有冇單身90後毒撚開始對生活麻木

858 回覆
2084 Like 35 Dislike
工程,我因為份工太過忙,所以決定裸辭休息下
屌 我做左一年幾已經覺得唔係人做
好想拎返失去左既OT時間
乜咁啱啊,你都係做工程?
但係讀工程科冇理由唔做工程,同埋無其他技能,好難轉行
做struct.
越做越覺得應該將時間放落私人野到
而家日日都覺得做任何嘢都比返工更有意義
steam 啲game 我仲煩緊玩邊隻,因為我係果種一開始玩果一隻game 就堅持短時間內爆機,感覺連貫啲,等自己記得清楚個劇情

所以我試過好多次通宵清隻game,成日同自己講玩埋第二個session 先,結果玩到直落爆機
我仲未好似你睇得咁開,我好想將手頭上啲嘢清好佢,但啲嘢永遠都做唔晒,如果成日都ot, 好辛苦 所以裸辭俾自己休息下
成班rubbish
身邊老友女朋友都換咗幾個,但係自己拖都未拍過
以前就成日幾個老友一齊去旅行,而家就成日眼紅人地同女朋友一齊去,但係又唔敢自己一個去。
98 做左近兩年野
20歲讀完一科專專地既Hd出黎做野 人工算係咁 計埋B仔有20k
但係愈做愈唔對路 做既野自己完全唔鍾意 工時長 困身 放假都會有人搵 一日計埋搭車冇左一半時間 完全冇時間留比自己
一放假就訓足全日 頹到啲AL拎哂黎係屋企抖都冇諗過去旅行
觀察左身邊同事/大佬之後同自己講呢啲絕對唔係我未來20-40年想過既日子/做既野
黎緊辭職會搵下有咩係自己真係想做既野 自己算係D冇乜物慾又冇家庭負擔既人黎 寧願搵少啲但係自己開心啲 或者留多啲時間比自己
返左兩年工既感想係香港返工真係好畸形 個個都唔想做但係個個都仲做緊到底生活同社會既壓力係咪真係咁大 可能我到30幾歲戈陣搵唔到錢會後悔依家決定辭職轉行既決定
乜都唔想做
比人話冇大志
社交圈子細 唔想晒力氣識新既人
畢左業好似乜柒都冇做過咁
最大成就就係每日起到身
30歲都係咁
星期一又返工
好似好多野做 又唔想做咁
依家叫做賭下波過下日子咁
屌, me too
篇文完全講中我心聲
升中4了
介唔介意分享下轉左邊行?
小弟身受其害
同問
二分一機會做女人
女人三歲到八十歲都恨做男人
ching小心啲
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞