《女朋友全家變咗隻蛋》(3)

882 回覆
1817 Like 8 Dislike
宋文德:

譚國源:
live
墨巴
多謝墨巴提供優質故
墨巴我瞓先啦 聽朝再追
lm
大佬今晚仲有冇??
「求導者....可唔可以......」譚國源已經失去食大麻嘅渾噩表情,相反係一面嘅虔誠:「俾教徒一啲指引我,我都想要獲得求導嘅資格......我都想要再次獲得重生!」

「但你必須誠實回答我問題。」宋文德說。

「明白......」譚國源仍然誠懇。

佢表明自己身份係教徒,咁意味住「教徒」係比「求導者」低嘅身份,但可以確定嘅係,兩者都屬於重生會嘅架構之中。

「你記得,自己成為教徒一員之前嘅身份?」宋文德開始問。

「記得。一個迷途嘅世人,等待死亡來臨嘅人。」對方真誠回答。

呢條問題確定咗,教徒就係重生會嘅第一層身份。

「你記得,你入教時嘅情況?」

「記得...我處於...處...於......人生嘅絕望處。」譚國源跪喺地上,說:「所以我一直為教會做事,只希望可以喺求導路上,得到一席嘅資格......」

呢個表示,教徒會為咗成為「求導者」,而為教會做事......

可能包括,

做任何事。
加速
Lm
Lm
墨巴:

連登仔:
喂衰鬼喂多啲文草俾我地啦
宋文德好似迫不及待,想要知道呢個邪教嘅一切:「將你進入「重生會」之後嘅種種事情同感受全盤話我知,以表示你嘅虔誠。」

譚國源毫不猶豫,將一切講俾宋文德同我哋聽。

佢嘅故事,大概係咁。

一年前嘅某個黃昏時份,因為知道身體有腫瘤而佢從醫院絕望咁走出嚟嘅譚國源,遇上咗自稱「重生會」嘅人。

喺對方關心下,獨居嘅譚國源感到一絲慰藉,而參加之後嘅座談會。喺座談會中,譚國源識到一班同樣正經歷人生低處嘅同路人,佢開始感到並不孤單。

再喺之後「重生會」舉辦嘅幾次活動中,佢幫手招攬新會員、成為開解別人嘅一份子,譚國源逐漸喺重生會搵到自己嘅意義,而正式成為信徒。

而宜一切,都係之後漸漸走向極端。

為咗尋求重生、尋求快樂、尋求通往永生樂土嘅「樂園」,佢哋必須要成為求導者。

而成為求導者,就需要為重生會付出某樣重要事物。

只要完成,就可以進行「重生儀式」,成為求導者一員。
p牌正皮唔到 唯有幫push
宋文德
簡單嚟講,「重生會」就係一個誘騙他人邪教。

先喺醫院宜類地方,搵神情絕望,人生處於谷底嘅目標。

一百個人入面,可能會搵到十個。

再招攬佢成為一員,開解佢令佢得到溫暖感。

十個人入面,可能有六個得到開解後離開。

然後,歡迎佢加入「重生會」大家庭,俾佢成為信徒,同時灌輸佢「要獲得重生」等等嘅極端思維。

四個人入面,可能得兩個會相信。

最後,要佢為重生會付出一樣重要嘅事物。

兩個人入面,得一個會真係願意毫無保留地付出。

呢一個人,

就會成為「求導者」
Lm
Live
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞