[本地足球] 2019/20 港超聯、亞冠、亞協及香港隊世盃外討論區 (59)

1001 回覆
6 Like 1 Dislike
我賭賓菲加雙殺金仔
【亞冠外】大埔10人應戰大敗出局 3月轉戰亞協盃
January 22, 2020 體路

【體路專訊】和富大埔昨晚(21日)於馬來西亞出戰亞冠盃外圍賽,上半場被主隊吉打連入兩球,加上孫銘謙33分鐘被逐,結果以1:5不敵對手,首度亮相亞冠盃舞台就以一場完結,將要降至亞協盃分組賽作賽。

上屆聯賽冠軍大埔今次首度亮相亞冠盃賽事,但受傷兵問題困擾只能殘陣應戰。門將陸平中最終未能趕及傷癒,主帥戴貝碧以何銳擔任正選,兩名中堅杜度及雲美亞斯則「紮住」上陣與車潤秋及楊賜麟組成防線。外援勞高意外先任後備,由許嘉樂與孫銘謙、金玟基、陳文輝、陸志豪及中村祐人攻堅。

開賽僅3分鐘,吉打就由外籍前鋒Kipre Tchetche禁區外「窩利」射入先開紀錄。客軍之後有陳文輝及金玟基先後攻門無功而還,更在21分鐘再失一球。早前在本地賽事犯錯的何銳面對傳中球時甩手,被Kipre Tchetche在遠柱射入空門。落後兩球的大埔13分鐘後屋漏兼逢夜雨,陸志豪的角球被解圍後有吉打球員打反擊,回防的孫銘謙拉跌對手被直接驅逐離場,大埔34分鐘起打少一人。

換邊後僅2分鐘,吉打的中場Hadin Azman為球隊擴大優勢。戴貝碧之後以勞高入替許嘉樂,大埔攻勢隨即有所起色,杜度更曾在58分鐘入球,但被旁證指越位在先而作廢。被Hadin Azman於66分鐘再入一球的大埔,終在68分鐘由陳文輝「破蛋」,惟其後再失一球下終以1:5落敗。出局的大埔會轉戰亞協盃分組賽,與中華台北的大同及澳門的鄒北記,以及附加賽勝方爭取出線。
如過唔係勁中傷左+孫銘紅牌,大埔應該可以輸少1-2球既
亞協盃加油啦唉
第二球
呢條撚樣去到邊柒到邊
近年單計亞洲賽,馬拉發揮比以前穩定咗。不過今場吉打入局快,未夠20mins都入咗兩粒加埋主場氣勢對住進攻乏力嘅大埔easy job, 外援級數係亞洲賽真係分野
佢啲英文真係讀到令人會心微笑
top馬拉隊對返港超top隊應該仲係55波
呢隊大埔只係港超降班水準
睇到好撚辛苦

至今季有幸加盟港超冠軍和富大埔,更有機會出戰亞冠盃,甚至射入一球,他對此有感:「好慶幸自己今年有咁嘅機會,始終之前有兩年空窗期,今年嚟到大埔有得踢亞冠盃呢項最高級嘅亞洲球會賽,真係好感恩,令到自己諗番以前為傑志踢亞協盃嘅歲月。」

我賭當年贏果隊金仔唔係425喎,都完全唔同級數
自己諗下海外莊家會點開大埔vs台澳嘅賠率
飛去睇發大財正一on9仔
我自己英文唔好,唔想恥笑人地英文,但佢啲英文我真心睇到我煩躁,小學雞砌字數
其實邊個話畜力已經有牌?
初盤一定仲係大埔讓波
各位自己留意下
爆冷破蛋
佢打英文都係想唔識中文嘅人撐佢
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞