《女朋友全家變咗隻蛋》(3)

882 回覆
1817 Like 8 Dislike
「咁點樣殺佢哋?」我問出最了當嘅問題。

泉叔笑咗笑:「好遺憾,暫時無方法殺得死佢哋。」

「......」

「好似我間屋嗰隻咁,困住佢一世,已經算係最接近嘅方法......殺死佢嘅自由。」泉叔過嚟拍下我膊頭,說:「唔好諗殺唔殺到,你宜家嘅目標係搵出兔子人嘅巢穴,救返你女朋友。」

「Chloe佢到底仲......」

泉叔打斷我說話:「佢哋會儲食糧。如果唔係,點會四年出嚟獵食一次?你宜家最好希望佢哋唔會當你女朋友同佢屋企人係零食咁,隨手放入口過下口癮就得。」

泉叔略略教完我一啲基本嘢之後,我自己都喺間屋拎把刀練習。因為我都係個短期嘅獵人,佢只係教我最易嘅嘢,過份複雜例如佢之前夾傷過我嘅捕獸器陷阱,佢就無教。
係live啊啊啊啊
Live
咪撚幫條撚樣賣廣告啦
叔一燒

泉叔原來都係手足
用TG同Pepper Spray啦
其實熱門好似咩台都一定會有
除非你連講故台都拎嚟做文宣啦
不過會比人屌柒你
但總體感覺上,泉叔教我嘅嘢好似仲係有所保留。

兩日後。

我哋一齊出發去「重生會」家庭日嘅集合地點。

至於譚國源,宋文德就用求導者mode,叫佢喺屋企每分每刻都持續跪拜,但臨踏出屋企之前,泉叔都係覺得唔安全,於是又將譚國源五花大綁。

地點上所講嘅龍尾村公所,其實我都唔太知邊到嚟,但有老司機阿泉叔負責開車,又有唔知點解會勁了解嗰到歷史嘅宋文德做旁白,我都叫對嗰個地方有少少初步印象。

簡單啲嚟講,即係比華利山別墅嘅右上方。

今日天陰陰,天氣有曇天之勢。

我哋比原定時間早到一個鐘,以免錯過「重生會」信徒集合時間。

截至到八點正之前,龍尾村公所前面已經聚集咗大約三、四十人,一大部份係老友記,即係老人家。

另一大部份嘅,係帶埋仔女嚟嘅家庭。

後生嘅真係近乎冇。

等陣...

有,

有一個,佢啱啱趕到,係個年輕嘅女仔,約莫二十四、二十五歲左右。
開始有新女
Live
live 左
一次過追幾篇,好滿足
加油墨巴
女呀終於有Chloe以外嘅女角
Lm支持
暫時成個氣氛仲係好正常,好似啲社區中心舉辦嘅親子同樂活動日咁,但呢一切一切,喺上車之後逐漸變得詭異......

「佢哋......啲信徒,好似特別鐘意著白衫咁。」宋文德留意到。

「佢哋嗰個睇落精神飽滿,唔似我哋嗰晚喺山上見到嘅求導者。」我說。

「一切未走向極端之前,都係風平浪靜。」

「......」

我望一望泉叔,見佢仲坐喺自己嫁小貨van上面飲啤酒。

過咗陣,疑似比較資深嘅信徒出現,係個短髮嘅中年女士,佢一出現就發言:「各位好!多謝各位嚟到今日「重生會」嘅家庭日啊,你哋咁早起身好叻呀!俾啲掌聲自己先!好無?」

一陣陣嘅掌聲。

「好啦,嫁旅遊巴一陣就會嚟到,宜家有個小任務!」中年女士朝氣十足,完全唔似邪教中人:「就係交哂你哋嘅手機出嚟先,我哋都會想有個可以脫離下科技,感受人同人,仲有大自然嘅機會之旅,再一切了解何謂生命,好無!?」

「好──!」一啲老友記和應。
今日仲有幾多篇
冇就瞓覺先
「開始嚟料......」我無辦法唔拎出手機。

因為喺上車之前,又有個係隸屬重生會嘅男人,會檢查我哋全身一次。

「你兩個去玩得開心啲。」泉叔終於落車,行過嚟拍一拍我哋衣領。

「泉叔你留喺到!?」

「我成身又刀又槍咁,而且點都要留個人喺外面。」泉叔低聲講咗句:「放心,我會跟住你哋嫁旅遊巴尾。」

有佢宜句,我就放心。

「可以開始上車,大家可以叫課長。」短髮女課長介紹自己。

到上車一刻,就好似將自己送入虎口咁。

旅遊巴好奇怪,係用一塊黑布掩蓋哂全部玻璃窗,除咗司機位,無論處於車外定車內,都無辦法望到另一面嘅情況......
我諗2-3篇左右
我愛墨B!我愛墨B!
Live!
上到車,係同一般旅遊巴差唔多格局。

我同宋文德揀咗最後最角落嘅位置坐低,而嗰個比較年輕嘅女仔,都揀咗最後排嘅角落坐。

佢同我哋都有一個共通點,就係都帶住一副隱憂嘅表情。

而其他人,都係相較歡樂。

因為根據譚國源所言,通常會開始參加重生會活動嘅,都係已經俾呢個教會開解咗嘅谷底人士,喺谷底反彈......永遠可以彈到最高。

但跌落去嗰下,

粉身碎骨亦係必然。

旅遊巴開車,駛往一個未知之地。
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞