[本地足球] 2019/20 港超聯、亞冠、亞協及香港隊世盃外討論區 (59)

1001 回覆
6 Like 1 Dislike
外借大埔重拾信心 中村冀創奇迹報答球迷
01月20日(一) 15:12

日裔港將中村祐人季初由傑志外借至和富大埔,這亦是他相隔一年後重投這支地區球隊。如今中村更有機會代表大埔,歷史性首度出戰亞冠盃外圍賽,這對於重視情義的他來說,絕對是別具一番意義。

上季效力傑志的中村祐人,雖然為球隊贏得足總盃,但礙於風格與球隊踢法不符,中村去年的表現其實不算太亮眼。及至今季因轉換新帥而被借走,得以重投一支對他來說有很大意義的球隊——和富大埔。2016至17年球季,中村為球隊上陣26場並貢獻5入球,季尾更贏得菁英盃冠軍,雖然翌季屈居港超聯亞軍,然而中村效力大埔的兩年,已可謂是他的生涯高峰。

與兩季前相比,大埔的陣容如今已變得面目全非,實力亦無疑較之前遜色,但中村認為有一樣本質在大埔隊內依舊存在:「大埔就好似一個家咁,當我經歷低潮嘅時候畀機會我返嚟呢到。而今季我嘅表現好轉亦都多得大埔幫我重拾信心,所以我想報答番球會。」當中,他特別感激一些人在他陷入低谷時伸出援手:「好感激李太(贊助商和富社企其中一位負責人李麥潔娉女士)同球迷一直嘅支持,佢哋令我喺大埔感受到家嘅溫暖,我好想展示實力畀佢哋睇,為大埔而戰!」

大埔將於周二(21日)晚歷史性首度出戰亞冠盃外圍賽,作客馬超球隊吉打。中村坦言,在亞冠盃上陣是他其中一個夢想:「上季喺傑志因為受傷錯過咗亞冠盃外圍賽。今季終於有機會,我好期待呢場比賽。」雖然賽前「綠戰士」一直被看淡,但中村仍希望懷着信念,為大埔踢出好波:「雖然近況唔好,但我認為只要夠團結,我哋係有機會創造奇迹,聽日嘅比賽我會拚盡120%嘅力,為大埔全力爭勝!」

From: on.cc
正義中村
你這瓜保熟嗎
我諗呢班人發夢都冇諗過竟然有得踢亞冠外
降班班底打亞冠外

但都係要含淚撐

對於班後生既都係好經驗黎
大埔入acl都未輪到畜刀補踢afc cup啦
傑志已經冇人想理佢,係個admin 仲可以忍佢咁耐
河水盃

肥袁、均仔 -> 葉嘉宇、學a
宣家睇返當日郭daddy突然辭職
果然空穴來風未必無因
垃圾admin肯add我入去未
想食花生
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞