有冇單身90後毒撚開始對生活麻木

858 回覆
2084 Like 35 Dislike
同你差唔多
每日返屋企 同中同 online 吹水打機
等新game出 日復日
買埋vive pro玩
但都好麻目
有個女朋友陪下自己,同自己傾下計,有時就算比佢發下脾氣,都會覺得起碼有人理。
同埋有另一半,我成日都覺得起碼返工會有衝勁,有目標。

一支公,其實生活最多陪下屋企人,冇嘢做咪又係On99 唔知想點,打波,打機,打飛機,食飯,痾屎,訓覺,叫雞(如果你好呢尾嘢)。

利申:A0
有冇朋友陪打丫?
95 a0
基本上同樓豬一鳩樣
不過我人工低D 冇咩學歷 工司全男班 返工已經好攰冇心機再跑步做占
有四個真.朋友咁大把 但都係冇人同我打機 我自己就都算多興趣 不過就永遠冇人一齊玩 可能我個樣hi啦
一至五返工,星期六日都少出街

興趣不多,朋友不多

好在讀緊個part time degree, 叫有d野做下
養隻貓養隻狗前題係要你鐘意先
養完就有動力返工
養狗放假帶佢出去玩
我以前都有類似既問題,就係定左d目標,但過左一排就會覺得好似做黎冇咩意思又或者唔記得左點解要做,之後就不了了之。一啲短期既目標就達成左之後冇後續,覺得做完生活冇改善所以放棄左。

之後搵到呢個方法
https://www.google.com/amp/s/praxis.fortelabs.co/the-p-a-r-a-method-a-universal-system-for-organizing-digital-information-75a9da8bfb37/amp/

佢講到一個例子就係減肥,好多人想減肥會定個目標例如減二十磅。咁就算俾你減到,好多人都會反彈變番肥。個原因就係其實減肥(又或者確切啲講體重)係一個area 你要去維持既,係需要終身都去努力,冇一個finish line係度,你衝過左就成事。反之減二十磅就係一個project 係有finish line既,你衝過左就完。

篇文仲有好多part,講點實行(要靠少少軟件),自己試左一排效果都唔錯。巴打如果有需要可以試下
唔係毒撚入黎做咩
有時都唔知搵埋啲錢嚟做乜
自己又唔會點用
樓又買唔起
拎啲錢去做廢青可能仲開心
有無後悔?
以前咪又係一支公玩fallot3
隻game入面係要帶住個bb周圍去
不斷工作工作工作
好空虛
我仲慘,返份廢工,同屋企住
餓又餓唔死,夠食夠洗夠養車,不過買樓就唔洗諗
簡單講就仲係舒適圈
朋友得四五個同性,生日就係得佢地記得,大時大節永遠痴屋企人
工作圈子識唔到女仔,返工等收工,收工就返屋企,得閒剩係做下運動
唔打機唔食煙唔飲酒,無咩嗜好,每日係屋企得閒就係玩電話玩到訓,Loop
去進修又試過,但根本唔係讀書料,充實唔到之餘個人仲悶咗,人生好似無咩意義
睇來都係平平庸庸,碌碌無為就一世
聽日有冇水?
發覺巴打你都好多限制性信念 限制住自己
(係咁架啦)
(又唔知人哋有冇仔)
(又唔知人哋有冇好感)
(唉自己又唔係生得陳冠希咁靚仔)
受到哩啲種種限制 不如認真去改變自己先啦
我都係同你一樣 冇女冇盛 日日朝9晚6返工放工
但最緊要係閒餘時間去增值自己 唔好畀自己原地踏步去怨
咁樣樣係一世都係咁
睇嚟係quarter life crisis...
一樣
係,就係咁 返工老鍊咁遠 工時長
7點起身,6點收工即走返到屋企都8點
啱啱18歲已經同你一樣,日日啲生活都係重覆又重覆,好彩身邊仲有一兩個fd陪我傾偈食飯,如果唔係都唔知日子點捱
唔反對叫雞。

女仔想要仔,真心落老蘭/諾士佛臺,姣仔,去酒店,大把fuck boy準備同你搞,同你拍散拖。

好多好男仔,點主動都會係落得食檸檬嘅下場。
好多毒撚呢世連真正肯比自己拖隻手嘅女仔都冇遇過。
好多上左岸嘅人話,你去識多D人啦,去玩多D啦,擴闊自己社交圈子啦。但係呢個唔包你搵到另一半,只係增加你嘅機會率。
係等待另一半出現嘅日子裡面,我地都係人,都係有情感,有慾望。
唔通真係走去犯法,搞人咩⋯⋯
又唔識溝女,自己又唔係靚仔,陣間掂到人都比人大叫非禮(A shout out to metoo)。
既然用錢可以暫時解決自己嘅需要,孤獨感,又afford 得到點解唔可以叫雞,唔可以搵PTGF?

利申:絕對反對有另一半(不論未婚/已婚)去叫雞
因為第一出於尊重問題,第二出於衛生問題
大家唔洗咁煩咁唔開心wo
因為你地只係長大左既毒撚
有家姐果啲好易成為毒撚
之前讀書有幾個女同學都係家姐
啲細佬全部毒撚
全部一樣鐘意打機,野食就家姐買返屋企,
完全唔會理自己儀容著衫
乜都家姐買啊媽揀就用
所以我想表達既就係
大家唔好講到年紀大左
出黎做野會冇心機呢樣個樣
唔好搵籍口
其實大家由始至終都係一個毒撚
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞