有冇單身90後毒撚開始對生活麻木

858 回覆
2084 Like 35 Dislike
唯一目標係搵夠錢退休移民日日訓到自然醒
算唔算頹
i know that feel
但又無巴打咁有勇氣裸辭。
我覺得主要原因係返工返到愈黎愈無私人時間, 變相返工變得佔你人生時間愈黎愈多, 接近係你一星期最主要既活動。

當你唔想做時,你又驚唔返工會冇左最主要活動/寄託, 你就會唔敢行出呢一步去辭職。變左一個loop。

利申:loop 緊
因為要生活所以冇得裸辭,我同人地講果陣個個都話好有勇氣,不過其實我只不過想逃避下社會姐,冇大家講到咁犀利

我依家都開始諗起人大咗真係多咗好多顧慮,返工又要為生活,有另一半嘅話又會為未來着想,可能有啲仲要為屋企減輕負擔,明白到大人要負起更多嘅責任,但呢啲負擔真係造就唔少嘅無形壓力,亦明白點解啲大人咁易發脾氣對人亦都有少少要求

返工之後脾氣差咗,健康都差咗,頂唔順所以先裸辭俾自己抖下,想做番個細路仔
想學游水+1
諗住學好多年 過左3年都未學
可唔可以講下點改變到
做左D咩
冇做d咩,個陣個心好想轉工就轉左工,之後比同事溝,好快出左pool
日日打機返工放工不斷loop

G又唔想call 旅行又唔想去 放假都冇乜地方想去 賺埋啲錢都冇地方洗
好彩仲有想玩嘅驚 唔係嘅話一早跳樓死撚咗
80頭 麻木曬啦

已經忘記咗所有節日
因為咁就唔使記得自己得一個人
咁似我
但我打機都唔夠時間
90年
讀完書做左幾年野 越返工越覺得好虛無
其實我都唔夠時間 平日最多都係玩到3~4個鐘左右
諗下點突破啦
返邊行啊ching
+1
有 所以去左讀番書
一樣 係ikea買包肉丸有時叮幾粒食就一餐
畢業幾年而家朋友都消失曬,玩過交友app但全部都唔係路,有諗過自己一個打下機睇動漫完左一世就好
無慾無求 邊有動力突破
有同感,日日返工等放工,機又無心機打,放假個陣又係得兩三個fd 去篤下波咁,日日係咁loop,唔知生存黎做乜
me個個weekend除左做運動就冇野做 朋友個個都有男朋友 好日都唔約一次
呢份番左幾耐幾辭? 做consultant?
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞