《女朋友全家變咗隻蛋》(3)

882 回覆
1817 Like 8 Dislike
宋文德係咪會嗌餐
「哇,走呀走呀!我要開鋪,死去第二到訓!」半個鐘後,有個阿叔拎住枝掃把過嚟攻擊我哋,當正我哋係流浪漢。

「我哋要食嘢......」我哋傷痕累累咁講。

阿叔開鋪後,我同宋文德每人叫咗六、七碗公仔麵。成日無食過嘢,加上消耗咗大量體力,令我哋好似食幾多都唔會飽咁。

「你哋搞咩嚟?成晚出街跑山啊?成身泥水跡嘅。」士多阿叔煮緊第八碗麵時,好奇咁問。

「可以咁講......」宋文德連味精湯都飲埋。

「但你哋感唔感覺到地震?我琴日訓訓下好似feel到地震咁。」阿叔講起又講。

地震。

即係嗰時內村發出嘅地震,其他人都感受到。
又live左
Lm
有文!!!!!!
Lm
留名
等你好耐
「你覺得......嗰陣點解會地震?」宋文德私底下問我。

「我覺得點都關我哋掉咗個信徒入井事......」我說。

「然後,唔知數量有幾多嘅兔人,仲同時間聚集喺山上搵我哋。」宋文德放低隻碗,說:「我諗,個水井未來會係一個關鍵。」

食到咁上下,我望下手機,發現泉叔打咗俾我幾次,於是我就即刻打返俾佢,但係電話唔通。

我諗佢又係訓緊覺?

「之後你有咩打算?」宋文德用紙巾抹好嘴,問。

「我想帶你去見一個人,佢叫泉叔,係個獵兔人。」佢兩個都對兔子人有研究,唔企埋同一陣線會好浪費。

「原本我今次嘅任務都差唔多結束,因為我主要都係想將對付兔子人嘅八方鏡交俾你。」宋文德將塊鏡俾返我,繼續講:「但係,「重生會」,宜個邪教令我好在意。」

「係?」

「而且,我隻眼已經見過第二個世界。」宋文德撳住眼鏡,眼神沉沉:「知道真相嘅人,係唔可能逃避真相。」
Live
磨牙
宋文德
宋文德要同同泉叔呀呀呀呀呀 之後宋文德就會覺得泉叔有景棍
嗰句好型
要見見*
摩牙摩牙
「你想......」

宋文德將一直收喺袋嘅求導者嘅吊咀,掛喺頸上。

我諗...

我大概明白佢之後想點做。

「就去見見你嗰位泉叔吧。」宋文德企喺身,到宜家行路仲係一拐一拐:「我覺得「兔子人」同「重生會」有住不可分割嘅關係。」

「我都咁覺得,雖然宜家未睇到住,但你唔洗再坐下?你宜家連行路都成問題......」

「仲坐?春天都就快過一半。」宋文德微笑,走出士多。

我心悅誠服點頭,不得不認同佢嘅行動力。

出去之後,我哋叫咗嫁就近嘅的士,出發去譚國源屋企,亦即係泉叔所在。喺車入面,我順便講埋譚國源嘅事俾宋文德知,令佢跟到一下進度。

「後面個阿叔做咩追住我哋?」司機望下倒後鏡,問。

係士多阿叔,我哋好似未俾錢佢。

「唔洗理,條友痴線。」我對司機講。
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞