足協是否已核准兩人身份。據悉會方在過了限期後才交齊文件,也可能令註冊增添變數。
希望有10號上到位
事實係ma
二千萬大軍飛馬同魚丸同分
高四百萬垃隊 1分
餘下關鍵護級大戰:

15/2 飛馬 vs 愉園
21/3 元朗 vs 飛馬
5/4 流浪 vs 飛馬
19/4 流浪 vs 元朗
23/5 愉園 vs 流浪

有天份,
Keep住唔排除有機會好似孫銘入到大港腳
至少要勤力 d, 佢自己都話有時懶
蘇超爭標組實際得兩隊
另外十隊有八隊都係護級
格拉斯哥超聯
密切留意,希望有直播

頂,大埔分明玩人彈鐘
支持光頭龍,
亞協倒戈精彩了
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞