《11:61》在家中見到女鬼請不要斬她

945 回覆
409 Like 8 Dislike
到底個故係咩類型
好睇
繼續
Push

文呢
留名
btw點解會有甲由人架

隔宅係由甲

唔係甲由
村姑向我跑過來,看一看我手上的刀,對我說︰「滅魔刀?你係高家嘅人?」

看著面前應該是我女朋友的人,她明明穿著跟我女朋友一樣的白色連身裙,有著跟我女朋友一樣的臉孔聲線,但現在卻好像不認識我一樣,心裡有點難受。
但從剛才她出現時我看了一看手錶,發現手錶正常在運作時,我就知道這個人應該就是現實中的村姑。我未來女朋友。
現實中的村姑比起我的女朋友臉色更加紅潤,除了這個,其他都跟我的女朋友一樣。

我站了起來,向村姑介紹自己︰「你好,我叫吳廣城。」

村姑亦自我介紹︰「我叫辜萱。」

我笑了一笑︰「嗯,村姑你好。」

村姑有點生氣︰「喂啊,邊有人第一次見面就幫人改花名架,你咁無禮貌嘅!你未答我你係唔係高家嘅人。」

「我唔係啊,我覺得村姑個名好可愛我先咁叫咋。」

「你唔係無禮貌定你唔係高家嘅人啊?」

「兩樣都唔係。」

村姑望一望我手中的滅魔刀,好像有點懷疑。我再對他澄清︰「我真係唔係咩高家嘅人啊,哩把刀係我早排以為自己撞鬼,個朋友帶我去買架咋。」
「咁帶你去買嗰個人係咪高家嘅人吖?」

的確海豚哥是姓高的︰「係,佢係姓高嘅,不過咁多人姓高,唔通個個都關咩,高海寧又姓高,高志森又姓高,高進又姓高,唔通佢哋都關事咩。」

「佢姓高,又識得帶你去買滅魔刀,佢一定關事。你以後叫佢多多保護你啦,你而家情況好危險啊。」

「吓?隻人型曱甴識復活架?」曱甴的生命力果然強得可怕。

「佢就唔識,不過佢啲同伴見到,可能會搵你尋仇都唔定。」

聽到同伴一詞,馬上覺得有危險,握著刀左顧右盼,看看有沒有另外一隻人型曱甴。

村姑見我表現緊張,就對我說︰「而家未洗驚住,頭先我見到幾隻曱甴喺你殺咗佢之後就走返去坑渠。望就望嗰幾隻曱甴未成精啦,如果唔係就可能會返嚟搵你尋仇。」
直至有一天,我早上起床的時候發現我媽買回來準備要給我當早餐的麥當勞竟然被曱甴吃過!牠們就直接咬穿了麥當勞的外賣紙袋進去大快朵頤!
打開紙袋後,竟然有三隻曱甴在裡面!
對於一個小朋友來說,麥當勞是多麼令人期待的食物。但最後我要丟掉麥當勞的早餐,吃著一個全麥麵包。

那時候我怨恨地看著那掉在垃圾桶的麥當勞紙袋,心情相當之差,對曱甴,由恐懼變成了憎恨。
我在想,明明這裡是我的家,明明這裡是我的地方,憑什麼你們這麼放肆?住在我的家,還是吃我的麥當勞!

在那時候開始,我已經慢慢地不怕曱甴。
每天晚上出去的時候,只要一見到牠們,我絕對會動手殺死牠。
由一開始我要遠距離用大量殺蟲水將牠噴死,到後來用拖鞋將牠拍死,最後只要一見到,我徒手也會將牠們殺死。
誰叫牠們在我家搗亂?誰叫牠們要吃我的麥當勞!
我日復日地殺牠們,一隻一隻地將牠們打死。
最後曱甴好像被我的殺意震懾到,慢慢會現身的曱甴越來越少,後來甚至久久才見到一隻。

終於憑著我一隻一隻地殺後,我們的家才回復了正常的生活。
所以,殺曱甴亦變成了我的本能。因為只要你不殺,曱甴就會越來越放肆。

我將我為什麼會殺曱甴的故事告訴了村姑。

「嗯…你咁諗都啱嘅,你嘅地方又點可以俾其他野喺到搞亂呢,但係你今次殺錯曱甴喇,你都係搵你個朋友幫你啦。」村姑說。

「不如你幫咗我先啦,我隻手傷成咁,陪我去醫院睇睇先好喎。」我舉起我那雙滿滿𠝹痕的手,相信最喜歡𠝹手的MK少女也不會及我多𠝹痕。我一天就勝過你們幾年的戰績了。

「嘩,你唔講我都唔知你咁傷?不過唔去得醫院架!」村姑驚訝。
大姐,你大概是盲了吧,這樣的傷口竟然沒有發覺。
「點解唔去得啊?」我問。

「去到你點講啊?一係你話自己被女飛傷心過度所以𠝹手喇。」她說。

「喂!咁唔得!萬一咁啱醫院有記者咁點算啊?我以後都唔洗出黎見人啦!」我說。

「咁咪係囉,所以點去醫院吖。你去到同人講你點整傷喇?」她問。

「嗯…咁又係…我同人講我見到個大叔獸,咁啱喺我面前進化成曱甴獸,然後攻擊我,咁都應該無人會信啦呵?」我說。

村姑點點頭表示認同。

「唉,早知頭先你打緊嘅時候我拿部電話出嚟影相啦!而家真係講都無人信啊。」我失望。

「就算俾你影到相,啲人都只會當係CG咋,何況政府唔會俾你哩啲相出街架!你咪影添啊,只會麻煩到自己。政府會捉你去做洗腦,洗咗你見到魔物嘅記憶添。」村姑說。

「政府一早知道有曱甴獸?」我問。

「點只曱甴獸啊,仲有好多野架。你想慢慢聽定去醫你隻手先吖?」村姑問。

「醫咗先!」我肯定地回答。

村姑call了uber,我在等待車到的時間終於做到今天下樓的目的,買煙。
唉,只不過是想食支煙,結果竟然是要打人型曱甴。果然吸煙有害健康。
村姑唔係係台灣咩
咩發展黎...
WTF

變左科幻有D唔想追了
又會咁熟同你搭嗲,仲以為真人會好cool
WTF

變左科幻有D唔想追了

希望你繼續睇落去會覺得好睇啦
叫咗唔好出街都要出 都唔知而家對手仲要唔要得
嚴重潔癖撚表示如果咁撚樣比隻蟑螂完 直頭想成塊手皮片佢落黎
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞