《女朋友全家變咗隻蛋》(3)

882 回覆
1817 Like 8 Dislike
Lm
好睇到呢
一口氣由1追到3
就嚟8點啦
不推文坐等墨b
等墨b
「噫!好對唔住...我會...我會......盡快搵一個家人返嚟......奉獻俾我嘅主......」我諗譚國源唔明白宋文德罵佢垃圾嘅原因。

「垃圾中嘅垃圾!」譚國源再踩一腳。

「對唔住!」

「如果主,要你奉獻自己性命?」宋文德探討緊佢嘅底線?

「我...我......」唔洗望,都可以感受到譚國源緊張到喉嚨打結:「我可...可......可......以!!!!!」

宜一句,譚國源喊極之轟烈。

突然,

佢抬起頭,用頭部不斷對地板猛撞!

「呯!」

力道...

唔係講笑。

「呯!!」

譚國源就好似一隻失心瘋嘅癲狗咁,不斷用頭撞地,就連宋文德都無諗過佢會有咁嘅行動去回應,一時之間變得愣然。

「呀!!!!」最後嘅一撞,佢額頭、鼻孔、嘴巴都流出血液且發紫。

「呯!!!」
「......」宋文德靜靜咁俯視一動不動嘅佢。

譚國源失去意識,攤倒喺地。

「我哋係咪唔洗再扮死屍。」泉叔對於啱啱發生嘅事,完全唔覺得驚奇咁。

「佢暈咗!?」我上前,睇一睇佢有冇鼻息:「係暈咗......」

而宋文德隻眼好似仲諗緊啲咩,成個人未回神。

「宋文德?」我拍拍佢隻腳,以為佢俾呢一幕嚇親。

宋文德嘅眼中,更似係望緊將來。

的確,重生會嘅影響力大到可以任意叫一個信徒去死。

實在太可怕,一地都係來自譚國源身上嘅血跡。

「又要拖地,屌你老尾。」泉叔彷彿司空見慣,入廁所拎地掃。

泉叔拖地期間,宋文德就除返件求導袍落嚟,同埋收好吊咀,就好似回復返自己正常嘅身份一樣。

「你無事?」我再問一次。

因為,佢好似若有所思咁。

良久,宋文德先開聲:「呢個邪教......必須要被摧毀。」

「就同兔子人一樣。」我點頭。

「佢太可悲。」宋文德眼角移去昏迷嘅譚國源,說:「世上仲有唔知幾多,好似佢咁嘅人,喺人生絕處被利用嘅人......」

忽然間,我從宋文德身上感受到前所未有嘅使命感。

「呢啲,係民俗學家嘅工作?」我緩和一下氣氛,咁樣問佢。

「唔係,但研究民俗,自然會了解到好多不為人知嘅故事,當中包括唔少都市傳說,我自己都接觸過唔少。要識得判斷真偽,係民俗學家嘅第一步,而要判斷,你就只可以去試......」

「聽落真係一個,刺激嘅職業。」我就連佢宜家到底係講笑定講真都唔知。

判斷真偽依一回事,或者都需要勇氣。

之後嘅時間,宋文德再喺譚國源屋企搜證。身為民俗學家嘅佢,留意細微線索同分析,應該比我同泉叔都在行。

「你哋有冇睇過佢手機?」宋文德問。

「有,因為同一般廢老一樣,佢手機係無較密碼,不過唔見有咩特別線索。」

「咁又係,咁隱密嘅組織,一定會以書信方式傳達比較私隱嘅訊息。」宋文德推斷。
「又要拖地,屌你老尾。」

押韻嘅屌
墨巴用不推文出故
好睇
負皮王
好睇好睇
yes
必需要被毀滅
Lm
咁咪証明冇人想睇囉
on9
到時唔係冇人上連登
係大家都上唔到連登呀
「重生會有冇咩資訊係公開?」佢又問。

「有個咩都無嘅網頁。」我答。

「咩都無?」

「一打開個網只係得背景圖,同幾隻字。」

宋文德一聽,即刻用手機搜尋,入到去嗰個設計粗糙嘅網頁。

「真係整幾隨便,但越係求其就越令人懷疑......」宋文德轉用譚國源部手機,上重生會網頁:「都一樣。」

「唔通會唔一樣?」

「如果佢開過個網站嘅話,可能會留低上一次紀錄,話唔定重生會網頁係特定嘅會員先入到。」

「我突然間諗起啲嘢。」

「係?」

「我女朋友老豆又係有癌症嗰啲人,我都係最近先知。我諗緊......佢到底係咪同譚國源一樣,都俾邪教利用,既然重生會......會喺醫院門口搵目標成為信徒,咁佢哋一家都可能遇過。」

「所以「我突然間諗起啲嘢。」

「係?」

「我女朋友老豆又係有癌症嗰啲人,我都係最近先知。我諗緊......佢到底係咪同譚國源一樣,都俾邪教利用,既然重生會......會喺醫院門口搵目標成為信徒,咁佢哋一家都可能遇過。」

「所以...」

「而佢爸爸,都算係個幾鐘意上網嘅人,話唔定佢屋企部電腦有留痕跡。」
k
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞