《女朋友全家變咗隻蛋》(3)

882 回覆
1817 Like 8 Dislike
遲咗少少唔好意思

1正評=1贊助,

只需要撳下正評,就會令小弟多一分喜悅,寫出更多文章感謝各位支持

鐘意可以推薦下俾朋友睇

Post(1):https://lihkg.com/thread/1814988/page/1
Post(2):https://lihkg.com/thread/1823437/page/1
—————————————————————————————
上回提要:

宋文德與阿政即將逃出鎖羅盆之際,遇上無數的兔人伏擊,

到底事出何因?

——————————————————————————————
亦可以讚好/follows下小弟

my ig:maksyut20030164

my fb:https://www.facebook.com/%E5%A2%A8%E8%AA%AA-1417494148490607/

紙言:https://www.shikoto.com/authors/2208.html
從佢哼歌嘅腔調細聽,佢疑似係一隻兔女。

哼到一半,佢又突然低頭哀泣,神態十分詭異。

等佢慢慢遠離附近,我同宋文德先繼續心顫嘅逃亡之旅。就喺我哋跑唔夠十秒,去到要落一條石梯嗰陣,領頭帶路嘅宋文德突然仆親!成個人跌落翻滾到石梯下面......

「宋...!」

同時間,我發現地上有條繩,更糟糕嘅係隔離居然放住幾個汽水罐,宋文德咁樣仆一仆,間接令到嗰幾個汽水罐都滾落石梯下面。

「噹...噹...噹...噹噹...噹噹噹...噹噹噹噹噹!!」汽水罐每跌一級,就響一下。

我最唔想嘅事情,發生咗。

我回頭一望原本應該遠離我哋嘅紅目視線,已經回首瞪住我嘅位置。

我腦內一片空白,只有一個字......

「逃」

兔女發出鳥叫嘅怪聲後,即以凌厲嘅叫聲跑向我哋!

我跨級跑落樓梯,有幾下腳顫到差啲仆埋一份。

「宋文德!你點啊?佢追緊過嚟啊!!」我跑到落去見佢仲未起身,而係半跪緊喺地下,額頭仲滲住一行血。

夜裡喺山林周圍爬嘅曱甴,喺宋文德隻皮鞋上不斷攀爬。

「我...我隻腳,好似拗柴...嗄。」我睇得出佢試企咗幾次,但隻腳腕就係發唔到力,企都企唔穩。

「我扶你!」我扶住佢半身前進,但呢種速度肯定唔洗一陣就俾兔女追到。

「無用。」佢推開咗我,然後自己拐住去顆樹到,望向啱啱條石梯:「仲識整陷阱......」

「......」我望住佢。

佢拎出一枝煙含住,試圖喺風中之中,用火柴出火。

「拎住。」我俾塊八方鏡佢。

「...」佢望住我,等緊我講下一句。

「我會背住你落山,但以佢嘅速度,佢點都會追到過嚟!嗰陣......你應該識做。」八方鏡已經,交到佢手上。

「好...」佢騎上我背脊。

果然,我跑唔夠一陣,兔女嘅聲音已經好似厲鬼咁喺背後傳出,就喺大概四米距離嗰陣,宋文德向後舉起八方鏡,兔女一望即刻不斷尖叫!追勢亦都緩和落嚟。

最後,我哋兩個終於跑出成座山,去到新娘譚路。

「向右行...有民居。」宋文德指示我。

我費盡最後一份力向民居嘅地方跑去,直至見到有塊牌寫住「金門」兩字,我先攰到腳軟,連同宋文德一齊喺大馬路訓低。

「嗄...嗄......嗄...」雨水從未停過。

宋文德舉手,望望手錶:「六點...已經六點。」

個天,開始破曉。

喘住一大輪氣之後,我先扶宋文德起身,然後兩個人一齊走去鄰近嘅士多鋪。鋪頭就落哂閘未開,但見到人為嘅建築,就已經足夠,就已經好有安全感。
LM
Live 左
lm
終於有
果然是墨巴
嚇死,以為宋文德會死
一入黎就見到墨巴上水
留左名先睇
新讀者報到
LM
已正評
留名
lm
Live咗正啊
好好睇
加速
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞